Support the Guardian: Арктичні зомбі-віруси в Сибіру можуть спричинити нову жахливу пандемію, попереджають вчені

Загроза спалаху від мікробів, що тисячоліттями перебували у вічній мерзлоті, зросла через посилення судноплавства в Сибіру.

A computer-enhanced image of a Pithovirus sibericum
Комп’ютерне зображення Pithovirus sibericum, виділене з 30 000-річного зразка вічної мерзлоти у 2014 році. Фотографія: Жан-Мішель Клавері/IGS/CNRS-AM

Людство зіткнулося з новою дивною загрозою пандемії, попереджають вчені. За їхніми словами, стародавні віруси, заморожені в арктичній вічній мерзлоті, можуть одного дня вивільнитися через потепління клімату Землі й спричинити масштабний спалах захворювань.

Штами цих мікробів Мафусаїла — або вірусів-зомбі, як їх ще називають — вже були виділені дослідниками, які висловили побоювання, що може бути спровокована нова глобальна надзвичайна медична ситуація — не через нову для науки хворобу, а через хворобу з далекого минулого.

В результаті вчені почали планувати створення арктичної моніторингової мережі, яка б дозволяла виявляти ранні випадки захворювання, спричиненого давніми мікроорганізмами. Крім того, вона забезпечить карантин і кваліфіковане медичне лікування для інфікованих людей, намагаючись стримати спалах хвороби та запобігти виїзду інфікованих людей за межі регіону.

“Наразі аналіз пандемічних загроз зосереджений на захворюваннях, які можуть виникнути в південних регіонах, а потім поширитися на північ, — сказав генетик Жан-Мішель Клавері з Університету Екс-Марселя. “І навпаки, мало уваги приділяється спалаху, який може виникнути на крайній півночі, а потім поширитися на південь — і я вважаю, що це упущення. Там є віруси, які можуть інфікувати людей і спричинити новий спалах хвороби”.

Цю думку підтримала вірусолог Маріон Купманс з Медичного центру Еразма в Роттердамі. “Ми не знаємо, які віруси знаходяться у вічній мерзлоті, але я думаю, що існує реальний ризик того, що там може бути один з них, здатний спровокувати спалах хвороби — скажімо, давньої форми поліомієліту. Ми повинні припустити, що щось подібне може статися”.

У 2014 році Клавері очолював групу вчених, які виділили живі віруси в Сибіру і показали, що вони все ще можуть інфікувати одноклітинні організми — навіть якщо вони були поховані у вічній мерзлоті протягом тисяч років. Подальші дослідження, опубліковані минулого року, виявили існування кількох різних вірусних штамів з семи різних місць у Сибіру і показали, що вони можуть інфікувати культивовані клітини. Одному зі зразків вірусу було 48 500 років.

“Віруси, які ми виділили, здатні інфікувати лише амеб і не становлять жодного ризику для людини, — сказав Клавері. “Однак це не означає, що інші віруси, які зараз заморожені у вічній мерзлоті, не можуть викликати захворювання у людей. Наприклад, ми виявили геномні сліди поксвірусів і герпесвірусів, які є добре відомими патогенами людини”.

Вічна мерзлота покриває п’яту частину північної півкулі й складається з ґрунту, який тривалий час перебував при температурі нижче нуля. Деякі шари залишаються замороженими протягом сотень тисяч років, виявили вчені.

“Найважливішим моментом у вічній мерзлоті є те, що вона холодна, темна і позбавлена кисню, що ідеально підходить для збереження біологічного матеріалу”, – сказав Клавері в інтерв’ю Observer минулого тижня. “Ви можете покласти йогурт у вічну мерзлоту, і він все ще буде їстівним через 50 000 років”.

Але світова вічна мерзлота змінюється. Верхні шари основних запасів планети — в Канаді, Сибіру та на Алясці — тануть, оскільки зміна клімату непропорційно впливає на Арктику. За даними метеорологів, регіон нагрівається в кілька разів швидше, ніж середні темпи глобального потепління.

Однак, за словами Клавері, безпосередню загрозу становить не безпосереднє танення вічної мерзлоти. “Небезпека походить від іншого наслідку глобального потепління: зникнення арктичного морського льоду. Це дозволяє збільшити судноплавство, дорожній рух і промисловий розвиток в Сибіру. Плануються величезні гірничодобувні роботи, в ході яких будуть пробурені величезні свердловини в глибокій вічній мерзлоті для видобутку нафти та руд.

“Ці операції вивільнять величезну кількість патогенних мікроорганізмів, які досі там знаходяться. Шахтарі будуть спускатися туди й вдихати віруси. Наслідки можуть бути катастрофічними”.

На цьому наголосив Купманс. “Якщо ви подивитеся на історію спалахів епідемій, то одним з ключових чинників були зміни у землекористуванні. Вірус Ніпах поширювався фруктовими кажанами, яких люди витіснили з місць їхнього проживання. Аналогічно, мавпяча віспа була пов’язана з поширенням урбанізації в Африці. І це те, що ми зараз спостерігаємо в Арктиці: повна зміна землекористування, і це може бути небезпечним, як ми бачили в інших місцях”.

Вчені вважають, що вічна мерзлота — на її найглибших рівнях — може містити віруси, яким до мільйона років, а отже, вони набагато старші за наш вид, який, як вважається, виник близько 300 000 років тому.

“Наша імунна система, можливо, ніколи не контактувала з деякими з цих мікробів, і це ще одна причина для занепокоєння”, – сказав Клавері. “Сценарій, коли невідомий вірус, що колись інфікував неандертальця, повернувся до нас, хоч і малоймовірний, але став реальною можливістю”.

З цієї причини Клавері та інші працюють з UArctic, Університетом Арктики — міжнародною освітньою мережею в полярному регіоні — над планами створення карантинних об’єктів і наданням медичної експертизи, яка могла б виявити ранні випадки захворювання і лікувати їх на місці, щоб спробувати стримати інфекцію.

“Зараз ми стоїмо перед відчутною загрозою, і ми повинні бути готовими до її подолання. Це дуже не просто”.

Support the Guardian

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *