Мешканці села на Закарпатті протестують проти будівництва МГЕС

У с. Калини Дубівської громади Закарпатської області відбулися громадські слухання проєкту будівництва малих гідроелектростанцій (МГЕС) на річці Тересва, яке планує проводити ТОВ “Гідроресурс-Тересва”.

Представники місцевої громади виступили категорично проти цього будівництва. Відео слухань оприлюднило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів на своєму каналі в YouTube.

Обговорення тривало 3 години. Третину часу на них десятки мешканців Калин висловлювали свою позицію проти малих ГЕС на своїй річці.

За словами активістки Олени Мудрої представники місцевого самоврядування самоусунулися від захисту прав громади та розв’язання проблеми.

Офіційно на громадських слуханнях нікого з керівників громади не було.

“У селі на п’ять тисяч населення зібрали понад дві тисячі підписів проти будівництва МГЕС. А зараз люди скинулись грішми і найняли для захисту своїх інтересів адвоката”, – стверджує екоактивістка.

Представники громади та їхня адвокатка Наталія Гнесь наголошують, що у проєкту, який обговорюється, фактично відсутня містобудівна документація.

У 2023 році Дубівська селищна рада розпочала процес розробки нової містобудівної документації та процедуру громадського обговорення СЕО до цих документів, але потім, з невідомих причин, їх зупинила.

Інформацію про Детальний план території (ДПТ) від представників “Гідроресурс-Тересва” мешканці також не отримали. Олена Мудра говорить, що науковці з Інституту екології Карпат НАН України у своєму ОВД також застерігають від будівництва запланованих МГЕС.

Екоактивісти наголошують, що річка Тересва є об’єктом Смарагдової мережі. Її ділянка довжиною від селища Усть-Чорна і до селища Дубове – іхтіологічний заказник місцевого значення, куди на нерест заходять до десяти видів червонокнижних риб.

У жовтні 2023 року ЕкоПолітика розповідала про те, що екоактивісти розкритикували масове будівництво ГЕС на Закарпатті. Тоді погодили 6 висновків з ОВД для будівництва нових гребель на вільнотекучих ділянках річок для будівництва малих ГЕС.

Активісти тоді зазначали, що це була не перша спроба масового будівництва ГЕС на Закарпатті. Однак попередні проєкти скасували завдяки протидії громадськості.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *