Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Як завести акваріум? Невеликий, щоб поміщався на столі. Чи багато проблем, чи дорого? Вашій увазі туторіал з назвами, посиланнями, цінами, думками і інструкціями на тему маленького акваріума. Людям у яких є акваріум, можна не читати, нічого нового не дізнаєтеся.

Усім іншим постараюся докладно розписати всі аспекти і видати максимум інформації для тих, хто поняття не має, що таке акваріум. Відразу скажу, це не складно, не дорого і дуже прикольно.

На жаль, деякі питання будуть розглянуті в загальних рисах. Плюс, у всіх різні можливості і бажання. Але в будь-якому випадку, постараюся написати так, щоб питань залишилося мінімум.

Для початку давайте домовимося, що ми робимо приємну для очей річ без фанатизму як в меншу, так і більшу сторону. Наш акваріум повинен віднімати мінімум часу, коштів і бути максимально простим в обслуговуванні. Мій акваріум, який ми візьмемо за основу, вимагає 5-15 хвилин часу, раз на тиждень і 10 секунд щодня.

Тож почнемо. Перше, що нам знадобиться, власне акваріум.

Так як ми робимо маленький, так званий наноакваріум, його об’єм буде 18-20 літрів. Взагалі, для деяких акваріумістів і 80 літрів це наноакваріум. Я пробував і 5, і 10, і 30 літрів. В результаті для столу, на мій погляд, 20 літрів саме те, що треба.

Повертаючись до питання про регіони і доступності, не можу конкретно сказати, йди туди, купуй це. Тому, просто загальні рекомендації. З таким об’ємом, найбільш привабливо виглядає акваріум у вигляді куба. Я свого часу купив ось такий. Коштував він трохи більше 500 грн. Зараз не бачу таких на ринку.

Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Взагалі це аналог фірмового акваріума від Dennerle, ось такого. Розмір акваріума 25x25x30 см. (ДШВ)

Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Акваріуми з заокругленими краями, справа смаку, але для наніка, на мій погляд, саме те.

Є фірмовий варіант від Aquael без закруглених країв. Але якщо я не помиляюся, вони йдуть тільки в наборі з обладнанням, що не є добре.

Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Залежно від ваших можливостей і доступності в вашому регіоні ви можете вибрати собі будь-який варіант. Якщо нічого не підходить, можете замовити склейку. Взагалі, такий об’єм дуже просто можна склеїти і самому, але не факт, що буде дешевше. На Ютубі є дуже багато роликів про це. Також, можна купити і б/у, головне подивитися на шви і перевірити на протікання.

Загалом, тут ви повинні самі вирішити, що будете купувати. Єдине, що я можу вам порадити, це брати тільки акваріум, без обладнання, кришок і всього іншого. Максимум це підкладка і покривне скло. Майте тверезу голову і не піддаватися емоціям. Пам’ятайте, що можливо вам через кілька місяців все набридне і доведеться все це кудись подіти

З акваріумом все, шукайте, вибирайте, купуйте.

Далі, нам знадобиться трохи обладнання. Тут все дуже просто. Не слухайте нікого, ми з вами початківці і робимо простий акваріум, і забивати голову всякою нісенітницею не будемо. Йдемо на Алі і замовляємо:

Фільтр HJ-111B ~ 120 грн.
Як завести простий акваріум. Поради фахівця
https://ru.aliexpress.com/item/4000039377769.html

Світильник ~ 150 грн.
Як завести простий акваріум. Поради фахівця
https://ru.aliexpress.com/item/32943589833.html

Таймер ~ 120 грн.
Як завести простий акваріум. Поради фахівця
https://ru.aliexpress.com/item/32952590974.html

Ще вам знадобиться трубка (тонкий шланг) для зміни води. Все, більше нічого вам не потрібно, не витрачайте гроші.

На даний момент, якщо ви підійшли до питання з тверезою головою, у вас повинно бути витрачено трохи більше за 1000 грн. Якщо не впоралися, то півтора і дві.

Йдемо далі. Тепер буде безпосередньо акваріумістика.

Перше, що ви повинні зрозуміти, що акваріум – це одночасно і дуже просто і дуже складно. Якщо ви запитаєте будь-якого досвідченого акваріуміста, він обов’язково вам скаже, що акваріум повинен бути як мінімум на 100 літрів, все що менше, це дурниця. І за великим рахунком, так воно і є.

Вся справа в тому, що досвідчені акваріумісти вже награлися, наекспериментувалися, дізналися свої можливості, зрозуміли, що їм потрібно від акваріума і єдине, що їм хочеться, це з найменшими затратами мати стабільний акваріум для душі. І отримати такий акваріум найпростіше в великому об’ємі. Але це не означає, що маленький акваріум обов’язково буде проблемним. Головне все зробити правильно. І складного в цьому нічого немає.

З загальними поняттями розібралися. Далі нам потрібно буде вибрати грунт.

Тут, в нашому випадку, все не так просто. Для початку потрібно прояснити деякі моменти. Так як акваріум у нас маленький, і жити ми хочемо без проблем, значить риб у нас буде дуже мало, або зовсім не буде. о_Ось це поворот! Як акваріум без риб? Повірте, вони вам не потрібні в даний момент. Зачепить, заведете.

Зараз головне зрозуміти те, що в нашому об’ємі якщо немає риб – то немає і проблем. А значить, найкраща риба для нас – це креветка і равлик. Я сподіваюся ти не засмутився від того, що після прочитання стількох букв тобі повідомили, що риб у тебе не буде?

Не переживай! Креветки набагато прикольніші, особливо для твоїх гостей. Та й рибу, завжди можна підсадити. Гаразд, до населення і риб ми ще повернемося, зараз потрібно розібратися з ґрунтом.

Чому в темі про ґрунт я порушив питання з населенням? Вся справа в тому, що ми хочемо безпроблемний акваріум, і щоб це зробити, потрібно врахувати багато моментів. Так як у нас будуть креветки, і ми не хочемо їхньої смерті, і не хочемо вести з акваріумом вічну боротьбу, нам доведеться витратитися на ґрунт.

Повірте, це дуже важливо саме для маленьких об’ємів і для початківців. Надалі, набравшись досвіду, ви підете в пісочницю, наберете безкоштовно піску і запустите прекрасний акваріум. А зараз, правильний ґрунт, це той, що позбавить вас від купи проблем. Сучасні ґрунти підтримують потрібні параметри води, допомагають рослинам і полегшують життя всім.

Ось список, з якого ви повинні вибрати відповідний для себе варіант.

  • Dennerle Shrimp King Active Soil
  • JBL ProScape Shrimps Soil
  • Fluval Plant and Shrimp Stratum
  • ISTA Premium Soil
  • H.E.L.P. ADVANCED SOIL PLANTS
  • DENNERLE Scaper`s Soil
  • JBL ProScape Plant Soil
  • Tropica Aquarium Soil
  • ADA Aqua Soil – Amazonia

Що стосується кількості ґрунту. На наш акваріум потрібно близько 3 літрів. Це буде шар приблизно 5 см. Зверніть увагу на розмір гранул, оптимально це 1-4 мм.

Проведіть дослідження на предмет цін, наявності в вашому регіоні і купуйте. Підійде будь-який, звісно, краще за все той, де є слово Shrimp. Взагалі, всі ці ґрунти ідеальні для рослинних акваріумів, це трохи додасть турбот на старті, та нічого страшного.

На жаль, це спустошить вас на суму до 1000 грн., а може і більше.

Якщо зовсім ніяк і не хочете витрачатися на такий ґрунт. Беріть будь-який нейтральний акваріумний ґрунт. Буде дешево, але можливо доведеться зануритися в акваріумістику по повній)

Йдемо далі. Тепер нам потрібно визначитися з рослинами.

Ця тема настільки серйозна, що навіть не хочеться починати. Відштовхуватися будемо від того, що ми хочемо повільний акваріум без турбот. Акваріум у нас маленький, а значить наші рослини повинні бути невеликими і невибагливими.

Нижче буде список того, що можна посадити.

Передній план:

  • Елеохаріс парвула
  • Мікрантемум “Монте Карло”
  • Стаурогін репінс

Середній і задній план:

  • Анубіас нана петіт
  • Буцефаландри
  • Лілеопсіс бразильський
  • Сагіттарія карликова
  • Папортник тайський вузьколистий
  • Бакопа дрібнолиста
  • Криптокарина Парва

Знаючі люди скажуть, що тут є і прості і трохи складні рослини, а також повільні і не дуже, і здивуються відсутності мохів, які по ідеї, повинні бути в креветочнику.

Мохи я не рекомендую тому, що вони з одного боку гарні, цікаві і ніби-то не примхливі, але по факту вимагають догляду, особливо якщо їм сподобається у вас і вони почнуть добре рости. Нижнє листя буде відмирати, через великий об’єм в них почне накопичуватися бруд і в підсумку турбот буде більше ніж нам потрібно.

Що ж стосується інших рослин. Якщо ви не пошкодуєте грошей на ґрунт, то всім рослинам буде досить комфортно. У процесі ви побачите і зрозумієте, що з себе представляє кожен вид. Щось залишите, щось поміняєте. Забивати голову зараз немає ніякого сенсу. Просто подивіться, що можете купити, трохи почитайте і подивіться в інеті про кожну рослину. Чим більше різних рослин, тим краще, може в процесі вивчення ще щось побачите.

Все, йдемо далі. Тепер ми повинні вирішити, як всю цю справу нам оформити.

Звичайно, ви можете піти на pinterest вбити в пошуку nano cube aquascaping подивитися і відразу забути побачене.

Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Подивіться і зрозумійте, що починати все варто з дуже простого. Зараз ви витратите даремно гроші і сили, але толком нічого не отримаєте. Тут я можу тільки дати пораду. Купуйте один камінь або корч. Розміром не дуже маленьким і не дуже великим, і не знущайтеся над собою.

Ось, найреальніші варіант дизайну для нас.

Як завести простий акваріум. Поради фахівцяЯк завести простий акваріум. Поради фахівця

Я думаю сенс вам зрозумілий, тому переходимо до запуску.

Тут є один момент. Вода!

Взагалі, вода – це окрема розмова, у всіх вона різна. Якщо у вас немає сантиметрового нальоту на чайнику, і ви не чули про якісь проблеми з вашою водою то морочитися не потрібно. Беремо з водопроводу. Нагадую, ми хочемо простий акваріум, а не заморочки у всьому.

Не впевнені? Найпростіший варіант, запитайте у акваріумістів вашого регіону, яку воду вони ллють. Просто, знайдіть на ОЛХ того, хто продає рибок або рослини і задайте питання, яку воду слід лити.

З водою визначилися, давайте запускати вже. Кип’ятимо корч або камінь, що у вас там буде. Камінь можна просто помити. Корч кип’ятимо поки не буде тонути сам.

Встановлюємо фільтр і світло, щоб краще все бачити. Щодо заднього фону. Можна поклеїти відразу. Але так як у нас акваріум маленький, ви завжди зможете зробити це потім. Коли буде точно зрозуміло, який краще. В процесі подивіться, що красивіше виглядає білий чи темний, а може з малюнком.

Насипаємо ґрунт, біля переднього скла ~ 2 см. Коло заднього скла рівень ґрунту вищий. Ставимо те, що накип’ятили. Заливаємо воду.

Можна відразу висадити рослини. Але тут є ризик загибелі деяких видів. Тикніть найдешевше, що у вас куплено. Якщо помре, не шкода.

Все, налаштуйте таймер, щоб світло горіло 2 години в добу.

Далі режим такий.

Звичайно, бажано, почитати що пишуть виробники ґрунту. Але можна і без цього.

На наступний день поміняйте 70% води. Воду, бажано відстояти, хоча б кілька годин. Потім, коли буде живність, відстоювати вкрай рекомендується. Взагалі, можна і не міняти так багато, але гірше не буде точно.

Надалі.

Через кожні три дні міняйте по 50% води. Після другої підміни можете висадити всі рослини. Всього, по 50% міняємо три рази.

Далі, за правилами, потрібно кожні 4 дні міняти по 30% води. Протягом 2-3 місяців. Але ми ж повинні розледачіти і забити на це. Тому міняємо в правильному режимі пару тижнів, засаджуємо живність і виходимо на ледачий режим. Раз в тиждень робимо підміну 30%. Освітлення, після того як висадили всі рослини, збільшуємо до 3-5 годин. Далі світло додаємо в залежності від стану акваріума.

Відвернемося трохи від запуску, повертаємося до населення.

Отже, основні жителі – це креветки. Забуваємо відразу про всяку екзотику. Це все потім.

Зараз, ваша мета – це креветки вишні (чері). Не потрібно купувати по 50 грн. штука, червоних і добірних. Знайдіть оголошення, де люди продають по 5-10 грн. надлишки чері. Купуйте якомога більше. 10-20-30 штук. Нехай дрібні, нехай не зовсім червоні, байдуже. Головне, щоб багато. Нехай виживають.

Як завести простий акваріум. Поради фахівця

Риби. Так як вам в будь-якому випадку захочеться хоч якусь рибку, ви повинні зрозуміти, що максимум, який ви можете посадити в наш об’єм, це 3-5 рибок розміром в 2-3 см. Взагалі, посадити можна і 20 штук і 100. Дасте їм повітря та їжі, і вони будуть жити. Але це вже буде не безпроблемний акваріум для душі. Тому, приймаємо вольове рішення і купуємо три маленьких рибки.

Ось короткий список.

  • Гуппі Ендлер.
  • Мікрорасбора Галактика
  • Аплохейліхтіс Нормана, сінеок
  • Іріатеріна Вернера
  • Мікрорасбора Бригіти

Що ще можна завести? Звісно, равлики. В жодному разі не беремо всяких ампулярій. Наш равлик – це равлик Хелена. 2 штуки нам вистачить.

Населення готове. Чим будемо годувати? Креветкам все одно, що їсти, для риб купіть звичайний фірмовий корм в гранулах, щоб креветкам діставалося. Щіпки корму вистачить усім жителям, і креветкам, і рибам. Багато годувати не потрібно. Риба повинна бути голодною. Якщо риб немає, можете купити спеціальний корм для креветок, а можете, корм для дискусів (риби такі), червоні гранули.

Все, ваш акваріум готовий.

Тепер трохи про різні препарати, добрива і так далі. Якщо вас акваріумна тема зачепить, ви все знайдете в Інеті. Для інших порада така, гроші не витрачаємо – вам нічого не потрібно. Єдине, що можна купити – це вуглецеве добриво.

Щось типу цього.

Як завести простий акваріум. Поради фахівцяЯк завести простий акваріум. Поради фахівця

Що ви будете робити потім?

Ну якщо вас зачепить, то ви знову ж таки, знайдете всю потрібну інформацію в Інеті. Для інших коротко так. Всі проблеми вирішуються підмінами води і регулюванням освітлення. Ми спочатку планували акваріум так, щоб він не створював незручностей, і в ідеалі воно і повинно так бути.

Ви вже зрозуміли, що факторів, що впливають на стан акваріума дуже багато. Якщо все піде нормально, то через 3 місяці ваш акваріум повинен вийти в робочий режим. Можливо, знадобиться більше часу. Не переживайте, головне терпіння і ніяких різких рухів.

В ідеалі ми повинні отримати помірний ріст рослин, прозору воду. Скло, чистити будемо 1 раз на 1-2 тижні. Фільтр будемо чистити 1 раз на 1-2 місяці. Підміни будемо робити по 25% раз на тиждень. Якщо щось не так, не падайте в непритомність, не метушіться. Побачили водорості, граємося зі світлом і робимо підміни.

Отже, все по кроках.
  1. Замовляємо обладнання на Алі.
  2. Так як гроші на якийсь непотріб вже витратили, тепер акваріум вже точно треба брати. Часу, поки йде посилка повно, тому спокійно знаходимо найвигідніший варіант.
  3. Вивчаємо ґрунти і спокійно купуємо за хорошими цінами.
  4. Боремося з бажанням все швидше запустити. Вивчаємо рослини, ходимо місцями акваріумістів. Моніторимо Інет на предмет живності. Купуємо камені, корчі. Не поспішаємо.
  5. Розуміємо, що вже дуже багато знаємо про акваріум, чекаємо.
  6. Отримуємо посилки. Запускаємо акваріум. До 4 дня купуємо рослини і висаджуємо їх.
  7. Через 2 тижні після запуску, засаджуємо живність.
  8. Я не винен.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *