4 квітня, 71 рік тому, у Нью-Йорку народилася співачка з неймовірним голосом Квітка Цісик

Донька емігрантів

Квітослава Цісик народилася у Нью-Йорку 4 квітня 1953 року у сім’ї емігрантів з України – Володимира та Іванни Цісик. Її батьки приїхали до США зі Львова, тікаючи від радянських репресій наприкінці 1940-х років.

Родина походила з села з Ліски Коломийського району Івано-Франківщини. У цьому селі нещодавно відкрили музей співачки у хаті, де вчителював її дідусь.

Батько Квітки Володимир Цісик – скрипаль-віртуоз, музичний діяч і педагог, концертмейстер Львівського оперного театру. В еміграції також викладав музику.

“Сім’я Цісиків привезла до Нью-Йорка багато мистецьких талантів і глибоку шану до української культури та Карпат, яку так болісно залишили позаду”, – розповідає чоловік співачки Ед Ракович.

“Батьки навчили мене гарної української та, як вони казали, непоганої англійської”, – говорила Квітка. У домі Цісиків говорили лише українською мовою.

Співачка пройшла шлях двох культур – американської та української. По буднях ходила до американської школи, на вихідних займалась у “Пласті”. Володимир Цісик з дитинства навчав своїх доньок – Квітку та Марію — грі на скрипці та фортепіано.

Квітка вступила до університету штату Нью-Йорк у Бінгемтоні, згодом виграла стипендію на навчання у музичному коледжі Mannes. Стажувалась у Гентській консерваторії, де вчилась оперного співу поруч з зірками нью-йоркського театру Metropolitan opera.

Квітка Цісик АВТОР ФОТО,UNIAN

Зірка реклами

Цісик виступала у клубах Нью-Йорка – там вона експериментувала, виконуючи то джаз, то поп або навіть рок.

Згодом її емоційний вокал привів її на прослуховування для теле- та радіо реклами.

Спочатку Квітка працювала у студіях звукозапису, щоб оплатити уроки вокалу та допомогти у лікуванні батька, який пережив інсульт.

Але співати у студії їй подобалося. Цісик мала рідкісне сопрано — високий, рухливий і ніжний голос. Могла легко змінювати стилі. Також вміла співати дуже глибоким голосом.

“Коли я навчалася вокалу, думала, що буду оперною співачкою, але згодом зацікавилась іншим, таким “студіо-сингінгом”. Це співання у різних стилях. Я побачила, що можу це легко робити. Це музика для фільмів, для реклами”, – розповідала Квітка Цісик у єдиному відеоінтерв’ю українською мовою. Його у 1992 році у США записав керівник музичного ансамблю “Червона рута” Олександр Горностай.

У середині 1970-х Цісик стала однією з найуспішніших виконавиць пісень для реклами.

“Іноді вона записувала рок-пісню для реклами Ford вранці, баладу для Coca-Сola в обід, гімн для армії США вдень і 60-секундну оперу для телекомунікаційної компанії AT&T ввечері”, – розповідає Ед Ракович.

Квітка Цісик співала для Coca-Cola, American Airlines, MacDonalds. У 1982 році почала співпрацю з Ford Motor Company і згодом стала єдиним голосом Ford. Рекламна пісня “Have you driven a Ford lately” у її виконанні була дуже популярною. У Ford підрахували, що рекламу з її голосом глядачі побачили близько 20 мільярдів разів.

У Квітки було багато запрошень від музикантів взяти участь у записах їхніх альбомів. Вона працювала бек-вокалістом у таких відомих виконавців як Майкл Джексон, Бі Бі Кінг, Баррі Манілоу, Майкл Болтон, Лінда Ронштадт і Карлі Саймон.

Її голос звучить у саундтреках відомих фільмів – Роккі 3, “Коло двох” режисера Жуля Дассена, в оскароносному фільмі “Ділова дівчина “. Квітка виступала на знаменитому у США The Tonight Show.

Квітка Цісик
АВТОР ФОТО, FORD TIMES
Підпис до фото,Квітка Цісик, світлина з журналу Ford Times, 1990 рік

Неотриманий “Оскар”

Квітка Цісик здобула “Оскар” за виконання саундтреку до фільму “Ти осяюєш моє життя”. Здобула, але не отримала. Через конфлікт з продюсером стрічки Джозефом Бруксом, який відмовлявся оплачувати їй гонорар за пісню і видалив всі згадки про Квітку з титрів.

Відомий продюсер увів молоду співачку в оману, написало у 1977 році видання People.

Чоловік Квітки згадує ту історію з гіркотою. За його словами, Джозеф Брукс просто скористався її талантом.

І “Оскар”, і “Греммі” отримав особисто Брукс, як автор пісні “You Light Up My Life”.

Квітка Цісик АВТОР ФОТО,DAILYMOTION.COM/VIDEO/X8VEB8https://youtu.be/dUas1lYeN-k?list=OLAK5uy_k_49vEzL1wZYTRUk5CbnQhvwEgAIY_0hE

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *