Чому не можна підніматися на вершини єгипетських пірамід

З цих величних споруд, що підносяться над пустелею, відкривається дивовижний панорамний вид. З огляду на ділову хватку арабів, здається дивним, що на вершинах пірамід досі не відкрито ніяких оглядових майданчиків. Більш того, самовільне сходження на історичну пам’ятку загрожує тюремним ув’язненням. Чому Єгипет забороняє туристам підійматися на піраміди?

1.
Почему нельзя залезать на вершины египетских пирамид

Захист від дурнів

Таким способом влада країни намагається захистити піраміди від руйнувань і актів вандалізму. Споруда побудована з відносно м’яких вапнякових блоків. Під впливом ерозії та часу вони вже кришаться й обсипаються. А через зовнішні чинники, наприклад, дії туристів, гробниці втратили б свій зовнішній вигляд ще швидше.

Тисячолітні піраміди щороку приваблюють мільйони туристів. Багато хто намагався б залишити свої ініціали на каменях або дурні висловлювання в стилі: «Ось був Вася з Хуста». Крім того, є ймовірність, що люди почнуть відколювати шматки вапняку з гробниць як сувенір.

Треба сказати, графіті на пірамідах ще залишилося. Пам’ятники всіяні сотнями написів, які були крадькома видряпані як сьогодні, так і в попередні, більш вільні періоди.

2.

Почему нельзя залезать на вершины египетских пирамид

Сам по собі підйом на вершину піраміди не є безпечною справою. Висота найбільшої споруди досягає 138 метрів. Це еквівалентно 46-поверховому будинку. Для підкорення такого хмарочоса довелося б  підійматися по блоках, що розсипаються  розсипати й без страховки.

Нарешті, правильно було б поважати працю та ідеї стародавніх єгиптян. Піраміда являє собою гробницю-сходи, по якій безсмертна душа фараона повинна була піднятися на небеса до бога Ра. І взагалі, підійматися на пам’ятник культури якось дивно. Ніхто не думає підійматися на Статую Свободи або Ейфелеву вежу.

Але туристи все одно лізуть на них!

3.

Почему нельзя залезать на вершины египетских пирамид

На свій страх і ризик піраміди продовжують підкорювати екстремали. Є десятки відеороликів з усього світу, де туристи демонструють неймовірні пейзажі, що відкриваються з вершин гробниць.

Деякі потім не можуть спуститися, і їх рятують вертольоти. Інші намагаються увійти в історію, влаштовуючи спектаклі. Так, у 2018 році пара з Данії зайнялася любов’ю на вершині піраміди Хеопса. Російські туристи теж грішать цим. У 2016 році Андрій Чисельський отримав довічну заборону на в’їзд в країну.

Варто відзначити, що під правдоподібним приводом, наприклад, в наукових цілях, можна піднятися на конструкцію. Для цього необхідно отримати дозвіл від начальства. Правда, дістати його досить складно, та й звичайні люди користуються обхідними шляхами.

4.

Почему нельзя залезать на вершины египетских пирамид

Підприємливість арабів  також не сприяє боротьбі з корупцією. За певну суму можна домовитися з місцевою охороною, яка в момент екстремального підйому буде дивитися в іншу сторону. Єдиною умовою такого контракту є обіцянка нічого не фотографувати й не знімати.

Хай там як, людина, яка поважає історію й інших людей, не підніметься на піраміду. Ці споруди простояли в практично первозданному вигляді не одну тисячу років. Це єдине збережене диво Стародавнього світу. Буде неймовірно неприємно, якщо сучасні туристи розтягнуть його на камінчик або розфарбують камінням-графіті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *