Як живуть небагаті пенсіонери в США

Державна пенсія в США досить невелика, близько 1700 доларів. У штатах дуже дороге життя і 1700 $ це такий прожитковий мінімум, причому настільки мінімум, що взагалі незрозуміло як можна на ці гроші жити, навіть одному. Достатньо сказати, що мобільний зв’язок в штатах коштує близько 40 доларів на місяць, інтернет 80. Причому навіть якщо у вас вже куплений будинок і іпотеку вам більше платити не треба, то це зовсім не означає, що ваші витрати на будинок будуть мінімальними – зовсім ні, той же річний податок від 0,5% до приблизно 3% від оціночної вартості вашого будинку треба буде платити все одно, а це як мінімум 3-4 тисячі доларів на рік.

Загалом життя у пенсіонерів не цукор і тільки на державну пенсію особливо не проживеш.

Підготовка до пенсії


Підготовка до пенсії у нормального американця починається відразу після початку трудової діяльності й ця підготовка проходить приблизно так:

1. План 401k – певного часу в США, на державному рівні було прийнято програму пенсійних накопичень або 401-й план.

План 401k – це такий накопичувальний план, коли ви самі собі відкладаєте невеликий відсоток, а пенсійний фонд чи роботодавець, докидає вам такий же відсоток.

Все досить просто і зрозуміло, але в штатах цей план був введений з однією відмінністю — гроші ви відкладаєте на свій особистий рахунок в обраному вами банку і це ваші особисті гроші, які ніхто не може у вас відібрати або “заморозити”.

Як живуть небагаті пенсіонери в США

По суті своїй, зараз, 401k план це такий бенефіт від роботодавця й у різних роботодавців він різниться — компанія сама вирішує скільки вона докидає вам, а вам вирішувати, починати працювати в цій компанії або пошукати чогось кращого. Якісь компанії докидали 100% суми до 3-4% від вашої готової зарплати, хтось менше, але зміст той самий, коли ви вибираєте собі нову роботу, то цей самий 401 план і його політика в компанії відіграють дуже важливу роль для потенційного працівника.

2. Інвестиції в акції.

Тут теж все просто, є безліч інвестиційних компаній, які допомагають американцям інвестувати гроші в акції, це можуть бути ризикові інвестиції, але з високим потенційним зростанням, так і інвестиції в компанії з низьким ризиком, типу гугла або еплан, але з нижчим ростом. При виході на пенсію, акції, які по ідеї повинні були сильно підрости в ціні, потихеньку продаються і в тому числі на ці гроші типовий середній американець доживає свого віку.

Загалом ідея вкрай проста: держава гарантує мінімальну пенсію, державну медичну страховку, а про все інше ти повинен подбати сам протягом свого життя.

Якщо щось пішло не так

Для початку треба розповісти, що таке “Трейлер Парки”. Як нескладно здогадатися з назви, це територія на якій стоять будинки-трейлери. Типовий такий будинок це трейлер довгою 17-19 метрів і шириною 4,2 метра з прибудовою у вигляді веранди та ґанку.

У штатах таке житло вважається найдешевшим і найменш престижним. Будинки в цьому трейлер-парку на фото коштують приблизно 25-30 тисяч доларів, але при цьому саме місце дуже пристойне.

Як живуть небагаті пенсіонери в США

Якщо літній американець, при виході на пенсію, розуміє що його заощаджень, якщо вони є, не вистачить на утримання великого будинку, який він купив під час активного трудового життя, то він може продати свій великий будинок за 150-300 тисяч або скільки цей будинок вартує, купити ось такий трейлер за 25-30 тисяч, а залишок покласти в банк під відсотки та спокійно собі доживати, тому що податок на такий трейлер на рік кілька сотень, опалення, утримання дуже дешево та й в цілому життя набагато простіше.

Як живуть небагаті пенсіонери в США

При цьому не варто думати що це така собі буда в якій нічого немає. Насправді середній житель пострадянського простору цілком може позаздрити житловій площі такого трейлера: 65 футовий трейлер з житловою площею становить приблизно 80 квадратних метрів, зі своїм опаленням, кондиціонером та іншими зручностями.

Альтернатива

Ставши пенсіонером з пенсією в 1700 $ можна доволі непогано жити в іншій країні, наймаючи нормальне житло і на залишок пенсії жити не тужити. Часто американські пенсіонери там так і живуть.

В штатах повно журналів і статей для пенсіонерів, де краще і дешевше жити, в які міста переїжджати, скільки коштує життя в популярних країнах — Панама, Еквадор, Мексика та інші країни Латинської Америки. З бюджетом $ 1500-3000 на пару там можна жити дуже непогано.

Для зовсім одиноких є пристойні будинки престарілих з повним медичним доглядом і розвагами. Є цілі житлові комплекси тільки для пенсіонерів. Ціла індустрія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *