У м’язових клітинах знайшли чутливу до магнітного поля молекулу

Вчені з Сингапуру виявили молекулу, яка реагує на слабке магнітне поле та сприяє підтриманню здоров’я м’язових клітин схожим чином, як це роблять фізичні навантаження. Автори сподіваються, що їхнє відкриття допоможе підтримувати здоровими м’язи людей, особливо літніх, які не мають можливість виконувати фізичні вправи. Дослідження оприлюднене у журналі Advanced Biosystems.

Що стає з м’язами?

На жаль, з віком багато систем організму зазнають негативних змін. Це ж стосується і м’язів, які у процесі старіння поступово втрачають свою силу та масу. А це, зі свого боку, може призводити до ефекту доміно, викликаючи інші вікові захворювання. Попри актуальність проблеми, оскільки уникнути старіння не вдається нікому, лікарям та науковцям все ще мало що відомо про особливості цього механізму, а тим більше про можливості його уникнення чи усунення. Вчені з Сингапурського національного університету вирішити пролити більше світла на це питання та почали з досліджень впливу магнетизму на м’язові клітини.

Що саме вони досліджували?

Науковці помістили м’язові клітини в спеціальну установку, де вони були захищені від будь-яких магнітних полів навколишнього середовища. З’ясувалося, що в таких умовах клітини зростають набагато повільніше. Тоді вчені зацікавилися, що надає їм властивість реагувати на магнітне поле.

Вчені звернули особливу увагу на білок з назвою TRPC1, який за попередніми даними залучений до реакцій клітинної магніторецепції. Щоб перевірити гіпотезу, науковці створили генномодифіковані людські м’язові клітини, з яких видалили ген, що кодує TRPC1. Отримані клітини були зовсім не чутливими до магнітного поля. Але як тільки дослідники знову внесли білок до клітин, вони знову набули чутливість. Автори кажуть, що це слугує підтвердженням ролі білкової молекули як біологічної антени для магнітних полів.

Метаболічні зміни в цих клітинах, що піддавалися впливу слабкого магнітного поля у 10-15 разів сильнішого за Земне, але все ще меншого за силу звичайного магніту, можна порівняти із тими, що виникають внаслідок фізичної активності, зазначають науковці.

Яка з цього користь?

У попередніх роботах автори показували, що навіть десятихвилинний вплив магнітного поля раз на тиждень, має корисний ефект на м’язове здоров’я. Тож науковці сподіваються, що його можна використати для покращення стану опорно-рухової системи у людей, зокрема літніх, які не можуть з певних причин займатися фізичними навантаженнями.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *