Будапешт погрожує заблокувати новий пакет допомоги ЄС Києву

Будапешт обіцяє надавати Києву фінансову допомогу на двосторонній основі, але не хоче брати участь у спільних фінансуваннях Євросоюзу.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримає ініціативу Європейського Союзу щодо надання Україні щомісячної допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро в 2023 році, повідомляє Bloomberg.

Він наголосив, що Будапешт “безумовно” не погодиться на цей крок. “Чому? Тому що ми вже зробили це один раз. Ми підтримували кредитування під час епідемії коронавірусу, і цього було більш ніж достатньо”, – цитує Сійярто угорське видання Hungary Today.

Така позиція Угорщини була озвучена на тлі планів Брюсселю урізати фінансування Будапешту через повідомлення про корупцію та наступ на верховенство права.

Угорщина обіцяє Україні пряму допомогу

При цьому сам намір ЄС надати Києву новий пакет допомоги Сійярто привітав і запевнив, що його країна також продовжуватиме допомагати України. “Ми готові продовжувати фінансову підтримку на двосторонній основі, на основі двосторонньої угоди між Україною та Угорщиною”, – заявив він, не навівши деталей.

За словами міністра, Угорщина у різний спосіб допомагала сусідній країні набагато довше, ніж ті, хто зараз представляє себе її “найкращими друзями”. Сійярто стверджує, що уряд в Будапешті ще до початку повномасштабного вторгнення Росії надавав Києву мільйони євро на підтримку охорони здоров’я, освіти, культурних і релігійних закладів.

Єврокомісія має намір запропонувати пакет фінансової допомоги Україні на 2023 рік загальним обсягом 18 мільярдів євро найближчим часом.

DW

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *