Перший запуск космічного корабля Ілона Маска Starship завершився невдачею

20 квітня міжпланетний корабель Starship компанії Ілона Маска SpaceX уперше злетів з ракетою-носієм, але її підірвали в повітрі, коли вона почала спускатися вниз.

Трансляцію вели на YouTube-каналі компанії.
Ракета-носій Super Heavy зі стартового майданчика в штаті Техас підняла корабель на висоту 39 км, але потім апарати почали крутитися в небі й спускатися вниз.

Вибух стався на висоті 29 км.

“Сьогоднішній тест допоможе нам підвищити надійність Starship, оскільки SpaceX прагне зробити життя багатопланетним”, – твітнула компанія.

Попередню спробу провести випробування Starship і Super Heavy призначали на 17 квітня, але скасували через замерзання клапана.

Контекст:
Starship – це ракета нового покоління, яку SpaceX розробляє для запуску вантажів і людей у польоти на Місяць і Марс. Маск презентував міжпланетний корабель Starship у лютому 2022 року.

Космічний корабель Starship і ракета-носій (перший ступінь) Super Heavy спроєктовані так, щоб їх можна було використати повторно. На думку Маска, це приведе до революції у космічних польотах.

Перший ступінь корабля оснащено 33 двигунами Raptor компанії SpaceX, на Starship встановлено ще шість таких двигунів.

Двигуни Super Heavy під час старту мають створити тягу в 16,5 млн фунтів, що в разі успішного польоту зробить корабель найпотужнішим із коли-небудь збудованих (на цей момент рекорд потужності належить ракеті NASA Space Launch System, яка під час старту створює тягу приблизно 8,8 млн фунтів).

Також Starship є найбільшим в історії кораблем – його довжина становить 120 м у зібраному стані. Як повідомляв 8 квітня Маск, Starship може стати більшим і “розтягнутися” приблизно ще на 10 м.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *