В Угорщині школярі та їхні батьки виходять на протести для захисту своїх учителів (ВІДЕО)В Угорщині школярі та їхні батьки виходять на протести для захисту своїх учителів (ВІДЕО)

Угорські школярі виходять на протести для захисту своїх вчителів, адже їхнє право на мирні зібрання обмежила влада. Уряд Угорщини звільняє неугодних викладачів, які надто голосно вимагають змін, зокрема виправити ситуацію з відсутністю Міністерства освіти в країні та цензуруванням підручників, повідомляє FREEДОМ.

У центральному районі Будапешта діти та їхні батьки намагаються перекрити дорогу. Школярі замість уроків вийшли на вулицю, щоб захистити вчителів, які відстоюють свої права і вимагають реформ в освіті.

“Сама освіта має бути пріоритетом. Чому стільки демонстрацій? Та тому що ми обурені, нам це вже набридло. Таке відчуття, що влада всіх нас просто ігнорує”, — каже учень будапештської школи Казимир.

В уряді вирішили на поступки не йти, і замість діалогу просто звільняють неугодних викладачів.

“За останні місяці вони звільнили спочатку п’ять, а потім вісім учителів”, — скаржаться батьки школярів.

Звільнили тих, хто занадто голосно вимагав змін. У багатьох і зараз валізний настрій.

“Є, звичайно, безліч місць, де можна працювати за кордоном. Я, найімовірніше, поїду в Німеччину”, — сказав учитель фізики та математики Золтан Ковач.

“А я хочу вчити. Мій син теж буде вчителем. Він зараз отримує атестат. Але як показати уряду, що так більше тривати не може?”, — зазначила вчителька літератури Нора Шіклоші.

Людям доводиться бути винахідливими. Якщо носиш сорочку з картатої тканини, це для угорців зрозумілий натяк — ти не згоден, дістало. Завдяки таким сигналам вони впізнають своїх у натовпі.

Протестують і в наметовому містечку навпроти МВС. А все тому, що вчителі в країні підпорядковуються тепер колишньому офіцеру поліції, міністру внутрішніх справ. В Угорщині немає Міністерства освіти. Виправити цю ситуацію — теж одна з вимог.

“Я завжди ношу сорочку в клітинку. Навіть якщо не пасує до светра. Це не мода, це символ”, — каже вчителька історії та літератури Естер Шимку.

За багато місяців протестів в Угорщині з’явився цілий рух “Танітанек” (“Я б учив”). Серед його активістів Естер Шимку. Її, як і колег, дуже ображає зневага з боку влади. Вимог у вчителів цілий список, але в новинах говорять тільки про одну: “Ой, ці вчителі тільки за високі зарплати на протести й виходять”.

Щоб демонстрації припинилися, педагогам просто заборонили мітингувати.

“У лютому в нас забрали право на страйк, хоча це право прописано в Конституції”, — сказала Естер Шимку.

Вільна освіта, за словами Естер, це ще й можливість обирати найкращі підручники, а не навчати за тими, що надіслали з центру, де цензура і цілі абзаци про “хорошого Орбана” і “велику Угорщину”. Це й уроки толерантності, які в угорських школах тепер заборонили.

Кілька тисяч людей вийшли на акцію протесту в п’ятницю ввечері після роботи, щоб не порушувати нові правила. Профспілки вже пообіцяли звернутися до Страсбурзького суду. А влада сказала, що зарплати, заради яких, на їхню думку, страйкують вчителі, не піднімуть. Мовляв, грошей немає. Євросоюз заморозив дотації. Ось тільки зробив це Брюссель у відповідь на згортання демократії в Угорщині. Але про це в державних угорських ЗМІ намагаються не згадувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *