США можуть зламати плани України з використання F-16, – ISW

Російська протиповітряна оборона знизить ефективність отриманих Україною винищувачів F-16, якщо США не дозволять Києву використовувати тактичні балістичні ракети ATACMS для знищення систем ППО на території РФ. Льотчикам Збройних сил України доведеться діяти на F-16 у небезпечному повітряному просторі, якщо політика США продовжить надавати “прихисток” Росії, що захищає російські сили від ATACMS.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) за 22 червня. Як зазначають аналітики, російська ППО зможе прикрити до 48% повітряного простору України, якщо РФ розмістить пускові установки С-400 “Тріумф” на своїй території за межами досяжності HIMARS, озброєних ракетами GMLRS.

Таке розгортання російської ППО ускладнить здатність України використовувати пілотовану авіацію ближче до прифронтових зон або проти районів, звідки виходить загроза від російських літаків, безпілотників та ракет, йдеться у звіті.

США можуть зламати плани України на використання F-16 – ISW  uqiddxieridqqant

При цьому в ISW продовжують вважати, що сили України зможуть об’єднати авіацію для підтримки наземних операцій, якщо українські військові матимуть достатню кількість винищувачів, західні партнери підготують достатньо кваліфікованих пілотів і якщо Україні вдасться послабити можливості російської ППО.

Часткове скасування “недоторканності” РФ вже дало “чистий позитивний ефект, підкресливши потужний прихований потенціал, якого можна досягти завдяки більш масштабним політичним змінам”, заявили в Інституті вивчення війни.

Аналітики нагадали про статтю американської газети The Washington Post, яка повідомила, що зміна політики адміністрації президента США Джо Байдена, що дозволяє українським силам завдавати ударів по обмежених територіях РФ наприкінці травня 2024 року – незважаючи на те, що вони були дуже обмеженими – дозволило Україні завдавати ударів по районах, де зосереджено [російське] обладнання, та по місцях, звідки завдаються ракетні удари проти України.

The Washington Post також процитувала командира розвідувального батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, який заявив, що РФ не завдала жодного ракетного удару С-300 по Харкову (ймовірно, й по області) з того часу, як адміністрація Байдена частково скасувала заборону на удари американською зброєю по РФ наприкінці травня 2024 року.

США можуть зламати плани України на використання F-16 – ISW

Своєю чергою агентство Associated Press повідомило 22 червня, що українські сили завдали ударів по військам та системам ППО Росії в межах 20 км усередині російської території.

Журналісти процитували командувача української артилерії, який заявив, що українські сили використали HIMARS для знищення російської колони вздовж кордону, яка чекала наказу увійти до України.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив Washington Post, що ситуація в Харкові “значно змінилася” після того, як США частково зняли обмеження.

У доповіді Washington Post зазначається, що удари російських керованих бомб по Харківщині не зменшилися, що підкреслює необхідність дозволити Україні завдавати ударів по російських авіабазах та посилити можливості ППО України.

“Захід зберігає можливість суттєво зірвати російські операції в масштабі, дозволяючи Україні використовувати надану Заходом зброю для завдавання ударів по оперативному тилу і глибоких тилах Росії на російській території”, – йдеться у звіті ISW.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *