Де у Всесвіті можливе життя?

Одне з основних питань як астрономії, а й науки загалом це можливість існування населених планет крім нашої. Звичайно, з розвитком науки вчені відійшли від ідей про розумне життя і сподіваються знайти хоча б сліди примітивних організмів, але тут не все так просто. Давайте на прикладі нашої рідної планети оцінимо приблизні шанси, які необхідні  для виникнення життя на  планеті.

Почнемо з більш знайомого для любителів науки поняття, а саме “зона життя” — це ділянка простору в певному діапазоні відстаней до зірки. Наша планета ідеально вписалася в цю зону, до речі, раніше в цій зоні був і Марс, але зараз він близький до зовнішнього кордону.

Где во Вселенной возможна жизнь?
Які привілеї отримує планета у “зоні життя”?

По-перше, потрібно відштовхуватися від принципу “гаряче” – “холодно”, тобто. температура повинна бути збалансована так, щоб на ній могла б існувати вода в рідкому стані й, по-друге, температура має сприйматися організмами без ускладнень. Ширина зони проживання залежить і від розмірів і температури зірки. Однак, не тільки від зони життя залежить придатність планети для життя.

Не менш важливим фактором є сама зірка, її вік та клас. Наше Сонце ідеальний варіант, оскільки це досить стабільна зірка, розташована відносно далеко від центру галактики та не знаходиться в системі з іншою зіркою.

Где во Вселенной возможна жизнь?

Щодо стабільності, то очевидно, що у зірки з постійними спалахами та викидами величезної кількості енергії не буде придатних планет для життя. Так, на нашій зірці теж часто реєструють спалахи та викиди енергії, але вони не завжди спрямовані у бік Землі та вони не настільки потужні, щоб нашкодити життю на планеті.

Чому зірка має бути далеко від центру галактики?

Річ у тому, що біля центру галактики, як правило, концентрація зірок і чорних дірок більша ніж ближче до країв, а це означає, що життю на планетах не загрожує вплив інших зірок та їх систем.

Где во Вселенной возможна жизнь?

Більшість зірок у галактиці знаходяться не поодинці, а в системах з іншими зірками та обертаються навколо загального центру мас. Для того, щоб у таких системах була «жила планета» повинна виконуватися неймовірна кількість умов, які також не гарантують сприятливі умови.

І навіть якщо зірка буде “нормальною”, а планета буде в “зоні життя”, все це не гарантує появи життя на планеті.

Для появи життя у планети як мінімум повинен бути озоновий шар та магнітне поле, які б захищали планету від впливу зірки, хімічний склад має бути сприятливим для синтезу органіки та підтримання води в рідкому стані. Однак, і при всьому цьому немає гарантій, що на планету не впаде космічне тіло на кшталт астероїда. Землі з цим пощастило: має умовний щит у вигляді Юпітера.

Где во Вселенной возможна жизнь?

Підбиваючи підсумки видно, що важко знайти планету, яка мала б всі умови, описані вище, навіть якщо всі критерії підходять, то варто врахувати, що епохи існування життя на цій планеті можуть не збігатися з існуванням нашої раси, адже вік планет вимірюється в мільярдах років. Тому шанси знайти хоча б прості одноклітинні організми мізерні, не кажучи вже про розумне життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *