Ознаки зміни бойових планів Росії, оскільки Україна продовжує наступ — подробиці від New York Times

Росія почала перекидати частину військ з України для боротьби з українським вторгненням, кажуть США та Україна. Але Москва, схоже, не бажає виводити війська з гарячих точок на сході України.

Після свого несподіваного вторгнення в Росію понад тиждень тому Україна неухильно зміцнює позиції, заявивши, що в середу просунулася ще глибше на російську територію. Вона заявляє, що взяла в полон сотні солдатів, оскільки Росія евакуювала понад 130 000 людей із прилеглих громад і оголосила новий надзвичайний стан в одному регіоні.

І тепер Москва почала виводити частину військ з України, намагаючись відбити наступ Києва на захід Росії, за словами американських та українських офіційних осіб, що свідчить про те, що раптова атака змушує Москву змінити свої бойові плани в Україні.

У сукупності Україна спритно перевела Росію в оборону, створивши нову, хоч і невелику, лінію фронту у війні, де Москва вже давно має перевагу. Якщо Росія привезе підкріплення у великій кількості з інших частин фронту, це може надати певне полегшення українським військам, які намагаються дати відсіч безперервним російським атакам, особливо на сході України.

Це перевага, яку Україна, схоже, має намір утримати, як її очі, поки що, утримуючи російську територію, яку вона контролює. Президент Володимир Зеленський у середу обговорив можливість створення військових адміністрацій на територіях, захоплених українськими військами. Міністр внутрішніх справ країни Ігор Клименко заявив, що Україна створює “буферну зону” на заході Росії для захисту прикордонних міст і сіл. Але це перевага, яка може не перетворитися на ширші вигоди в інших місцях — і яку може бути важко зберегти.

Військові аналітики кажуть, що Росія уже відреагувала, відправивши підрозділи, які не воювали в гарячих точках на фронті, що робить незрозумілим, чи матиме гамбіт України бажаний ефект на загальному полі бою. Росія була обережною, щоб не вивести війська зі сходу України, де її армія неухильно просувається в останні місяці.

У міру того, як вторгнення на російську територію триває вже другий тиждень, українські військові також зіткнуться з власними проблемами, вважають аналітики. Захоплення більшої кількості території стане складнішим у міру прибуття російського підкріплення, тоді як утримання захопленої території наразить стаціонарні українські позиції на потенційно руйнівні авіаудари.

Про пересування російських військ повідомив речник української армії Дмитро Лиховій, який повідомив українським ЗМІ у вівторок, що Росія перемістила деякі підрозділи з південних українських областей Запоріжжя та Дніпра до інших районів бойових дій, включаючи Курську область.

Офіційний представник США, який говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні питання безпеки, також сказав, що Росія вивела невелику кількість військ з України, але він не уточнив їх місцезнаходження або кількість задіяних солдатів.

A soldier with bandages on his arms and around his neck is helped by another person in uniform.
Російські медики в польовому госпіталі в невідомому місці в Курській області в неділю. .Анатолій Жданов/Фото: Фото: Agence France-Presse – Getty Images

Немає жодних ознак того, що Москва перекинула війська з Донецької області на сході України, яку Москва сподівається повністю захопити й де вона веде наступ протягом кількох місяців. Натомість російська армія, схоже, направила підкріплення, яке складається переважно з менш боєздатних підрозділів, що базуються на півночі Росії та в Україні, кажуть військові експерти.

«Російська стратегія полягає в тому, щоб максимально уникати стягування з підрозділів на Донецькому напрямку», – заявив Сергій Кузан, голова незалежної дослідницької групи «Український центр безпеки та співробітництва». “Росіяни неохоче це роблять, тому що це поставить під загрозу всі здобутки їхньої літньої наступальної кампанії”.

Інститут вивчення війни, організація, що базується у Вашингтоні, заявила, що російська влада, «схоже, значною мірою покладається на російських призовників, а також елементи деяких регулярних і нерегулярних військових підрозділів, виведені з менш критичних секторів фронту для боротьби з українським вторгненням, що триває».

Міністр оборони Литви Лаурінас Кастюнас заявив у вівторок, що Росія переміщує війська зі свого балтійського анклаву Калінінграда до Курська. Пан Кастюнас перебував з візитом у президента Володимира Зеленського в Києві.

Українські військові чиновники заявили, що російські штурми в Донецькій області не припинялися протягом останнього тижня, попри новий український наступ. За їхніми словами, російські війська продовжують повільно просуватися у прифронтових містах Часів Яр, Нью-Йорк, Покровськ та Торецьк.

Речник 32-ї окремої механізованої бригади, яка воює під Торецьком, Олександр Бордіян заявив українським ЗМІ у вівторок, що атаки України в Курській області «поки що не вплинули на щільність штурмів та обстрілів на нашому напрямку». Медик, який воює в іншій бригаді під Торецьком, також заявив у середу, що на цій ділянці фронту змін не відбулося.

People walking past a ruined building.
У Курську від падіння уламків ракети постраждав будинок; Щонайменше 15 людей отримали поранення.Кредит…Нанна Хейтманн для The New York Times

У середу генерал Олександр Сирський, верховний головнокомандувач України, повідомив Зеленському, що українські війська просунулися в Курській області на відстань до двох кілометрів, приблизно 1,2 милі, з початку дня. Він також повідомив, що протягом доби в полон потрапили понад 100 російських військових. Його заяви не вдалося незалежно перевірити.

Військові аналітики кажуть, що Києву потрібно буде розширити або утримувати свої завоювання на заході Росії достатньо довго, щоб змусити Москву відвернути значні сили з поля бою в Україні.

Після швидких успіхів у перші дні наступу Україна в Курській області, схоже, сповільнилася, свідчать карти поля бою, складені незалежними аналітиками. Українські війська зараз атакують на північ і південь від виступу, який вони вирізали на російській території, але стикаються з більшим опором Росії, свідчать карти.

Еміль Кастегельмі, аналітик фінської компанії Black Bird Group, яка ретельно вивчає кадри з поля бою, заявив у вівторок увечері, що атака українських військ на Гірі, село на південний схід від початкового українського руху та приблизно за вісім миль від українського кордону, ймовірно, була відбита. “Вони зазнали значних втрат і, ймовірно, були змушені відступити”, – написав Кастегельмі в соціальних мережах.

Українські рейди, схоже, мають стратегію зондування та дестабілізації російської оборони. Після кількох днів українських атак на Бєлгородську область, яка межує з Курськом, губернатор області В’ячеслав Гладков у середу оголосив надзвичайний стан.

People, including a woman carrying a child, standing behind a rope barrier.
Росіяни, які евакуювалися з прикордонних регіонів, у тому числі з Суджі, у вівторок чекали на видачу базової допомоги в Курську. Кредит…Нанна Хейтманн для The New York Times

Чи зможе Україна продовжувати проводити ці рейди, залежить від кількості військ, які вона може залучити до боротьби. Його сили розтягнуті, а Київ вже відправив у наступ досвідчені підрозділи, стягнуті з фронту на сході України.

Міністерство оборони Франції заявило в понеділок, що сили Києва, “схоже, знизили темпи свого початкового просування, але зміцнюють свої позиції” на захопленій території.

Але втриматися на позиції, яку можна атакувати з різних боків, буде складно, кажуть аналітикиПан Кузан з Українського центру безпеки та співробітництва також відзначив вразливість стаціонарних українських позицій для російських авіаударів. Така динаміка, за його словами, “негайно спонукає до використання авіації, керованих бомб і балістичних ракет”.

New York Times

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *