Астронавт Вільям Андерс, відомий пілот “Аполлона-8”, загинув в авіакатастрофі

Американський астронавт Вільям Андерс, який облетів Місяць на космічному кораблі “Аполлон-8” і зробив в космосі одне з найвідоміших фото, загинув у віці 90 років, керуючи легкомоторним літаком.

Згідно з офіційною інформацією, його літак впав у воду на північ від Сіетла в штаті Вашингтон.

Син Андерса Грег підтвердив, що його батько керував невеликим літаком і що його тіло виявили в п’ятницю вдень.

“Наша сім’я спустошена. Він був відмінним пілотом. Нам його буде не вистачати”, – йдеться в заяві сім’ї.

У 1968 році Андерс був пілотом місячного модуля місії “Аполлон-8” – першого космічного корабля з екіпажем, який досяг Місяця.

Після виходу Андерса з космічної програми в 1969 році колишній астронавт кілька десятиліть працював переважно в аерокосмічній галузі. Він також працював послом США в Норвегії протягом року в 1970-х.

Але найбільше його запам’ятали завдяки місії “Аполлон-8” і культовій фотографії “Схід Землі” – одного з найвідоміших зображень нашої планети з космосу.

космос

Екіпаж космічного корабля “Аполлон-8” перед стартом, грудень 1968 року. На знімку зліва направо: пілот командного модуля Джеймс Ловелл, пілот місячного модуля Вільям Андерс і командир Френк Борман. АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

“У 1968 році Білл Андерс показав людству один із найвеличніших дарів, які може дати астронавт. Він подорожував до порогу Місяця і допоміг усім нам побачити дещо інше: самих себе”, — сказав колишній астронавт та директор NASA Білл Нельсон.

Раніше Андерс розказував, як це сталося.

Він сказав: “Ми були на місячній орбіті, догори ногами й рухалися назад, тому протягом перших кількох обертів ми не бачили Землі, а потім ми повернули космічний корабель, щоб він рухався вперед, і раптом краєм ока я побачив той колір — це шокувало”.

Знімок зробили напередодні Різдва. На ньому видно Землю, яка підіймається над горизонтом неживої місячної поверхні.

Пізніше Андрес назвав це фото своїм найбільш значним вкладом в космічну програму.

“Ми проробили весь цей шлях, щоб дослідити Місяць, і найважливішим, що ми відкрили, була Земля”, – казав він.

Багато хто вважає, що цей образ мотивував глобальний екологічний рух і став основою для всесвітньої акції “День Землі”.

Earth peaking out behind the Moon in iconic photoПізніше Андрес назвав це фото своїм найбільш значним вкладом в космічну програму. АВТОР ФОТО,NASA

Згідно із заявою Національної ради з безпеки на транспорті США, літак Beechcraft A45, яким керував 90-річний Вільям Андерс, розбився близько 11:40 за місцевим часом. Він впав у воду приблизно за 25 метрів до берега острова Джонс.

Очевидець Філіп Персон розповів місцевому новинному телеканалу King-TV, що літак виконував щось схоже на мертву петлю.

“Я не міг повірити своїм очам. Це було схоже на щось з фільму зі спецефектами. З сильним вибухом, полум’ям і рештою”, – сказав Персон.

На відеокадрах, які, ймовірно, зняли аварію, видно, що в останню секунду літак намагається уникнути зіткнення, а потім врізається у воду, спалахує і розвалюється на частини.

Марк Келлі, колишній астронавт, який зараз є сенатором США від Арізони, написав на платформі X, що Андерс “надихнув мене та покоління астронавтів і дослідників. Мої думки з його родиною та друзями”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *