Ефект метелика: знайдено “Святий Грааль” еволюції

Вчені довели, що гібридизація може стати ключем до появи нових видів.

Вчені з Гарвардського університету зробили дивовижне відкриття: у дощових лісах Південної Америки виявлено новий вид метеликів Heliconius elevatus, що виник у результаті гібридизації двох інших видів. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Дослідники під керівництвом Ніла Россера встановили, що геном Heliconius elevatus містить 1% генетичного матеріалу від виду H. melpomene і 99% від H. pardalinus. Злиття двох геномів відбулося приблизно 180 тисяч років тому, коли Амазонський ліс слугував притулком біорізноманіття під час глобального льодовикового періоду.

Россер, провідний автор дослідження та дослідник National Geographic, зазначає: “Наше дослідження показує, що гібридизація може стати рушійною силою еволюції нових видів”. Попри те, що два батьківські види Heliconius elevatus залишалися різними протягом двох мільйонів років, їхні геноми змішалися внаслідок рідкісної події гібридизації.

Професор Джеймс Маллет, професор організмової та еволюційної біології Гарварду, підкреслює, що гібридизація в цьому випадку не рівномірна: “Це відкриває нове розуміння того, що ми називаємо видом”. Цікаво, що ключові ділянки геному, які визначають забарвлення, вподобання в харчуванні та вибір партнера для розмноження, прийшли виключно від H. melpomene.

Також дослідження показало, що не всі хижаки відлякуються яскравим попереджувальним забарвленням метеликів. “Павуки їх їдять, і зустрічаються й інші подібні проблеми”, – додає Россер, який проводив поведінкові дослідження, встановлюючи вольєри для метеликів у Перу.

Девід Лохман, професор коледжу міста Нью-Йорк, який не брав участі в даному дослідженні, коментує: “Вони виявили в природі те, що багато хто припускав, але мало хто зміг продемонструвати. Це чудово”.

Акіто Кавахара, професор Університету Флориди, наголошує на важливості подальших досліджень: “Є ймовірність, що подібні гібридні види існують і в Африці, і в Азії. Нам потрібно зібрати більше геномних даних щодо всіх метеликів”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *