Зигмунду Фрейду – 165 років. Влучні фрази великого психіатра

Сьогодні виповнюється 165 років від дня народження, мабуть, найвідомішого психіатра і психоаналітика Зиґмунда Фрейда. Фрейд відомий як людина, яка заснувала психоаналіз і зробила гігантський вплив на соціологію, культуру, антропологію і літературу XX століття. Попри те що деякі твердження Фрейда сьогодні застаріли, в мудрості та розумінні глибини людської психології йому точно не відмовиш. Ми зібрали кілька яскравих цитат Зигмунда Фрейда.

Зигмунд Фрейд був людиною з усіх боків видатною — наприклад,  він відзначався великою працездатністю і за все своє життя створив понад 26 томів наукових праць. Робота була його пристрастю, і іноді він надто сильно нею захоплювався. Так, в кінці XIX століття Фрейд тестував на собі новий препарат під назвою «кокаїн» і був так захоплений його властивостями, що взявся активно просувати цей «ефективний анальгетик» серед знайомих і друзів і навіть виписував його своїй нареченій. До того моменту, як наукою було доведено згубний вплив наркотику на весь організм, Фрейд вже страждав важкою залежністю.

Примітно, що саме Фрейд сказав:

«Ніщо не обходиться в житті так дорого, як хвороба і — дурість».

А ось ще кілька знакових цитат Зигмунда Фрейда:

Єдина людина, з якою ви повинні порівнювати себе, — це ви в минулому. І єдина людина, краще якого ви повинні бути, — це ви зараз.

Кому не вистачає сексу — говорить про секс, голодний говорить про їжу, людина, у якого немає грошей — про гроші, а наші олігархи та банкіри говорять про мораль та політику.

Ми ніколи не буваємо настільки беззахисні, як тоді, коли любимо, і ніколи так безнадійно нещасні, як тоді, коли втрачаємо об’єкт любові чи свою любов.

Все, що ви робите в ліжку, — прекрасно й абсолютно правильно. Аби це подобалося обом. Якщо є ця гармонія — то ви і тільки ви маєте рацію, а всі, хто засуджує вас — збоченці.

Людина, яка була безперечним улюбленцем своєї матері, через все своє життя проносить почуття переможця і впевненості в удачу, які нерідко призводять до дійсного успіху.

Вплив Фрейда на науку складно переоцінити. І хоча деякі лікарі-сучасники називали його дослідження інтелектуальним шарлатанством, Фрейду все-таки вдалося зробити безліч наукових відкриттів, деякі з яких підготували ґрунт для більш глибокого вивчення людської психології.

З чого почати, якщо хочеш вивчити сьогодні книги Зигмунда Фрейда? Мабуть, перечитувати всю бібліографію не варто, але можна почитати окремі праці — наприклад «Тотем і табу», «По той бік принципу задоволення» і «Тлумачення сновидінь». Читати їх варто як мінімум для того, щоб простежити, як ідеї Фрейда, знаменитого, навіть легендарного психоаналітика, згодом відбилися в різних зразках культури XX століття — від літератури до кінематографа.

А ще Фрейд непогано писав і вмів формулювати влучні фрази, які сьогодні розібрані на цитати:

«Більшість людей насправді не хочуть свободи, тому що вона передбачає відповідальність, а відповідальність більшість людей лякає».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *