Чи має повноваження Рада адвокатів України роз’яснювати закон?

Рада адвокатів України не має права роз’яснювати та тлумачити закон, не має права приймати рішення, які розширюють і змінюють вимоги закону.

Чи має повноваження Рада адвокатів України (надалі, РАУ) розяснювати закон ?

По-перше :  Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не передбачено повноважень РАУ роз’яснювати положення як Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» так і будь -якого іншого закону України чи іншого акту законодавства.

Як не передбачено і самим положенням про РАУ.

Крім того, тлумачення законодавства належить до повноважень судів першої, апеляційної та касаційної інстанції, які мають статус юридичної особи, і Код виду економічної діяльності 84.23 який містить, зокрема, винесення судових рішень і тлумачення законодавства.

В розумінні чинного законодавства, зокрема, за змістом чисельних рішень та висновків КСУ актами законодавства є закони, постанови, рішення, укази, накази, розпорядження тощо.

Тобто, у розумінні наведеного тлумачення законодавства незалежно від назви акту законодавства чи його юридичної сили, належить до повноважень судів першої, апеляційної та касаційної інстанції.

Зокрема, тлумачення законодавства, включно із будь-яким законом має на меті пояснення, трактування чого не будь тощо, тобто має на меті і роз’яснення яким чином застосовується той чи інший закон яке здійснюється у мотивувальній частині будь – якого судового рішення.

Читати:

НААУ – це не просто «колгосп», це «ракова пухлина» на тілі українського правосуддя

Чому Лідія Ізовітова розвалює інститут адвокатури в Україні?

Зокрема, у розумінні Закону України «Про судоустрій та судоустрій і статус суддів» роз’яснення щодо застосування певної норми права, зокрема, шляхом тлумачення того чи іншого закону, чи іншого акту законодавства здійснює Верховний Суд, Велика Палата Верховного Суду, Пленум Верховного Суду у своїх постановах, які підлягають обов’язковому врахуванню усіма суб’єктами владних повноважень (органами державної влади) та судами тощо.

Відтак, Рада адвокатів України не має права роз’яснювати та тлумачити закон, не має права приймати рішення, які розширюють і змінюють вимоги закону. 

Лариса Криворучко, адвокат,

доктор юридичних наук,

керівник громадського об’єднання

“Антикорупційний Фронт Лариси Криворучко”

Коментар редакції

“Рада адвокатів України не має права роз’яснювати та тлумачити закон, не має права приймати рішення, які розширюють і змінюють вимоги закону.”  

Але РАУ, під керівництвом Лідії Ізовітової, це зробила. В додатку до рішення №69 РАУ від 21 вересня 2022 року читаємо: “Виходячи з системного аналізу зазначених норм, а також з урахуванням аналогії закону щодо забезпечення безперервності діяльності органів адвокатського самоврядування, Рада адвокатів України роз’яснює, що задля недопущення інституційного дисконстинуїтету в адвокатурі, доцільним та обґрунтованим є застосування принципу інституційного континуїтету Національної асоціації адвокатів України та відповідних організаційних формах адвокатського самоврядування. Звідси випливає, що продовження строків повноважень органів адвокатського самоврядування має становити виключення і допускається лише за наявності об’єктивних підстав, які виключають можливість проведення безперешкодного та безпечного для життя та здоров’я осіб відповідних виборів, як-от неможливість вчасного проведення таких виборів в умовах пандемії.”

Мало того, що “Рада адвокатів України роз’яснює“, вона ці роз’яснення використовує  і перевищує свої повноваження, вона це перевищення використовує на користь керівництва НААУ, РАУ, ВКДКА, КДКА  регіонів, Рад адвокатів регіонів, наділивши себе повноваженнями органів державної влади, присвоївши собі право встановлювати, для вказаних мною структур громадською організацією НААУ, так званий інституціональний континуїтет. НААУ грубо порушила відповідні норми Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” Конституції України та інших законодавчих актів —  продовжила свої повноваження на невстановлений термін. 

А це є злочином, який підпадає під відповідні статті ККУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *