20 січня народився Андре-Марі Ампер (1775-1836) – французький фізик, математик і натураліст

Джеймс Максвелл назвав Ампера “Ньютоном електрики”.

Ампер створив першу теорію, що виражала зв’язок електричних і магнітних явищ, увів у фізику поняття електричного струму і проникливо припустив, що магнетизм викликаний електричними струмами “на молекулярному рівні”. Зробив значний внесок у механіку, теорію ймовірностей, математичний аналіз.

Член Паризької академії наук (1814). Член багатьох інших наукових товариств, зокрема — іноземний член Лондонського королівського товариства (1827).

Математика, механіка і фізика зобов’язані Амперу важливими дослідженнями. Його основні фізичні роботи виконані в галузі електродинаміки.

У 1820 році він встановив правило для визначення напрямку дії магнітного поля на магнітну стрілку, відоме нині як правило Ампера; провів безліч дослідів із дослідження взаємодії між магнітом і електричним струмом; для цих цілей створив низку приладів; виявив, що магнітне поле Землі впливає на провідники зі струмом, що рухаються. Того ж року відкрив взаємодію між електричними струмами, сформулював закон цього явища (закон Ампера), розвинув теорію магнетизму, запропонував використовувати електромагнітні процеси для передачі сигналів.

Згідно з теорією Ампера, магнітні взаємодії є результатом взаємодій, що відбуваються в тілах, так званих кругових молекулярних струмів, еквівалентних маленьким плоским магнітам, або магнітним листкам. Це твердження має назву теореми Ампера. Таким чином, великий магніт, за уявленнями Ампера, складається з безлічі таких елементарних магнітиків. У цьому полягає суть глибокого переконання вченого в чисто струмовому походженні магнетизму і тісному зв’язку його з електричними процесами.

У 1822 році Ампером було відкрито магнітний ефект соленоїда (котушки зі струмом), звідки випливала ідея еквівалентності соленоїда постійному магніту. Також ним було запропоновано посилювати магнітне поле за допомогою залізного осердя, що поміщається всередину соленоїда. Ідеї Ампера були викладені ним у роботах “Звід електродинамічних спостережень” (1822), “Короткий курс теорії електродинамічних явищ” (1824), “Теорія електродинамічних явищ”. У 1826 році він довів теорему про циркуляцію магнітного поля. У 1829 році Ампер винайшов такі пристрої як комутатор і електромагнітний телеграф.

У механіці йому належить формулювання терміна “кінематика”.
У 1830 році ввів у науковий обіг термін “кібернетика”.
Різнобічний талант Ампера залишив слід і в історії розвитку хімії, яка відводить йому одну з почесних сторінок і вважає його, спільно з Авогадро, автором найважливішого закону сучасної хімії.
На честь ученого одиницю сили електричного струму названо “ампером”, а відповідні вимірювальні прилади – “амперметрами”.
Деякі дослідження Ампера належать до ботаніки, а також до філософії, зокрема “Начерки з філософії науки” (1857).

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *