Астрономи знайшли чорну діру, яка зруйнувала всі уявлення про космос

Відносно невеликий розмір чорної діри є певною загадкою

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» виявив найвіддаленішу активну надмасивну чорну діру з усіх відомих. Її галактика існувала вже через 570 мільйонів років після Великого вибуху.

Відкриття ставить під питання уявлення про еволюцію Всесвіту, повідомляє портал Webb Space Telescope.

Чорна діра CEERS 1019 у дев’ять мільйонів разів важча за Сонце. Більшість подібних об’єктів важить більше мільярда сонячних мас, тому вони яскравіші і тому їх легше виявити.

CEERS 1019 сформувалася надто швидко після виникнення Всесвіту, це не узгоджується із сучасними теоріями про виникнення чорних дірок. Вважається, вони почали з’являтися набагато пізніше, а не на зорі історії Всесвіту.

Ще одна пара чорних дір

Член команди Дейл Коцевскі з коледжу Колбі в Вотервіллі, штат Мен, і його команда швидко помітили ще одну пару маленьких чорних дір. Першу помітили у межах галактики CEERS 2782.  Друга чорна діра в галактиці CEERS 746 існувала трохи раніше, через 1 мільярд років після Великого вибуху. Подібно до тієї, що знаходиться в CEERS 1019, ці дві чорні діри також мають «легку вагу» — принаймні в порівнянні з раніше відомими надмасивними чорними дірами на таких відстанях. Вони лише приблизно в 10 мільйонів разів перевищують масу Сонця.

“Дослідники давно знали, що в ранньому Всесвіті повинні бути чорні діри меншої маси. «Вебб» — перша обсерваторія, яка може так чітко зафіксувати їх”, — додав Коцевскі. – “Тепер ми вважаємо, що чорні діри меншої маси можуть бути повсюди й чекати свого відкриття”.

Найвіддаленіші активні надмасивні чорні діри, відомі наразі у Всесвіті
Найвіддаленіші активні надмасивні чорні діри, відомі наразі у Всесвіті

До Вебба всі три чорні діри були занадто слабкими, щоб їх можна було виявити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *