Знайдено найдавніші тварини – їм 890 мільйонів років

Це приголомшливе відкриття зрушує історичні рамки існування життя на Землі на сотні мільйонів років в минуле.

Молекулярний годинник може бути переведений, що відіб’ється на історії походження видів на нашій планеті – життя еволюціонувало на 200 млн років довше.

Згідно з новим дослідженням, схили північних канадських гір Маккензі містять останки, можливо, найдавніших тварин. Цим трубчастим структурам приблизно 890 мільйонів років. Якщо буде доведено, що дані скам’янілості були губками, то це стане незаперечним доказом, що тварини з’явилися до події неопротерозойської оксигенації (NOE) – насичення атмосфери Землі киснем до рівня, близького до сучасного (саме це викликало швидку еволюцію складних форм життя).

Також підтвердиться, що стародавні тварини пережили суворі льодовикові періоди. Крім того, підтвердяться дані про молекулярні годинники – інформації, одержуваної на основі швидкості мутації біомолекул, що можна використовувати для відстеження історії походження видів.

Складні тривимірні реконструкції сіток всередині губок дозволили професору карбонатної седиментології й палеонтології безхребетних з Лаврентійського університету Елізабет Тернер, виявити зв’язок між скам’янілими губками пізніших періодів з мікроструктурами, які вона виявила в горах Маккензі. Примірники віком 890 мільйонів років містять трубки шириною всього лише мікрометр, але вони дуже схожі на волокна сучасних губок

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *