Апарат “Луна-25” зіткнувся з Місяцем і розбився

Російський автоматичний модуль перейшов на не розрахункову орбіту і зіткнувся з поверхнею Місяця. Це була перша подібна місія в пострадянській історії Росії.

Як повідомляє Роскосмос, 19 серпня згідно з програмою польоту “Луны-25” було передбачено видачу імпульсу для формування передпосадкової еліптичної орбіти апарата.

Близько 14:57 мск зв’язок із “Луной-25” перервався.

Пошуки апарата і спроби встановити з ним зв’язок, проведені 19 і 20 серпня, результатів не дали.

“Якщо вона сяде — значить, дуже пощастило”. Росія готувалася посадити на Місяць апарат, але виникла нештатна ситуація
“За результатами попереднього аналізу, у зв’язку з відхиленням фактичних параметрів імпульсу від розрахункових, КА “Луна-25″ перейшов на не розрахункову орбіту і припинив своє існування внаслідок зіткнення з поверхнею Місяця, — йдеться в повідомленні. – Питаннями з’ясування причин втрати КА займеться спеціально сформована міжвідомча комісія”.

Перша в сучасній російській історії місячна місія стартувала 11 серпня, запуск автоматичної міжпланетної станції “Луна-25” було виконано з космодрому Східний.

За словами гендиректора Роскосмосу Юрія Борисова, м’яке приземлення “Луны-25” мало відбутися 21 серпня.

“Луна-25” – частина російської місячної програми з дослідження і практичного використання Місяця і навколомісячного простору автоматичними міжпланетними станціями.

Дещо про пропагандистську та політичну частину даного питання

Місія “Місяць-25” закінчилася катастрофою. І справа не в апараті, що розбився. Справа в розмові про реальність балачки про велич наддержави.

Ми та постійну станцію на Місяці у 2015 році відкрити обіцяли. І Путін особисто 2018-го розповідав, що місія полетить “наступного року”.
І сама “Луна-25” готувалася до польоту майже чверть століття. А останні десять днів пропаганду просто несло від захоплення. Захлинаючись кричали про повернення Росії в космічну гонку. Про жорстку конкуренцію зі США та Китаєм. Про якісь чергові не мають аналогів розробки та технології, про унікальність місії “Луна-25”.

А насправді – пшик.
Пшик.
Нічого більше.
Вся тема про “велику космічну державу” вкотре виявилася пшиком.
Не дарма Росія підписувала угоди про співпрацю у космосі з Бурунді та Сьєрра-Леоне. В освоєнні космосу місце Росії тепер — якраз поряд з Бурунді та Сьєрра-Леоне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *