ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 4, ч. 1

НАРИС 4.
ПАРАФІЯ ТА ПАРОХИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА В УКРАЇНСЬКИЙ ПЕРІОД (1991–2021)

Через 40 років, у липні 1990 року, на прохання доробратівських вірників єпископ-ординарій Мукачівської греко-католи- цької єпархії владика Іоанн (Семедій) дору- чає репресованому комуністичним режимом священику о. Йосифу Уйгелію, разом з доробратівськими греко-католиками готу- вати громаду до виходу з підпілля.

Уйгелій Йосиф народився 14 березня 1913 року в сім’ї греко-католицького священика Євгена Уйгелі та Корнелії Бокшай. Юнацькі роки провів в с. Доробратово. Він очолював молодіжну секцію місцевої філії Товариства ім. Олександра Духновича, був учасником церковного хору. Освіту здобув в Ужгородській духовній семінарії. 19 гру- дня 1937 року був рукоположений на священника. Першу свою Службу Божу (промоцію) відслужив у церкві с. Доробратово.

Зі встановленням комуністичної влади на Закарпатті та початку репресій проти Греко-католицької церкви о. Йосифа Уйгелі примушують зректися своєї віри та підписатися під заявою про перехід в РПЦ. Він відмовився, за що був засуджений на 25 років позбавлення волі.

У березні 1956 року о. Йосиф Уйгелі було амністовано, і він повернувся до своєї сім’ї в село Середнє Ужгородського району. Довгий час він працював простим робітником на різних підприємствах. Працюючи, о. Й.Уйгелі активно включився в підпільну діяльність  Мукачівської греко-католицької єпархії: таємно відправляв Служби Божі, хрестив, сповідав, обслуговував вірників у Середньому та Доробра- тові де мав багато вірних друзів.

Уйгелі Йосиф. Фото з першої Літургії в с. Доробратово, 1937 р.

На прохання доробратівчан, з благословення єпископа-ординарія Іоанна Семедія, о. Йосиф Уйгелі брав активну участь в легалізації Доробратівської греко-католицької громади у 1980-х роках.

26 серпня 1990 року о. Йосиф Уйгелі із вірними Свято-Миколаївської церкви, а також разом із великою кількістю паломників з усієї області урочисто зустрічали єпископа-ординарія Іоанна (Семедія).

Владика у співслужінні із 12 священи- ками відправив архієрейську Службу Божу. Під час Літургії, вперше після майже 45-річного комуністичного гоніння проти греко-католиків Закарпаття, владика тут легально рукоположив на священників чотирьох богословів підготовлених у підпіллі мукачівським єпископом Йосифом Головачем та д-ром о. Елеміром Ортутаєм. Цими священиками були: Томаш Грабар, Гаврило Кубіній, Микола Пайкош та Стефан Сюч.

12 вересня 1990 року Доробратівська Свято-Миколаївська греко- католицька громада юридично відновила свою релігійну діяльність.

12 липня 1991 року в Доробратівську, вже легазізовану церкву, отримав направлення о. Петро Бровді, який 27 березня 1988 року в с. Боржавське Виноградівського району в будинку батька був таємно висвячений на священика Івано-Франківським єпископом Софроном Дмитерком в співслужінні з єпископом Іваном Маргітичем. О. Петро ще деякий час співслужив разом з о. Йосифом Уйгелієм.

11листопада 1991 року владика Іоанн доручає о. Йосифу крім вірників с. Середнє, обслуговувати вірників сіл Вовкове та Андріївку.

У 2004 році владика Мілан, за довголітню працю для Грекокатолицької Церкви як за часів підпілля так і після її легалізації, наго- родив о. Йосифа Золотим хрестом з прикрасами.

Помер о. Йосиф Уйгелі 22 липня 2004 року. Похований в с. Середнє на Ужгородщині. На його похороні було багато вірників с. Доробратова.

Станом на липень 2002 року за даними Шематизму Мукачівської греко-католицької єпархії до Свято-Миколаївської церковної громади села Доробратово  належали 563 сім’ї.

У 2007 році в Доробратівській Свято-Миколаївській громаді було утворено спільноту «Матері в молитві». Духовна концепція і мета спі- льноти полягає в тому, щоб разом служити Господеві, нести любов, утіху і надію іншим людям та бути світлом у темному світі. Очільником спільноти (Слугинею) було обрано Марію Станинець. Спільнота збирається в храмі щопонеділка для спільної молитви, яка супроводжує сучасну людину в потребах її повсякденного життя і є фундаментом для побудови міцної сім’ї та добрими ліками проти душевних ран.

В 2010 р. владикою Міланом в Доробратово було призначено священиком- співробітником о. Михаїла (целібат) Поповича Василя. В обов’язки о. Петра і о. Михаіла було покладена також обслуговування і невели- кої греко-католи- цької громади с. Негрово.

21 травня 2011 року в Доробратівському храмі відбувся V з’їзд спільноти

«Матері в молитві» Мукачівської греко-католицької єпархії. У прощі взяли участь понад 1000 паломників з усієї Закарпатської області.

На початку 2010 року церковна рада с. Доробратова звернулась до правлячого ординарного єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владики Мілана (Шашіка) з проханням встановлення в Доробратівській церкві частки мощей Святого Миколая-Чудотворця. Через де- який час владика Мілан повідомив про позитивне прийняття рішення, що частка мощей Святого Миколая Мирлікійського з крипти Базиліки Св. Миколая в італій- ському м. Барі буде розміщено в Доро- братівській церкві. Навіть було визначено дату привезення мощей – 26 вересня 2010 року.

Єпископ просить до цієї події організувати серед дітей і молоді області незалежно від конфесійної приналежності мистецький та літе- ратурний конкурси під гаслами: «Ой хто, хто Миколая любить» та «Життя і творчість Йосифа Бокшая». Було створено оргкомітет з про- ведення конкурсів, затверджені положення про конкурси тощо.

Міланом (Шашіком) було затверджено Церемоніальний сценарій.

«Благословляю» Правлячий єпископ Мукачівської Греко-католицької Єпархії

  1. 09. 2010 p.
ПЛАН ОСНОВНИХ ЕТАПІВ ЦЕРЕМОНІАЛЬНОГО СЦЕНАРІЮ

пов’язаних з привезенням мощей Св. Миколая Чудотворця з Базиліки Святого Миколая м. Барі (Італія)

в Свято-Миколаївський храм села Доробратово 25–26 вересня 2010 р.

(подано за київським часом)

Субота 25,09,10.

Св.-Миколаївський храм

с. Доробратова.

  1. 17:00 – Божественна Літургія (в наміренні про Боже благословен- ня над перебігом всіх подій святкування приходу мощей св. Ми- колая-Чудотворця в Його Доробратівський храм, що розпочи- нається, та над найкращим духовним пережиттям свята всі- ма християнами, які прийматимуть і вже приймають участь в останнім).

2.     18:30 – Велика Вечірня з Литією.

  1. 19:30 – Акафіст до Св. Миколая-Чудотворця.
  2. 20:00 – Продовження молитовного чування. (Програма довільна і довіряється ініціативі християн, які прийматимуть участь в чуванні, але під керівництвом семінаристів Ужгородської Ака- демії ім. Бл. Свщмч. Теодора Ромжі, які так само братимуть участь в святкуванні, та молоді. В ній будуть чергуватися мо- литви, піснеспіви й акафіст до Св. Миколая, Ісусові молитви, вервиці, молитовні розважажання-роздуми над життям Мир- Лікійського Святого).

Неділя 26.09.10. м. Ужгород

  1. 7:30 – урочисте Богослужіння у Кафедральному соборі.
  2. 9:00 – до Кафедрального Собору прибуває спеціальний автотран- спорт для перевозки ковчега, автомашина з почесною вартою, автомашина супроводу ДАІ та автотранспорт для Єпископа та інших представників духовенства та VIP-персон;(відповідальний за організацію автотранспорту М.Садоха)
  3. 9:30 – Представники духовенства виносять ковчег з мощами Св. Миколая з собору і урочисто передають їх почесній варті, яка й поміщає їх в спецавтотранспорт.
  4. 9:40 – Ескорт з мощами Св. Миколая в супроводі автомашини ДАІ направляється в с. Доробратово.

Св.-Миколаївський храм с. Доробратова

  1. 8:00 – Святкова Утреня
  2. 10:00 – Акафіст до Св. Миколая-Чудотворця.
  3. 10:30 – Зустріч процесій, прочан, гостей.
  4. 10:55 – Зустріч святкової колони-ескорту з мощами Св.Миколая.

Основні організаційні пункти-епізоди даної зустрічі:

  1. Орієнтовно о 10:55, при заїзді з траси на дорогу, що веде в село, в Храмі Св. Миколая починає лунати церковний дзвін (Благовіст).
  2. Ескорт зупиняється в центрі села (на майдані біля Сільради), а автотранспорт Владики і представників духовенства продовжу- ють рухатися до центрального входу Храму.
  1. 11:00 – Зустріч Боголюбивого Єпископа Кир Мілана Шашіка.

Основні організаційні пункти-епізоди даної зустрічі:

  1. Після зупинки автотранспорту Владика Кир Мілан направля- ється до центру площадки перед входом до Храму.
  2. Владику зустрічають з хлібом-сіллю дівчина Оксана з м. Мука- чева і хлопець Іван з с. Доробратова.

Іван Кобаль:

Преосвященний Владико!

Трохи більше року пройшло з часу вашого останнього візиту до нас. За цей час в житті нашої єпархії відбулись знакові події. Було проведено Вашу урочисту інтронізацію на єпархіального єпископа Мукачівського.

Оксана Розман:

Шановний Владико!

Те, що відбувається сьогодні, стало можливим лише завдяки Вашій невпинній праці і натхненим молитвам.

За благословенням Всемогутнього Бога, який виявив Свою прихиль- ність до молитов, духовних трудів і всебічних старань найактивніших християн його церкви та вашого Преосвященства, наш Храм отримує мощі свого небесного покровителя. Сьогодні в цьому Храмі за спасін- ня, яке задумав Господь, молитимуться два Владики одночасно. Ви – на землі на Архієрейській літургії, а Святий Миколай – на Літургії АГНЦЯ, що завжди правиться на небесах.

Іван:

Тут Вас вітають і сотні дітей з усього нашого краю, які з Вашого благословення прийняли участь в конкурсах і прославили Святого Ми- колая, нашу церкву і село у своїх літературних і художніх творах.

Оксана:

Любий наш Владико!

Ми дуже дякуємо Вам і просимо Ваших молитов і Апостольського благословення, щоби християни нашого Храму і його паломники, дос- тойно прийняли Святиню. Прийміть від усіх нас глибокий уклін та цей хліб і сіль.

  1. 11:05 – Священики Храму св. Миколая-Чудотворця вітаються з правлячим Ієрархом та приймають Його Архієрейське благос- ловення.
  2. 11:07 – Водночас із прийняттям Архієрейського благословення місцевими священиками звучить Папський Гімн у виконанні до- робратівського народного духового оркестру під керівництвом Івана Югаса.
  3. Владика вітається з дітьми
  4. 11:15 – Зустріч ковчега з часткою мощей Св. Миколая-Чудо- творця.

Основні організаційні пункти-епізоди даної зустрічі:

  1. 11:07 – З першими акордами духового оркестру військова поче- сна варта піднімає платформу з ковчегом на руки і урочистою ходою направляється через стрій вірників через центральний вхід на територію Храму.
  2. 11:15 – При підході до брами храму духовий оркестр замовкає, звучить один удар церковного дзвону (Благовіст) і через гучно- мовці звучать зворушливі слова диктора (Максим Марія Василі- вна) :

Всесильний і Всемилостивий Господи Боже.

Дякуємо Тобі,що вислухав наші молитви і Милістю Твоєю сам Святий Миколай прийшов до нас.

Він вже тут… серед нас. Він наближається до Храму, покровите- лем якого Він є більше як пів тисячоліття.

Хіба це не чудо?

  • Господи, ми знаємо, що Ти з нами, на всіх наших дорогах, у всіх наших ділах.
  • Ми всі! Твоя Церква – і хочемо йти за тобою,
  • Ми вимолюємо в Тебе великого Милосердя… Доброти … Прощен- ня і Любові до ближніх.
  • Нехай Святий Миколай допоможе кожному Християнину зу- стрітись з Богом у тихій молитві..
  • Хай не зупиниться потік паломників до Священних мощей Свято- го Миколая Чудотворця.
  1. 11:17 – Почесна варта наближається з ковчегом до Владики, голос диктора змовкає, звучить один удар церковного дзвону, командир почесної варти доповідає Владиці: «Преосвященний Владико! Ковчег з нетлінних мощами Святого Миколая з м. Барі Республіки Італія успішно прибув у ввірену Вам з Божо- го благословення Мукачівську греко-католицьку єпархію. Ко- мандир почесної варти старший лейтенант Шадорський».
  2. 11:18 – Платформу з ковчегом приймають чотири духовні осо- би й опускають на витягнуті руки (відповідальний за підбір ду- ховних осіб і за правильність виконання дійства – о. Михайло Попович)
  3. 11:19 – Двоє духовних осіб знімають саркофаг.( визначення ду- ховних осіб для цієї дії і правильності її виконання от. Михайло) Саркофаг передається двом вірникам які його уносять.
  4. Владика доторкається до ковчегу, відкриває його, здійснює ко- ротку молитву. Впродовж цього дійства єпархіальний хор і со- лісти з зовнішнього балкону Храму виконують один куплет пісні про Святого Миколая на церковнослов’янській, українській, угорській, румунській і словацькій мовах.
  5. 11:25 – Здійснюється обхід навколо Храму з молитвами й освя- ченням людей по загально прийнятому в подібних випадках по- рядку церковних обходів з тим нюансом, що ковчег з мощами Св. Миколая несуть перед Владикою Кир Міланом (освячення паломників здійснюють також і інші священики).
  1. 11:35 – Освячення бічного престолу Св. Миколая Чудотворця.

Основні організаційні пункти-епізоди даного освячення:

  1. Процесія з мощами Св. Миколая заходить до Храму. Владика зі своєю свитою духовних осіб підходить до бічного престолу Св. Миколая і готується його освячувати. Четверо духовних осіб, що несуть платформу з ковчегом стають в центрі центральної площадки храму перед амвоном в оточенні духовенства. Влади- ка Кир Мілан здійснює освячення.
  2. Водночас з входом Владики в Храм, Кафедральний хор, який на даний момент повинен вже переміститися з зовнішнього бал- кону у внутрішній, співає «Вошел єси Архієрею…!» і при підході Владики до бічного престолу замовкає.
  3. Після закінчення освячення престолу четверо духовних осіб- носіїв підносять платформу з ковчегом до престолу. Владика молиться, бере ковчег й урочисто перекладає його на престол. Духовні особи відносять платформу в приміщення захристії.
  4. Здійснюється підготовка до Архієрейської Літургії.
  5. 12:00 – Архієрейська Божественна Літургія.
  6. 14:30 – Урочисте нагородження Архієрейськими грамотами, пре- міями й цінними подарунками доброчинців, жертводавців, переможців-учасників конкурсів, що проводилися в рамках святкування перенесення мощей з м. Барі в с. Доробратово.

Деякі уточнення щодо даного нагородження:

  1. Переможців-учасників конкурсів нагороджує також і Академік Академії Мистецтв Микита Володимир Васильович і викладач Славістичного Університету Алмашій Михайло Васильович.
  2. Всіх інших учасників конкурсів нагороджують члени організа- ційного комітету по проведенню даних конкурсів.
  3. 00 – Надворі відправляється Парастас за померлими, а в Храмі Вечірня.

Дійства, що в часі відбуватимуться паралельно з даними богослужіннями:

  1. Після закінчення Архієрейських нагород, благословень і много- літствій священнослужителі не задіяні в даних двох богослу- жіннях та у виконанні інших обов’язків мирують вірників.
  2. Так само в цім часі доробратівчани розпочинають пригощати прочан-паломників, гостей і всіх охочих бутербродами, тістеч- ками, кавою, чаєм і т.д.
  3. 16:00 – Огляд робіт учасників конкурсів в ресторані «Зірка»
  4. Святкова трапеза для духовенства, VIP гостей, учасників хору і солістів,членів оргкомітету і журі конкурсів, членів церко- вної ради.

Від єпархіального оргкомітету :

Михайло Садоха

от. Михайло (Попович В.)

26 вересня 2010 року в архієрейській Службі Божій взяли участь 22 священослужителі, понад п’ять тисяч вірників з усієї області та з-за кордону, представники влади, консульських дипломатичних місій Словаччини та Угорщини, багаточисельні ЗМІ.

Фотографії з урочистостей привезення мощей Святого Миколая Мир Лікійського з м. Барі (Італія) в Доробратівський

Свято-Миколаївській греко-католицький храм

З того часу до Святих мощей Святого Миколая Мир Лікійського, що зберігаються в Доробратівському Свято-Миколаївському греко- католицькому храмі, систематично здійснюються паломництва із За- карпатської області та інших областей України.

Попередні частини читайте:

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. ВСТУП

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 1, ч. 1

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 1, ч. 2

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 2, ч. 1

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 2, ч. 2

ВОЛОДИМИР ФЕНИЧ, МИХАЙЛО САДОХА. КОРОТКИЙ ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЦЕРКОВНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА ДОРОБРАТОВА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ. НАРИС 3, ч. 2

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *