Чи становить небезпеку для людства зіткнення Чумацького Шляху та Андромеди?

Завдяки відкриттям Едвіна Хаббла, ми знаємо, що Всесвіт розширюється, одним із головних факторів, що підтверджують це є те, що від нашої галактики всі інші віддаляються, за винятком Андромеди та ще однієї карликової галактики з місцевої групи. Тому питання про зіткнення двох найбільших галактик з місцевої групи: нашої та Андромеди постійно турбують уми вчених.

За сучасними підрахунками швидкість зближення галактик становить 120 км/с і, враховуючи приблизну відстань між ними 3.5 млн світлових років, і те, що в міру зближення вони пришвидшуватимуться, можна вважати, що злиття галактик відбудеться через 6.5 мільярдів років. Орієнтовно через 4 млрд років воно почнеться і триватиме ще 2-2.5 млрд років. Досить значний проміжок часу, навіть якщо оцінювати його в межах Всесвіту.

У багатьох науково-популярних публікацій подається інформація, що зіткнення галактик призведе до глобальних катаклізмів, адже стикаються два найбільших об’єкти, але тут все не так просто. Щоб розібратися, яких наслідків призведе зіткнення галактик, варто спочатку розібратися з чого складаються галактики.

Представляет ли опасность для человечества столкновение Млечного Пути и Андромеды?Більшість маси галактик припадає не на зірки чи міжзоряний газ, а на темну матерію, частки якої між собою зіштовхуються і взаємодіють лише гравітаційно. У об’ємному співвідношенні частка простору, що припадає на зірки мізерна у порівнянні з розмірами галактики. Звідси випливає, що ймовірність того, що при зіткненні галактик на внутрішні процеси будь-якої планетної системи будуть істотно впливати інші зірки або інші космічні об’єкти вкрай мала, вони просто не зблизяться достатньо і переважна гравітація материнської зірки, не дасть чому вплинути на  планети.

Однак інші об’єкти можуть вплинути на материнську зірку. Через це виникає інша ситуація: при злитті планетні системи разом із материнською зіркою, може викинути за межі новоутвореної Галактики. Глобально це ніяк не вплине на самі системи й доля планет більше залежатиме від еволюції їхніх материнських зірок.

Таким чином, де б людство не жило на момент зіткнення галактик, воно не постраждає. Лише змінюється конфігурація зірок, що можливо заважатиме космічним перельотам.

Так Андромеда будет выглядеть через 3,5 млрд лет.Так Андромеда виглядатиме через 3,5 млрд років.

Ще один цікавий факт: якщо зараз Андромеду добре видно за зручних погодних умов, то через кілька мільярдів років нічне небо буде більшою мірою заповнене видом на галактику, що наближається. Але на той час Земля, швидше за все, вже спорожніє і наші нащадки спостерігатимуть цю зоряну панораму  із зовсім інших планет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *