Краще визначення лицемірства дав Авраам Лінкольн, точніше і не скажеш

З давніх-давен в суспільстві існують морально-етичні норми. Саме вони визначають людину, ділять особистостей на порядних людей і негідників. Звичайно ж, немає закону або документа, який стверджує, що зраджувати, змінювати, порушувати принципи дружби — це погано і негідно.

У більш вузькому розумінні, люди діляться на 2 типу: одні не можуть пожертвувати своїми принципами і добрим ім’ям заради матеріальних благ і «теплого місця», а інші здатні зрадити або позбавити ближнього життя тільки заради того, щоб урвати куш побільше.

Причому, останні зовсім не шкодують і не вважають свої дії поганими. Для них така поведінка – явище цілком нормальне, навіть рядове. Вони керуються тільки своїм принципом: «досягти мети». І не важливо, які кошти для цього будуть використані. Про таких кажуть: «і рідну матір продасть».

І таких людей в сучасному суспільстві більшість. Моральні орієнтири та духовні цінності останнім часом втрачають свою цінність. Люди мислять тільки грошовими категоріями, вважають, що заради соціального статусу і збагачення можна піти на будь-який злочин.

Психотип з цитати Лінкольна. Як визначити?

Які ж якості характеризують подібних особистостей? Жорстокість, підлість, жадібність. Є, звичайно, і позитивна якість – цілеспрямованість. Але воно у таких особистостей в збоченій, гіпертрофованій формі. Іншими словами, здійснюючи злочинні дії або ж моральне падіння, цілеспрямована людина себе не піднімає. Навпаки, він руйнує в собі всі останки людського, все зачатки душі.

Звичайно ж, це моральна характеристика. У фізичному плані така людина може зовсім не відчувати жодного дискомфорту. Але також подібні люди лицемірні. Вони можуть брехати в очі навіть близьким людям, щоб досягти своєї мети. Вони можуть зраджувати близьких, продавати пам’ять про людину.

Вони можуть поглумитися над тим, що дорого близькій людині, якщо хтось обіцяє за це великі бариші. І, нарешті, вони можуть позбавити життя близьку людину, якщо на кону мільйони.

Про природу лицемірства свого часу розмірковував і Авраам Лінкольн. Він стверджував, що лицеміром можна назвати людину, яка вбила обох батьків. А потім просить суд про поблажки, посилаючись на те, що він сирота.
Основна думка і суть цитати

Що ми бачимо ще в цьому висловлюванні? Ми бачимо ще одну якість морально полеглої та підлої людини — спритність. Негідник і лицемір намагається обернути ситуацію на свою користь. Він виправдовує себе і навіть у своєму злочині він знаходить плюс. За допомогою цього плюса він намагається полегшити свою долю і вимолити прощення.

І така людина подвійно низька і жалюгідна. Одна справа, якщо зробивши тяжкий гріх, особисто усвідомлює свою провину і погоджується понести справедливе покарання. І зовсім інше, якщо вона до останнього вигороджує себе, викручується і знаходить відмовки.

Лінкольн стверджує: «негідники виверткі». Мало того, він дає зрозуміти, що лицемір за своєю природою до кінця життя залишиться лицеміром. Він не може «перевиховатися», усвідомити свою неправоту і стати відданою і щирою людиною.

Такі люди, про яких говорив Лінкольн, існують і в сучасному суспільстві. Мало того, сьогодні їх в надлишку. Це дійсно особистості, для яких немає в цьому світі нічого святого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *