Чорне золото: скільки нафти залишилося в надрах Землі і коли вона закінчиться

З одного боку, експерти вважають, що нафта ніколи не закінчиться, а з іншого боку, що її вистачить лише на 50 років.

Мільйони років нафта накопичувалася в корі Землі внаслідок припинення в рідку масу решток тварин і рослин, які вкрило шаром піску, намулу та каміння. Понад 160 років тому люди почали видобувати чорне золото з надр Землі, щоб потім створювати пластмасу, бензин, асфальт і багато інших продуктів. Але процес видобутку нафти відбувається набагато швидше, ніж вона може накопичуватися знову. За ідеєю, в якийсь момент у майбутньому нафта на Землі повинна закінчиться. Скільки ж залишилося чорного золота і коли воно може закінчитися? Про це пише Live Science.

Коли на Землі закінчиться нафта?

За словами вчених, насправді на Землі нафта не закінчиться ніколи. Річ у тім, що багато покладів чорного золота знаходяться в недоступних для видобутку місцях. Наприклад, нафта зберігається в надрах Антарктиди, а також частина її знаходиться настільки глибоко, що навіть не можна дізнатися, скільки її в надрах Землі, не кажучи вже про те, щоб почати її видобуток.

За словами Девіда Макдональда з Абердинського університету, Велика Британія, все ж таки вчені знають, де розташована велика частина нафти на Землі. Річ у тім, що рух літосферних плит багато в чому є причиною того, де опинилися резервуари з нафтою, і вчені добре розуміють цей процес. Еволюція океанських басейнів створює сприятливі умови для швидкого поховання решток тварин і рослин, тоді як рух верхньої частини земної кори створює тепло і тиск, необхідні для створення нафти з цих решток. У результаті в одних регіонах планети ймовірність знайти нові родовища нафти вища, ніж в інших.

Скільки нафти залишилося на Землі?

Вчені зараз вважають, що на планеті залишилося приблизно 1,6 трлн барелів нафти, які можна витягти. Також є ще нафта, яка чекає свого виявлення і яку також можна дістати з надр Землі. За приблизними оцінками такої нафти ще залишилося десь у 565 млрд барелів.

нафтаУчені зараз вважають, що на планеті залишилося приблизно 1,6 трлн барелів нафти, які можна витягти
Фото: Live Science

Нові оцінки вичерпання запасів нафти на планеті

Понад 10 років тому експерти нафтової галузі припустили, що наявних на Землі запасів нафти, які можна видобути, вистачить приблизно на 50 років постійного видобутку. Цей показник не сильно змінився через те, як його було розраховано: кількість років до вичерпання нафти дорівнює нинішнім розвіданим запасам, розділеним на річне споживання.

Але оцінка розвіданих запасів нафти збільшилася, тому що геологи знаходять нові родовища, а кількість часу, що залишився, не сильно змінилася, тому що витрата нової нафти відбувається приблизно так само швидко, як і її споживання. Але в якийсь момент ця рівновага зміститься, вважають учені.

Річ у тім, що швидкість виявлення нових родовищ і видобутку нафти не є статичною. У міру виявлення нових запасів чорного золота, можливість для подальших відкриттів скорочується. Також створюються нові технології, які покращують можливість пошуку нових родовищ нафти.

За словами Кевіна Бука, керівника американської компанії ClearView, яка вивчає тенденції в енергетиці, штучний інтелект зможе полегшити пошук нових запасів нафти. Водночас нові технології зможуть полегшити її видобуток. Таким чином, це може збільшити оцінку загальних запасів нафти, які можна витягти з надр Землі.

Водночас експерти галузі вважають, що попит на нафту, ймовірно, зміниться в найближчому майбутньому, завдяки, наприклад, переходу на електромобілі. Минулого року Міжнародне енергетичне агентство заявило, що споживання нафти досягне піку до 2030 року, а потім піде на спад. Це означає, що у людей може бути достатньо нафти на набагато більший термін, ніж 50 років.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *