Володимир Зеленський звільнив голову Департаменту захисту національної державності СБУ

У новині про те, що Володимир Зеленський звільнив керівника Департаменту захисту національної державності (ДЗНД) Служби безпеки України Романа Семенченка, невідомих значно більше, ніж може здатися.

Почнемо з найпростішого. Семенченко – кадровий офіцер спецслужб, у структурі СБУ працює з початку 90-х. На посаді у ДЗНД – з осені 2022 року.

Сам Департамент захисту національної державності називають політичною контррозвідкою України. Офіційно його співробітники борються із пропагандою війни, насильства, ненависті, замахами на незалежність та територіальну цілісність України. Неофіційно, стверджували злі язики, департамент тримає у полі зору медіапростір України загалом.

Звільнили Семенченка вчора, і не сказати, що це кадрове рішення викликало хоч якийсь помітний резонанс. Але сьогодні СБУ опублікувала із цього приводу коротку заяву.

«Ми усвідомлюємо, що захищаємо демократичну Україну, в якій зміцнення національної державності є одним із ключових пріоритетів, реалізація якого має забезпечувати зокрема безперешкодну роботу ЗМІ та гарантувати їм достатній рівень безпеки. Саме з цією метою буде посилено ДЗНД та оптимізовано методи його роботи», — йшлося в ньому.

Читаємо  між рядками. Головна подія, пов’язана зі ЗМІ, останнім часом – це стеження та прослуховування журналістів одного з найвідоміших розслідувальних проектів України Bihus.info. Самі журналісти проводять власне розслідування цього інциденту. Їхні попередні висновки – до справи причетні співробітники правоохоронних органів.

А тепер поринемо в контекст ще глибше. Звісно, розібратися у події пообіцяв Володимир Зеленський. За цим фактом порушили кримінальну справу. Це все добре та правильно. Так і має реагувати держава, коли йдеться про переслідування журналістів.

Але кілька днів тому сталася інша подія, дуже незвичайна. Посли країн «Великої сімки» у Києві провели з десятком київських журналістів зустріч, присвячену ситуації зі свободою слова та демократією в Україні. На протокольній фотографії з цієї зустрічі ми бачимо і засновника Bihus.info Дениса Бігуса, і Юрія Ніколова — іншого журналіста-розслідувача, який заявляв про переслідування та погрози на свою адресу.

Судячи з лаконічних коментарів учасників зборів за зачиненими дверима, дипломати були дуже спантеличені почутим.

Дуже складно не помітити зв’язок між цією зустріччю та кадровим рішенням у Службі безпеки України. Адже, говоритимемо відверто, жодного «третього шляху» нинішня війна для України не залишає: вона буде або частиною Росії, або частиною «колективного Заходу». А якщо шлях України – на Захід (що не припиняє повторювати той самий Володимир Зеленський), то українська влада має відповідати правилам та цінностям, прийнятим на Заході. Наприклад, не переслідувати журналістів, а якщо до такого дійшло, то оперативно карати причетних до цього.

Якщо українська влада їм не відповідає, то який сенс для Заходу надавати їй допомогу?

З дуже великою ймовірністю звільнення Романа Семенченка (і особливо натяк СБУ на те, з чим воно пов’язане) свідчить про те, що українська влада та Володимир Зеленський особисто розуміють та приймають цю логіку. Втім, закритим цей кейс ми зможемо вважати лише тоді, коли громадськість дізнається про подробиці про те, хто і з якою метою переслідував журналістів, і коли ці люди постануть перед судом.

А в ідеалі – коли журналісти будуть повністю впевнені, що правоохоронці займаються своїми прямими обов’язками, а не підгляданням за дівчатами-журналістками в їхніх спальнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *