Левірат: незвичайний нюанс сімейних відносин чукських народів

Чукчі, як і інші корінні народи Півночі (корінні народи Півночі), мають свої традиції, які збереглися з давніх часів. Деякі з них можуть здатися нам дивними, якщо не сказати дикими. Але насправді в них є певна логіка. Познайомимося з сімейним звичаєм чукчів, який називається левірат.

Доля вдови

Звичай левірату стосується долі жінки, яка втратила чоловіка. Якщо чукотська дружина стає вдовою, то вона залишається в родині чоловіка досить дивним чином: одружитися з нею повинен один з чоловіків сімейства, найчастіше молодший брат покійного. Її діти від першого шлюбу стають дітьми нового чоловіка і виховуються як родичі. Таким чином, діти ростуть в повноцінній сім’ї свого кровного батька і не покидають рідне плем’я.

Практичність

Таке рішення продиктовано практичними міркуваннями. Самотній жінці, незалежно від того, з дітьми або без них, було б складно вижити й прогодуватися в умовах Крайньої Півночі. Обов’язок чукських жінок — ростити дітей і підтримувати порядок в господарстві. Якщо дружиною родича померлого чоловіка стає жінка, виловлюється відразу кілька зайців: по-перше, жінку і її дітей годують і одягають, по-друге, домашнє господарство підтримується її турботою, по-третє, зберігається чистота родоводу.

У рідкісних випадках вдова могла піти в іншу сім’ю, але зазвичай це було мотивовано економічними міркуваннями. Наприклад, інший клан міг заплатити за це оленями.

Жінка – це власність

Женщина - собственность
Варто відзначити ще одну причину, по якій жінку намагалися залишити в сім’ї. Річ у тому, що у чукчів вона вважалася в певному сенсі майном, тобто при одруженні за неї платили,   За неї віддавали  оленя або інший цінний товар. Природно, пізніше ніхто не хотів розлучатися з тим, за що були заплачено. Тому жінка як «майно» повинна була залишитися в сім’ї.

Інцест

Чукчі дуже педантично ставляться до питань інцесту. Формально вдова і родич чоловіка не є біологічними родичами, тому кровозмісного союзу немає. Більш того, така система значно спрощує вибір нареченого або нареченої для дітей в майбутньому.

Річ у тому, що забезпечення чистоти сім’ї всередині сім’ї мінімізує шанси на те, що при укладенні шлюбу наречений і наречена з різних кланів будуть родичами.

Ось і виходить, що звичай левірату, який на перший погляд здається диким і варварським, продиктований економічними, практичними й генеалогічними міркуваннями.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *