Хто придумав 7 смертних гріхів і що це за гріхи

В Біблії ніяких семи смертних гріхів немає. Ця ідея виникла набагато пізніше. У православній церкві концепція семи смертних гріхів не так популярна, як у католиків і протестантів, бо ідею семи смертних гріхів придумали саме на Заході. Хто її придумав?

Все почалося зі Сходу

Ідея про смертні гріхи починається  з Нового Завіту. У 1-му посланні Іоанна 5:16 сказано:

Є гріх, наслідком якого може бути тільки смерть …

Потім ця ідея пробирається в роботи ранніх християнських авторів: Тертуліан, Ієронім.

Але ідея найнебезпечніших гріхів у форматі конкретного списку почалася зі східного християнства. У 345 році на території Туреччини народився християнський монах і філософ Евагрий Понтийский. Проживши до 399 року, Евагрий встиг послужити разом з Василем Великими та Григорієм Богословом. Він міг стати великим церковним діячем, але вважав за краще чернече життя.

Євагрій відправився в єгипетські пустелі, там його наставником був ще один знаменитий церковний діяч — Макарій Єгипетський. Долучаючись до досвіду великих християнських вчителів, Евагрий сам став таким свого часу, тому навколо нього сформувалося коло шанувальників, деякі з них досягли високих позицій в церковній ієрархії.

Евагрий Понтийский.
Євагрій Понтійський.

На Евагрия великий вплив зробив християнський містик Оріген, якого засудять в 553 році як єретика. Євагрій розвинув деякі ідеї Орігена, через що його теж засудили в тому ж році. Тому Евагрий не шанується як святий, проте його роботи надали культуроутворюючий вплив на християнство.

У своїй роботі “Про вісім помислів до Анатолія” Евагрий формує концепцію про “вісім головних помислів”:

Є вісім всіх головних помислів, від яких відбуваються всі інші помисли.

Перший помисел обжерливості, і після нього — від розпусти третій — сріблолюбства, четвертий — печалі; п’ятий — гніву; шостий — зневіри; сьомий — марнославства; восьмий — гордості.
Ці “вісім головних помислів” є православним аналогом “семи вартісних гріхів”.

Подорож гріхів на Захід

У Евагрия був учень — Іоанн Касіян. За однією версією він народився в Марселі в 360 році, за іншою — в Малій Скіфії, сьогодні це території Болгарії і Румунії. Спочатку Іван відправився в Палестину для вивчення чернецтва, потім до Єгипту, де познайомився з Євагрієм.

Иоанн Кассиан.
Іоанн Касіян.

У 405 році Іоанн відправився в Рим для захисту Іоанна Златоуста, а потім в Марсель, де заснував два монастирі  типу єгипетських. У своїй роботі “Про правила спільножитних монастирів” він повторює концепцію восьми головних помислів Евагрия, але вже на латині. Ця робота матиме великий вплив на розвиток чернецтва на Заході. Сам Іоанн буде зарахований до лику святих на Сході, але латиняни його звинуватять в єресі семіпелагіанізм.

У 6 столітті робота Іоанна доходить до Григорія Великого, який згодом стане римським папою. У роботі “Коментарі до книги Йова” 590 року Григорій прибрав печаль зі списку гріхів, так як воно є частиною зневіри, і прибрав марнославство як прояв гордині. Зате додав заздрість як окремий гріх. Так Григорій сформував класичний список семи смертних гріхів.

Григорий Великий. В православии почитается как святитель, в католицизме - учитель церкви.
Григорій Великий. У православ’ї шанується як святитель, в католицизмі — учитель церкви

У період пізнього Середньовіччя ідея семи смертних гріхів стає особливо популярною в роботах художників і письменників. У 13 столітті католицький богослов Фома Аквінський повторює сім смертних гріхів в роботі “Сума теології”, письменник Данте Аліг’єрі згадує ці гріхи в “Божественної комедії”, в 15 столітті Ієронім Босх пише знамениту картину “Сім смертних гріхів і чотири останні речі”:

Окружность центрального большого круга состоит из семи сегментов, которые отражают семь смертных грехов.
Окружність центрального великого кола складається з семи сегментів, які зображають сім смертних гріхів.

Загальний список семи смертних гріхів і їх значень виглядає так:

1. Ненажерливість, обжерливість — упередженість до їжі, що виявляється або в надмірному споживанні їжі, або в надмірній вибірковості по відношенню до їжі, надмірному насолодженні її смаком.

2. Блуд, хіть — всяке незаконний потяг,  що відвертає людину від Бога.

3. Жадібність, скупість, грошолюбство, жадібність — прагнення побільше отримувати та поменше віддавати.

4. Зневіра, лінощі — почуття яскраво вираженою незадоволеності й спустошення, небажання працювати заради свого порятунку.

5. Гнів — крайній ступінь дратівливості, при якій людина завдає шкоди ближньому і самому собі.

6. Заздрість — скорбота про благо ближнього.

7. Гординя — є найважчим і небезпечним гріхом, надмірно висока думка про себе, поєднане з приниженням інших.

Таким чином, ідея семи смертних гріхів з’являється в східному християнстві й переміщається в 5 столітті в латинську Європу, де в 6 столітті східна концепція “восьми головних помислів” перетворюється в “сім смертних гріхів” в працях Григорія Великого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *