На 93-му році помер Чарльз Фіні, мільярдер без мільярда

Американський філантроп та бізнесмен, засновник ”Duty Free“. Він заробив статки у 8 мільярдів доларів. При цьому не мав машини, літав економкласом, жив у орендованій квартирі. Чак Фіні носив електронний годинник за 15 доларів і м’яту сорочку. Ресторанам він надавав перевагу закусковим, кравцям — магазинам ширвжитку, він їздив на метро чи таксі.
Можна було б назвати його жадібним, що тремтить над кожною копійкою, якби не той факт, що за останні 35 років він віддав на благодійність понад 6 мільярдів доларів. Ці гроші були витрачені на освіту, охорону здоров’я, науку, утримання будинків для людей похилого віку в США, В’єтнамі, Австралії, Південній Африці. Ірландії (у нього там коріння). Фіні дав стільки, скільки не дала жодна людина, починаючи з часів Святого Патріка.
Білл Гейтс назвав його ідеальним зразком для наслідування, зазначивши, що він є найкращим прикладом того, як слід творити добро за життя.
Грандіозні пожертвування такого масштабу сьогодні можна перерахувати на пальцях, адже ніхто з багатих і знаменитих людей нашого часу не віддавав весь свій капітал на благодійність ще за життя.
Причому його не цікавлять не тільки гроші, а й слава. Роздаючи свої мільярди, він намагався залишитися в тіні – перші 15 років ніхто навіть не здогадувався про його благодійну діяльність.
*********
”Якщо я можу дізнатися час за допомогою годинника за 15 доларів, навіщо мені возитися з Rolex?“
”Який сенс у бізнес-класі, якщо все одно швидше не долетиш?“
”Не те що я не люблю гроші. Просто мені потрібно рівно стільки, скільки я можу витратити“.
”Одна думка виникала в моїй голові знову і знову: я маю використати своє багатство на допомогу людям. Так що я намагався жити нормальним життям – точно такий же, в якому я виріс“.
”Чому я не маю автомобіля чи яхти? У місті все одно ніде паркуватися. А ще у мене морська хвороба“.
”Гроші – це зобов’язання. Я не хочу нікому вказувати, як розпоряджатися капіталом, але раджу використовувати його з розумом“.
”Щоб жертвувати гроші, не потрібно чекати, доки постарієш. Це ж логічно: вкладати гроші в добрі справи, а не класти їх на рахунок у банку і збирати“.
”Я переконався, що куди більше задоволення отримуєш, коли ВІДДАЄШ гроші і бачиш, як завдяки ним щось з’являється. Наприклад, університет чи лікарня“.
”Як стати мільйонером? Спочатку потрібно стати мільярдером“.
”Що для мене щастя? Мені здається, я почуваюся щасливим, якщо те, що я роблю, йде на користь людям. І нещасним – коли це не так“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *