3 причини підтримувати Київ у боротьбі з критикою прогресу України

За межами України триває суперечлива гра в пошуки винних на потенційно застійному, замороженому полі бою в Україні. Прогрес на полі бою в Україні, безумовно, повільний, але замість того, щоб хвилюватися — український прорив ще може статися цього року – союзники України можуть відмовитися від спроб упередити критику і кусання в спину, натомість відкрито святкувати військові досягнення України.

Загалом, досягнення України на полі бою є неймовірними.

Легко критикувати Україну за нездатність вести сучасну і належну “загальновійськову” боротьбу на полі бою, за те, що вона виставила армію, яка все ще не здатна об’єднати всі бойові інструменти в зрежисований концерт руйнування. Але той факт, що Україна воює, просувається вперед і готує ґрунт для прориву пізніше восени – дзеркальне відображення гонки Німеччини за Азовське море і Крим наприкінці вересня 1941 року – це просто неймовірний військовий подвиг.

Україна досягла успіху з невеликими сухопутними силами:

Україна вела війну, маючи порівняно невелику армію. Згідно з останнім щорічним звітом “Військовий баланс” Міжнародного інституту стратегічних досліджень, Україна має лише близько 333 000 військовослужбовців, які перебувають на передовій. Цих солдатів підтримують 350 000 менш боєздатних солдатів територіальної оборони і 250 000 поліцейських і співробітників служб безпеки. Їх, у свою чергу, підтримують 400 000 резервістів.

Дилетантам може здатися, що це дуже багато. Але це не так.

Українські фронтові війська розпорошені жахливо, їм доводиться утримувати страхітливу 600-мильну лінію фронту в Україні, де вони стикаються з добре підготовленою російською обороною. І саме там точаться запеклі бої. Вимоги безпеки на довгому кордоні України, що межує з Росією на сході і ворожою Білоруссю на півночі, вимагають ще більше військ.

Іншими словами, у 1991 році Америка виділила близько 697 000 американських солдатів для того, щоб у складі коаліції з майже мільйона солдатів вигнати іракську армію зі скрипом з території Кувейту площею 6880 квадратних миль. Зараз перед набагато меншими силами України стоїть набагато складніше завдання – вигнати Росію, колишню наддержаву, з території площею близько 62 000 квадратних миль, яку набагато легше обороняти.

З аналітичної точки зору, шлях попереду досить складний, але Україна не переймається похмурою статистикою. Наразі країна веде успішний, хоча й повільний наступ. Але завдання попереду буде монументальним. Навіть якщо Україна присвятить кожного військовослужбовця, що перебуває на дійсній військовій службі, належній загальновійськовій атаці, українським кадровим військовослужбовцям, що складають близько 333 000 “фронтовиків”, буде важко досягти значного прогресу.

США ніколи не поспішали б воювати за таких умов

У двомісячній битві за Нормандію 1944 року союзники після висадки в День Д сконцентрували майже 1,5 мільйона солдатів на п’ятдесятимильній лінії фронту. Лише після цього війська союзників змогли подолати тимчасову німецьку оборону і “прорватися” у французьку сільську місцевість. Цей прорив, що відбувся завдяки повній перевазі в повітрі, був здобутий ціною понад 200 000 жертв. Українська армія не може дозволити собі таку ціну.

Укріплені лінії оборони важко прорвати лише за допомогою військового подвигу. В останні два роки Корейської війни, після того, як фронт в Кореї стабілізувався в районі 38-ї паралелі, тисячі людей боролися — і тисячі загинули — за те, щоб відвоювати лише кілька метрів землі. Якщо Україна зможе прорватися цієї осені, прорватися до Азова і, можливо, захопити Крим, вона зробить щось грандіозне — різко скоротить фронт бою, що дозволить її невеликим силам сконцентруватися.

Українські збройні сили перемагають з невеликою кількістю західних тренувань:

На додачу до цього, українська армія веде наступ, водночас продовжуючи тренуватися.

Згідно з повідомленням PBS, близько 41 000 українських військовослужбовців пройшли підготовку на Заході. Знову ж таки, для спостерігача це може звучати чудово, але, на жаль, підготовка є відносною. Загалом, лише невелика частина українських передових сухопутних військ пройшла певну підготовку на Заході, і лише частина з них пройшла щось більше, ніж один п’ятитижневий курс піхотного вишколу.

Це небагато.

Для порівняння, для того, щоб перетворити новобранця США на звичайного стрільця морської піхоти, потрібно тринадцять тижнів. Армії США потрібно десять тижнів. Зараз більшість українських військових на передовій не є “сирими”, але вони потребують стандартизації підготовки, а потім, на додаток до базових навичок, вони могли б, перш ніж вирушити на виконання одного з найскладніших завдань, які коли-небудь ставились перед сухопутними військами, отримати вигоду від цілої низки додаткових спеціалізованих тренувань з прориву і штурмових дій. У Нормандії, за кілька днів до прориву 1944 року, підрозділи перебували поза лінією фронту і були зайняті тренуваннями, як найкраще прорвати жорстку оборону “країни живоплоту”.

Проблема ускладнюється тим, що союзники України повільно усвідомлюють, що результати навчань є рухомою мішенню. Україна знає артилерію і модернізує свої артилерійські сили з 2014 року. Навчання проходять добре. Франції, наприклад, потрібно було навчити лише кілька українських солдатів, щоб самохідна гаубиця CAESAR французького виробництва мала успіх на полі бою.

Своєю чергою, досвід України з високо оціненою французькою бронемашиною AMX-10 RC виявився не таким успішним. Французькі тренування, швидше за все, були поспішними, а машини були передані в дар в той час, коли Франція зіткнулася з критикою за обмеженість своїх зобов’язань щодо тренувань. Вже за чотири місяці перші з цих зручних “мінітанків” з’явилися в Україні, і кілька з них були швидко втрачені. Ці легкі броньовані машини є спеціалізованим інструментом, і для того, щоб військові, які звикли до тактики часів Варшавського договору, змінилися, потрібен час і підготовка.

Українські збройні сили наступають, попри логістичний кошмар:

Україна також загрузла у своєрідній логістичній скруті. Від неї вимагають, щоб вона перейшла від обладнання радянських часів до західного спорядження, яке вона має на озброєнні. У більш спокійній Європі перехід від озброєнь Варшавського договору до озброєнь НАТО зайняв десятиліття. Україна трансформується практично за одну ніч, і все це під обстрілами, і все це в той час, як Європа надсилає Україні “тестові зразки”, щоб вона могла діяти в реальних бойових умовах.

Український арсенал вражає уяву. Наразі жодна інша армія у світі не має на озброєнні такого розмаїття радянського, захопленого російського та західного озброєння. Одне лише завдання доставити потрібні боєприпаси до потрібної гармати в потрібний час є неймовірним викликом. Одних лише спроб підтримувати всі ці різноманітні бойові платформи в бойових умовах достатньо, щоб викликати посттравматичний стресовий розлад у найдосвідченіших логістів Заходу, а Україна використовує свою “армію-мішок” набагато швидше, ніж може очікувати будь-який аналітик.

В цілому, ефективність України на полі бою є величезним досягненням, а постійні зусилля України, спрямовані на боротьбу і перемогу, заслуговують на повагу, якщо не на благоговіння. Замість того, щоб скаржитися, переймаючись стилем ведення бойових дій, друзям України варто було б відсвяткувати досягнення України на сьогодні. Докладаючи більше зусиль, щоб допомогти Україні перемогти, стандартизуючи обладнання, покращуючи тренувальні можливості України, підвищуючи летальність скромних сил України і, врешті-решт, підриваючи здатність Москви підтримувати бійців на фронті, друзі України можуть допомогти Україні досягти сприятливого результату на полі бою.

Forbers

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *