Лариса Криворучко: Особи — прокурори, яких затримують на отриманні «хабарів» швидко стають адвокатами…

Особи — прокурори, яких затримують на отриманні «хабарів» швидко стають адвокатами і гуртуються кругом неадвоката і шахрая Олексія Фазекоша.
13 березня 2023 року в санаторії «Деренівська купель» під час отримання хабаря у розмірі 30 000 доларів було затримано прокурорів Ужгородської окружної прокуратури Вайду Віталія Володимировича та Нам’яка Юрія Юрійовича. Фактично затримали Нам’яка Юрія Юрійовича, який був звільнений з Ужгородської окружної прокуратури. Вайда на зустріч послав Нам’яка, сам не пішов. Підставив «подельника».
Проти Нам’яка було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до підозрюваного у кримінальному провадженні № 42023000000000528 від 31.03.2023, строком до 13.07.2023 включно.
Одночасно визначено альтернативний запобіжний захід у вигляді застави, розмір якої визначено у межах 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає у сумі 536 800 гривні, зобов`язавши підозрюваного Нам’яка Ю. Ю. виконувати процесуальні обов`язки, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:
– не відлучатися із Закарпатської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;
– повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи. (https://reyestr.court.gov.ua/Review/111996544)
24 травня 2023 року Радою адвокатів Закарпатської області Нам’яку Ю. Ю. була поновлена адвокатська діяльність.
Своїм «розпорядженням» голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош не тільки поновив адвокатську діяльність прокурора, затриманого за отримання хабаря по горячому, який знаходиться під слідством, а й призначив його головою «комітету з міжнародних відносин».
Одночасно Фазекош «призначив» Валерію Вайду, дружину другого співучасника «хабаря» Віталія Вайди, прокурора Ужгородської окружної прокуратури, «головою комітету з питань співпраці з органами державної влади, та місцевого самоврядування, правовідносин з правоохоронними і судовими органами та захисту прав людей».
Між іншим, щоб втекти від кримінальної відповідальності, «прокурор-співучасник» Віталій Вайда, пішов в «декретну відпустку» за доглядом трирічної дитини.
Правда, є версія Фазекоша: Вайда пішов у відпустку, щоб допомогти закрити кримінальне провадження, яке було відкрите 06.10.2023 проти афериста і шахрая О. А. Фазекоша за підробку свідоцтва адвоката (ст. 358 ККУ).
За іншою інформацією, затримали також заступника начальника одного з відділів Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Були й інші затримані, але їхня кількість невідома.
А до всього вищевикладеного слід додати, що у Закарпатській обласній та Ужгородській окружній прокуратурах, а також у місцевій поліції наступного дня також пройшли масштабні обшуки – у справі засвітилися щонайменше 20 фігурантів із цих структур.
Відомо, що обшуки пройшли також у першого заступника прокурора Закарпатської області Івана Косея, котрий, за інформацією правозахисника Ігоря Мосійчука, є власником «каси» місцевих правоохоронців, яка наповнюється від поборів із місцевого бізнесу та “відкатів” від криміналітету.
Загальна сума хабаря мала скласти 100 тисяч доларів.
За однією з версій – це «відкат» за незаконне будівництво. За іншою – регулярна данина від одного з угруповань, що налагодила наркотрафік через кордон. Судячи з суми, друга версія ближча до істини.
Що там з розкриттям злочинності в органах прокуратури і Поліція Закарпатської області ??
Використано інформацію з:
З повагою до читачів:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *