Вчені зробили найважливіший крок до відповіді про зародження життя на нашій планеті, і Земля — не єдине місце, де це могло статися

Молекули, які вважаються важливими для зародження життя на Землі, могли виникнути з неорганічних хімічних речовин, йдеться в новій роботі, яка дає потенційно важливе уявлення про те, як живі організми з’явилися на нашій планеті мільярди років тому.

Нещодавнє дослідження, проведене вченими Ньюкаслського університету за підтримки Ради з вивчення природного середовища Великої Британії, було присвячене не тільки походженню життя на Землі, а й тому, як геологічні матеріали допомогли виникнути деяким із найбільш ранніх організмів планети.

Під час серії експериментів дослідники використовували водень, бікарбонат і магнетит із високим вмістом заліза в умовах, дуже схожих на ті, що виникають у природі поблизу жерл на дні океану, з яких б’є дуже гаряча, багата на мінерали вода.

Відомі як гідротермальні джерела, ці гарячі ділянки на морському дні є середовищем, визнаним населеним для екстремофілів — мікроорганізмів, які кидають виклик очікуванням вчених своєю здатністю процвітати в дуже суворих умовах, зокрема в неймовірній спеці, а також екстремальній кислотності.

Під час нещодавнього дослідження, проведеного командою з Ньюкасла, було отримано цілу низку різних органічних молекул, що включають до 18 атомів вуглецю, а також карбонові кислоти.

Ці кислоти — більш відомі як жирні кислоти — являють собою органічні молекули, компоненти яких є одночасно гідрофобними й гідрофільними. Одним словом, органічні ділянки, що входять до їхнього складу, можуть як притягувати, так і відштовхувати воду, що призводить до природного утворення клітинних відсіків у водному середовищі, які, як припускають дослідники, могли зіграти ключову роль у формуванні клітинних мембран.

Хоча важливість жирних кислот для клітинного складу і так добре відома, одна з проблем, яку не змогли розкрити попередні дослідження, полягала в тому, звідки ці кислоти взялися і як вони могли дати початок одним з найбільш ранніх клітинних живих організмів планети.

Доктор Грем Пурвіс, науковий співробітник Даремського університету, який керував дослідженнями, проведеними в Ньюкаслі в рамках цієї роботи, каже, що розуміння процесів, які призвели до формування клітинних компартментів, має центральне значення для розуміння зародження життя на нашій планеті.

жизни

Гідротермальне джерело.

“Ці відсіки зіграли важливу роль у розвитку реакцій, що підтримують життя, концентруючи хімічні речовини й сприяючи виробленню енергії, — ідеться в заяві Пурвіса, – потенційно слугуючи наріжним каменем найбільш ранніх моментів життя”.

Однак одне з головних запитань про подібні процеси, які повинні були відбуватися на первісній Землі, — це питання про те, де вони могли відбуватися.

Основним претендентом на місце, де могли відбуватися подібні процеси, є гідротермальні джерела. Таке середовище могло сприяти змішуванню гарячої води з рідинами, багатими воднем та іншими мінералами.

Коли ця надзвичайно гаряча вода виходить із жерл на дні океану, вона змішується з морською водою, що містить вуглекислий газ.

Під час експериментів дослідницька група з Ньюкасла змогла відтворити умови, які існували в хімічному середовищі вздовж цих первісних джерел у стародавніх океанах Землі. Дослідження показали, що багаті воднем рідини, змішуючись не тільки з водою, що містить вуглекислий газ, а й з мінералами, багатими на залізо, призводили до утворення молекул в результаті природних процесів, які могли мати ключове значення для створення ранніх клітинних мембран.

Результати дослідження показують, що в таких умовах могли утворюватися прості клітинні мембрани, що, ймовірно, послужило поштовхом до формування раннього життя. Крім того, в таких умовах могли утворюватися різні типи клітинних мембран. Однак потенційно дуже важливим є те, що цей процес також може бути гарним джерелом для виробництва кислот, що мають вирішальне значення для формування життя, які були виявлені в інших місцях, а саме в метеоритах.

Доктор Джон Теллінг, головний дослідник і викладач біогеохімії в Школі природничих наук про навколишнє середовище Ньюкасла, каже, що нова робота вказує на ймовірний спосіб, за допомогою якого з’явилися найбільш ранні форми життя на Землі, і наразі команда зосереджена на вивченні того, що сталося б далі. Подальше, за словами Теллінга, ймовірно, включало б від’єднання органічних молекул від мінеральних поверхонь і формування “сферичних мембранних відсіків, схожих на клітини; перші потенційні “протоклітини”, які в майбутньому сформували перше клітинне життя”.

Ще один цікавий висновок, якого дійшли дослідники, – припущення про те, що процеси, які призводять до утворення мембран, могли відбуватися не тільки в давнину, а й зараз відбуваються в океанах, які перебувають під крижаними щитами лун нашої Сонячної системи.

Тобто, давнє припущення, що живе з’явилося з неживого, схоже, знаходять наукове підтвердження.

Нова робота групи дослідників, “Генерування довголанцюгових жирних кислот шляхом водневого відновлення бікарбонатів у давніх лужних гідротермальних джерелах” (Graham Purvis et al.), була опублікована в журналі Communications Earth & Environment 10 січня 2024 року.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *