7 ГМО-продуктів, які “підірвуть” ваш мозок

З деяких пір стало модним боротися з генномодифікованими продуктами. Але це навряд чи зупинило їх розвиток.

1. «Франкенфіш»

Замість звичайного лосося

На цей час «франкенфіш» розслідується Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США. Дітище AquaBounty загрожує освоєнням ринку трансгенних риб, «ідентичних звичайному атлантичному лососеві».

Звучить як безпрограшна бізнес-модель, але екологи стверджують, що якщо ГМО-лосось якимось чином потрапить в нормальні природні умови, він почне ще більше скорочувати популяцію атлантичного лосося. Крім того, довгострокові перспективи впливу на здоров’я людини досі достеменно невідомі.

2. Фіолетові помідори

Зосередьтеся на антиоксидантах

На думку відразу спадає серіал «Сімпсони» зі схрещеними з тютюном помідорами, чи не так? Але насправді все більш прозаїчно.

У звичайних помідорів темний колір надає томатам пігмент антоціан, відомий антиоксидант, який також міститься в чорниці та журавлині, який допомагає організму боротися з раком та іншими захворюваннями.

«У цих помідорах можна отримати ті ж хімічні сполуки, які є в чорниці або журавлині», – говорить професор Кеті Мартін, одна з кураторів проєкту зі створення штучних помідорів.

Нові дослідження, однак, показують, що антиоксиданти у великих кількостях також можуть бути шкідливими для людей з певними видами раку. Критики ГМО також знаходять що сказати: «Природа вже придумала всі продукти, які нам дійсно потрібні», – говорить засновниця EatDrinkPolitics.com і активістка Мішель Саймон.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

3. Супер свині

Генетичні зміни у свинячому гної

Типовий корм для свинини в США, Канаді та багатьох інших країнах складається з кукурудзи та інших зернових, які, як знають навіть люди, не дуже добре підходять для травлення. Фосфор в цих культурах — окрема проблема, а на виході свинячий гній може бути токсичним для водойм, прилеглих до сільгоспугідь і навколишнього середовища.

«Проблема не у свинях, — каже Кеті Холтсландер з Beyond Factory Farming, – проблема полягає в індустріалізації й масовому розведенні свиней, при якому їх відгодовують тільки на масу». Харчова добавка фітаза покликана допомогти свині перетравлювати і засвоювати фосфор без шкоди. І, звичайно ж, все це не стосується диких свиней, яких не відгодовують зерновими культурами.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

4. Яблуко 2.0

Ще красивіше

Поки що ця розробка виглядає найменш необхідною і також очікує схвалення від Управління санітарного нагляду. Компанія Okanagan Specialty Fruits представила генетичну добавку, яка дозволяє яблукам не темніти, незалежно від того, як давно вони були розрізані.

Американська асоціація Apple поки не знає, як до цього ставитися. «Може бути, такі яблука і не становлять загрози для здоров’я, але питання в тому, як покупець сприйме це нововведення. Як взагалі зміниться його ставлення до яблук? Невже це необхідно?» – коментує Венді Бреннен.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

5. Капуста скорпіона

Замість пестицидів

Вчені з Пекіна, Китай, пішли ще далі, вирішивши діяти в кращих традиціях азійської вишуканості. Вони розробили штам капусти, який містить власну отруту, отруїть шкідливих гусениць без допомоги пестицидів і зовнішніх хімікатів. Гусениці, які атакують капусту, гинуть, а стосовно людини токсин, на думку вчених, нешкідливий.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

6. Кукурудза-вбивця

Вміє захистити себе

У той час як більшість генетично модифікованої кукурудзи використовується в кормах для тварин, етанолі та оброблених харчових продуктах, цей конкретний вид знаходиться на полицях магазинів США з 2012 року. Він походить від генів трьох бета-токсинів, які роблять кукурудзу інсектицидом самою по собі.

Що це значить? Наприклад, якщо качани кукурудзи атакують якісь гидоти на зразок комах або паразитів, сама кукурудза може захиститися. Крім того, в ній міститься так званий ген «Roundup Ready», який робить кукурудзу стійкою до гербіцидів і агрохімікатів.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

7. І, нарешті, грудне молоко. Тепер від звичайних корів.

Тварини вчаться людським навичкам

Звичайно, ми звикли думати, що вигодовування потомства, принаймні, на ранніх етапах життя — це те, з чим людина справляється краще, ніж тварина. У Китаї ж багато робиться для того, щоб молочні корови могли конкурувати з матір’ю в питанні годування людського дитинчати.

Китайські вчені ввели людські гени в ембріони корів ще у 2011 році, створивши корів, чиє молоко «ідентично людському сорту і має ті ж імуностимулюючі та антибактеріальні якості, що і грудне молоко».

Продукт все ще тестується, але захисники тварин, як ви можете собі уявити, не поділяють ентузіазму вчених. В ході двох експериментів 10 з 42 піддослідних телят померли незабаром після народження. Представник Королівського товариства захисту тварин Великобританії сказав, що організація «надзвичайно стурбована» тим, як виробляються корови.

Китайці, з іншого боку, посилаються на високий вміст білка і речовин у молоці, властивих грудному молоку людини. Що стосується питання безпеки такого молока для здоров’я, то крапки тут не буде, здається, ще довго. Генетично модифіковане молоко ще не пройшло великих клінічних випробувань.

7 ГМО-продуктов, которые вынесут вам мозг гмо, продуктов питания

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *