Чому в космосі так холодно?

Багатьох наших читачів цікавить питання, чому в космосі так холодно, якщо Сонце так гаряче і добре нагріває Землю. Питання досить цікаве, тому розберімся в ньому разом і для цього нам знадобиться кілька термінів.

Источник: https://hi-news.ruДжерело: https://hi-news.ru

 Види теплопередачі

У будь-якій речовині частки постійно хаотично рухаються і взаємодіють один з одним, енергію цих рухів та взаємодії називають внутрішньою енергією і саме її можна назвати теплом. Якщо максимально спростити, то звична нам температура є зручним способом опису: яка речовина має більше тепла, при отриманні тілом тепла температура збільшується, а при відборі тепла — зменшується. Передача тепла між тілами відбувається трьома способами:

Через теплопровідність, конвекцією та випромінюванням електромагнітних хвиль.

Исчтоник: https://ppt-online.orgДжерело: https://ppt-online.org

Температура космосу

Теплопровідність добре проходить у твердих тілах, конвекція – у рідинах і газах, а в твердих тілах неможлива, передача тепла випромінюванням відбувається в будь-яких умовах. Оскільки в космосі вакуум то єдиним можливим способом передачі тепла є випромінювання.

Коли випромінювання Сонця падає на певне тіло, його атоми та молекули починають поглинати енергію цього випромінювання, що змушує їх швидше коливатись і, таким чином, зростає внутрішня енергія тіла та його температура. Коли якийсь об’єкт “борознить” простори космосу десь у районі орбіти Землі, під прямим випромінюванням Сонця він нагріватиметься приблизно до 120°C.

Источник: https://3dnews.ruДжерело: https://3dnews.ru

Температура, до якої зможе нагрітися об’єкт, залежить від відстані до Сонця, чим ближче, тим більша температура. Якщо поблизу немає зірки, яка могла б розігрівати об’єкт, то тіло з часом втратить майже все тепло та охолоне до 2,7 Кельвінів (-270 за Цельсієм), саме таку температуру має реліктове випромінювання, яке пронизує весь Всесвіт.

Чому Земля не така гаряча?

Якщо глянути на поверхню Місяця, ми побачимо, що температура її поверхні вдень досягає +127°C, а вночі -173°C. Але чому на Землі немає таких перепадів температур?

Источник: https://www.pnp.ruДжерело: https://www.pnp.ru

Цим ми завдячуємо нашій атмосфері. Саме в ній деякі інфрачервоні хвилі відбиваються, інші рівномірно розподіляються по більшій площі. До того ж постійний рух атмосфери та води на Землі призводять до рівномірного розподілу тепла та покращення тепловіддачі планети.

Підсумувавши ми можемо сказати, що насправді в космосі не так і холодно, холодно лише далеко від зірок і в тіні планет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *