Скільки цивілізацій може жити в нашій Галактиці: думка вчених

Відсутність сигналів від інших розвинених цивілізацій насправді дуже погана новина для людства і сучасної цивілізації. На Землі цивілізації недовговічні. Римська імперія проіснувала менше тисячі років, а цивілізація майя — близько двох тисячоліть. І чим більш розвинена цивілізація, тим менше вона існує.

Скільки залишилося нашій? При такій безвідповідальності і темпах споживання, треба думати, недовго. Те ж саме може відбуватися на інших планетах. І, швидше за все, так і відбувається. Їх недовге життя може пояснити, чому ми досі не виявили жодного сигналу від інопланетного розуму.

Згідно з підрахунками, в галактиці Чумацький шлях повинні існувати кілька десятків світів з цивілізаціями, досить розвиненими, щоб посилати повідомлення в космос. Але ці світи, ймовірно, настільки видалені, що сигнали їх мешканців до Землі не доходять або летять крізь простір тисячі років. До того часу, коли сигнал буде прийнятий, на тій далекій планеті вже не буде цивілізації, яка його послала. Або не буде нас.

«Ми можемо уявити собі галактику, в якій поширене розумне життя, але спілкування — малоймовірно», — кажуть Том Вестбі і Крістофер Конселіс.

В основі аналізу Вестбі і Конселіче з Ноттінгемського університету в Англії лежить дещо видозмінене рівняння Дрейка, запропоноване майже 60 років тому.

Френк Дрейк виявив фактори, які, в принципі, дозволяють оцінити, скільки розумних цивілізацій може існувати в галактиці.

Вестбі і Конселіс почали з припущення, що для розвитку розумного і технологічно просунутого життя на планеті потрібно 5 мільярдів років, як і на Землі.

Потім залишається з’ясувати, скільки зірок досить старі і скільки планет знаходиться в їх зонах Золотоволоски. Таким чином, у своєму новому рівнянні CETI Вестбі і Конселіс показали, що кількість розумних цивілізацій залежить від того, скільки зірок знаходиться в галактиці й скільки з них більш як 5 мільярдів років.

Виявилося, що деякі фактори не обмежують перспективи виявлення інопланетного життя. Наприклад, майже всі зірки в нашій Галактиці старше 5 мільярдів років, а їх середній вік і зовсім становить майже 10 мільярдів років.

Деякі зірки слід виключити через брак в них основних елементів. З решти зірок, ймовірно, лише у 20 відсотків є планети в зоні Золотоволоски.

Оскільки в галактиці понад 200 мільярдів зірок, отже повинні існувати мільярди потенційно населених цивілізаціями світів. Але перш ніж це заявляти, потрібно зробити ще один важливий виняток.

Можна з упевненістю сказати, що здатна посилати сигнали цивілізація може проіснувати 100 років.

На землі радіохвилі відкрили в 1865 році — зробив це шотландський фізик Джеймс Клерк Максвелл. Користуватися ж ними навчилися в 1895 році, коли фізик Олександр Попов створив перший радіопередавач.

З таким набором припущень, беручи до уваги, що середня тривалість життя розвиненої цивілізації становить 100 років, сьогодні в нашій Галактиці повинні існувати всього 36 досить розвинених цивілізацій.

Наш найближчий сусід, ймовірно, опиниться на відстані близько 17 000 світлових років, що “унеможливить обмін даними або навіть виявлення цих сонячних систем за допомогою сучасних технологій», — пишуть Вестбі і Конселіс.

У найбільш ж оптимістичному випадку найближча цивілізація повинна знаходитися в межах 300 світлових років від нас.

“Час життя цивілізацій в нашій Галактиці невідомий, а це, безумовно, найважливіший фактор в рівнянні CETI», — відзначають Вестбі і Конселіс

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *