Посадка Маттіаса Руста на красній площі

Близько 19:00 28 травня 1987 року, в День Прикордонних військ СРСР, над Червоною площею раптово з’явився легкий одномоторний літак Cessna.

Зробивши три кола, він сів на Великий Москворецький міст, майже торкнувшись дахів автомобілів, і попрямував узбережжям до собору Василя Блаженного. Пілот вийшов з літака і став роздавати автографи здивованим відвідувачам головної площі країни. Це тривало близько години, після чого його затримали.Пілотом виявився 18-річний громадянин Німеччини Маттіас Руст, який розповів присутнім на Василівському узвозі натовпу, що прибув з мирною місією. Виявилося, що 13 травня 1987 року Руст злетів з-під Гамбурга на орендованому літаку Cessna з додатковими паливними баками, після п’яти годин польоту над Північним морем він приземлився на Шетландських островах, на наступний день полетів на Фарерські острови, потім до Ісландії, де побував на місці зустрічі Рейгана і Горбачова в жовтні 1986 року. “Я відчув, що зіткнувся з духом цього місця. Мене переповнили емоції й розчарування від провалу саміту, від того, що я не зміг бути тут минулої осені. Це мотивувало мене летыти далі».

Руст продовжив свій переліт до Норвегії, звідти в Гельсінкі, і тільки подолавши майже 2600 миль, відчув, що досить підготовлений для досягнення головної мети — висадитися в кремлі або на красній площі.

Свідчення радянських військових — від міністра оборони до чергових в той день частин ППО — суперечливі: «помітили, але команд знищити не отримали»; «не припиняв політ, тому що було заборонено збивати цивільні літаки»; «недосвідчений офіцер чергової зміни командного пункту ППО випадково присвоїв знак «Cessna» «свій»; «не надав значення» і так далі.

Хай там як, вибухнув великий скандал, бо підліток на легкомоторній Cessna щасливо подолав всі загородження радянської системи ППО. Результатом провалу стала серія кадрових перестановок, свої посади позбулися міністр оборони СРСР Сергій Соколов і командувач ППО Олександр Колдунов. До 10 червня 1987 року 34 офіцери й генерали були притягнуті до кримінальної відповідальності.

В обігу є і теорії змови — від тієї, що втеча була задумана спецслужбами в рамках складного політичного сценарію, до традиційної роботи західних розвідувальних центрів. Матіас Руст був визнаний радянським судом винним у хуліганстві й засуджений до чотирьох років виправних робіт. Трохи більше року по тому його відпустили за амністією. Іржа повернулася додому в серпні 1988 року. З того часу він двічі одружувався і ще двічі постав перед судом — за напад на жінку і за крадіжку з універмагу. Він заробляв на життя грою в покер, а також викладанням йоги та фінансової аналітики.

«Сессна» в экспозиции Технического музея, Берлин.

“Cessna” експонується в Технічному музеї, Берлін. Джерело: commons.wikimedia.org

Cessna Rust’s довгий час належала багатому японському бізнесмену, який зберігав літак в ангарі, сподіваючись, що з часом його вартість зросте. У 2008 році Cessna була куплена Берлінським німецьким технічним музеєм, де вона виставлена у фоє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *