Тімоті Снайдер: Московський терор. Претензії та звинувачення

Минулої п’ятниці, 22 березня, стався жахливий теракт у Крокус Сіті Холі на околиці Москви. Ісламська держава взяла на себе відповідальність.

Раніше того ж дня російська влада оголосила міжнародні ЛГБТ-організації “терористичними”. Також раніше того ж дня Росія здійснила масові терористичні атаки на українські міста. Ці дії показують, яких ворогів обрав Путін. Як показав напад на “Крокус Сіті Холл”, його вибір не має нічого спільного з реальними загрозами, з якими стикаються росіяни.

Росія та Ісламська держава вже давно перебувають у стані конфлікту. Росія бомбардує Сирію з 2015 року. Росія та Ісламська держава конкурують за територію та ресурси в Африці. Ісламська держава напала на російське посольство в Кабулі. Це відповідний контекст для нападу за межами Москви. Жах у “Крокус Сіті Холі”, очевидно, не має нічого спільного з геями, українцями чи будь-якими іншими ворогами Путіна, яких він обрав.

Наслідки російського теракту в Запоріжжі, Україна, 22 березня.

Путін публічно відкинув реальну загрозу. Сполучені Штати попередили Росію про майбутню атаку Ісламської держави. Сполучені Штати діють відповідно до “обов’язку попередження”, що означає, що зведення розвідданих про майбутні терористичні атаки передаються навіть державам, які вважаються ворожими, включаючи (якщо взяти нещодавні приклади) Іран і Росію. Путін вирішив публічно висміяти Сполучені Штати за три дні до нападу.

Люди резонно запитують, як терористична атака могла бути успішною в Росії, яка є поліцейською державою. Такі режими, як російський, присвячують свою енергію визначенню фейкових загроз і боротьбі з ними. Коли з’являється реальна загроза, на фейкові загрози роблять наголос. Передбачувано (і як і передбачалося), Путін намагався звинуватити Україну в атаці на “Крокус Сіті Холл”.

Наслідки російського теракту в Запоріжжі, Україна, 22 березня

Що, якщо росіяни зрозуміють, що визначення Путіним загроз є корисливими й небезпечними? Що, якщо вони зрозуміють, що існують реальні загрози для росіян, які Путін ігнорує? Він присвятив апарат безпеки проєкту знищення української нації та держави. Що, якщо одержимість Путіна Україною лише погіршила життя росіян, в тому числі відкривши шлях акторам, які насправді є загрозою для життя росіян, таким як Ісламська держава?

Це питання, на які Путін повинен відповісти. Однак нелегко звинувачувати Україну в тероризмі Ісламської держави. Перша поява Путіна в ЗМІ, майже через день після нападу, була далеко не переконливою. Запропонована ним конкретика була безглуздою. Він стверджував, що підозрювані в теракті прямували до відкритого “вікна” на російсько-українському кордоні.

Термін “вікно” – це жаргон КДБ для позначення місця, де кордон був розчищений для таємного перетину. Те, що лідер Російської Федерації використовує цей термін у публічному виступі, нагадує про його власну кар’єру в КДБ. Однак Путін, очевидно, не продумав це твердження, оскільки “вікно” має передбачати вільний простір по обидва боки кордону. Для втечі терористів “вікно” відкривала б російська сторона. Говорячи про “вікно”, Путін вказав на те, що терористи мали російських поплічників, які готували їхній відхід, чого він, ймовірно, не мав на увазі. Складається враження, що Путін поспішно вигадував.

Однак, якщо відкинути “вікно”, то сама ідея про те, що терористи-втікачі попрямують в Україну, є безглуздою. Росія має 20 000 миль кордону. Російсько-українська частина кордону вкрита російськими солдатами й силовиками. З українського боку він сильно замінований. Це місце активних бойових дій. Це останнє місце, яке обрав би терорист-втікач.

Наслідки російського теракту в Запоріжжі, Україна, 22 березня
І немає жодних доказів того, що саме так і сталося. Росія стверджує, що вона затримала підозрюваних у Брянську, і стверджує, що це означає, що вони прямували в Україну (західні ЗМІ, на жаль, повторили цю частину заяви). Незалежно від того, чи є щось у цих твердженнях правдивим, Брянськ наштовхує на думку про втечу в напрямку Білорусі. Дійсно, перша версія історії стосувалася Білорусі, поки у когось не з’явилася “краща” ідея.

У моменти стресу російська пропаганда випробовує різні способи, щоб розкрутити історію в потрібному Кремлю напрямку. Відомих підозрюваних катують, імовірно, з метою “знайти” якийсь зв’язок з Україною. Кремль дав вказівку російським ЗМІ підкреслювати будь-які можливі українські елементи в цій історії. Російська телевізійна пропаганда опублікувала фейкове відео зі звинуваченнями на адресу українського чиновника. Ідея полягає в тому, щоб випустити сміття в ЗМІ, в тому числі міжнародні, і подивитися, чи спрацює щось.

Серед цих уламків є й ті, хто поширює російську пропаганду за кордоном, хто випробовує версії, більш екстремальні, ніж путінська. Путін прямо не заперечує, що “Ісламська держава” була винуватцем — він просто хоче перемикнути увагу на Україну. Але актори за межами Росії можуть просто стверджувати, що в усьому винна Україна. Такі актори просувають дискусію далі, ніж Кремль, і тим самим дозволяють Росії перевірити, що може спрацювати за кордоном.

Наслідки російського теракту в Запоріжжі, Україна, 22 березня. У центрі ви бачите жінку, яка оплакує загибель свого сина та онуки. Фрагменти їхніх тіл були знайдені та ідентифіковані за допомогою тесту ДНК. (Фото Каріни Галунової/Суспільне через Getty Images)

В результаті ми маємо химерну дискусію, яка веде до шкідливого місця. Ісламська держава бере на себе відповідальність за “Крокус Сіті Холл”. Ісламська держава публікує жахливі відеоматеріали. Росія не може прямо заперечити це, але все одно шукає допомоги, щоб якось втягнути Україну в цю картину. Ті, хто надає таку допомогу, починають “дебати”, заперечуючи причетність Ісламської держави і роблячи набагато більш прямі заяви про Україну, ніж це робить Кремль. (Ця нахабна брехня спонукає інших ділитися відеозаписами злочинів Ісламської держави (не діліться ними, не дивіться їх). Таким чином, безглузді “дебати” допомагають Ісламській державі, оскільки вона публікує відеозаписи злочинів, щоб вербувати майбутніх вбивць).

Тим часом безглузда агресивна війна Росії проти України триває. На окупованих територіях Росія продовжує викрадати українських дітей для асиміляції, продовжує катувати українців і кидати їх у концентраційні табори. Вона продовжує спрямовувати планерні бомби, безпілотники, крилаті ракети та ракети на українські міста та селища.

У той самий день, що й атака на “Крокус Сіті Холл”, Росія здійснила найбільшу на сьогодні атаку на українську енергосистему, залишивши понад мільйон людей без електроенергії. Серед іншого, вона випустила вісім крилатих ракет по найбільшій українській дамбі. Росія атакувала місто Запоріжжя (наслідки — на чотирьох фото) та інші міста по всій Україні.

У п’ятницю Росія випустила загалом вісімдесят вісім ракет і шістдесят три вибухові безпілотники по Україні. І це лише один день (хоча й надзвичайно поганий) російської війни терору в Україні, яка триває вже понад два роки.

Путін несе відповідальність за свої помилки всередині Росії. І він винен у війні в Україні. Він намагається перетворити дві помилки на право: на своє право визначати реальність так, як йому подобається, що означає його право вбивати всіх, кого він обирає.

24 березня 2024 року

TIMOTHY SNYDER

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *