Чому Лідія Ізовітова розвалює інститут адвокатури в Україні?

Трохи історії

Заходимо на офіційний сайт Національної асоціації адвокатів України й читаємо інформацію про засідання Ради адвокатів України, яке відбулося 6 вересня 2022 року в Києві. Процитую повністю цей звіт:

«6 вересня 2022 року Рада адвокатів України прийняла рішення про скликання Звітно-виборчого Шостого з’їзду адвокатів України.

Рада адвокатів України затвердила порядок денний З’їзду, до якого крім питань обрання керівників вищого органу адвокатського самоврядування включені питання призначення членів Вищої ради правосуддя та органу, що відповідає за притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

РАУ затвердила порядок проведення З’їзду та організаційні заходи.

Керівники органів адвокатського самоврядування, повноваження яких спливають 17 листопада 2022 року, до обрання нових керівників та першого засідання Ради адвокатів України у новому складі виконують повноваження на підставі застосованого принципу континуїтету.

Також Рада адвокатів України ухвалила рішення про скликання конференцій адвокатів регіонів для висування та обрання делегатів на З’їзд.»

З’їзд адвокатів мав відбутись до 17 листопада 2022 року. Ніяких несподіванок не передбачалось. Лідію Павлівну Ізовітову, яка вже відбула два терміни, передбачені законом, на посаді голови НААУ і РАУ, мали з почестями відправити на пенсію. Передбачалась і можлива «рокировка» з головою ВКДА Сергієм Валентиновичем Вилковим. А чому і ні?

Після засідання РАУ до проведення звітно-виборчих конференцій почали готуватись і регіональні Ради адвокатів України.

Голова ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, який  просидів на посаді два встановлені терміни, теж готувався до «рокировки» з головою КДКА Закарпатської області Петром Федоровичем Немешом. Наш фальшивий адвокат у довірливих розмовах зі своїм найближчим оточенням вже розповідав, що теперішній офіс КДКА Закарпатської області, який знаходиться в Ужгороді, він продасть і КДКА переведе в Мукачево. Правда, на душі нашого афериста було тривожно: а якщо щось піде не так і конференція його не обере головою КДКА. А така ймовірність була дуже висока. Адвокатський корпус Ужгорода, в переважній своїй більшості, була проти Фазекоша. Вся надія була тільки на підбір слухняних делегатів на конференцію.

Але…

В Лідії Ізовітової визрів геніальний план

Геніальний я написав без лапок. Перед розумом і винахідливістю Лідія Павлівни я багато разів «знімав капелюх». І цього разу теж  — віртуально.

21 вересня 2022 року в терміновому порядку в Київ скликаються члени Ради адвокатів України й за пропозицією Лідії Ізовітової приймають рішення  № 69 «Про затвердження роз’яснення щодо інституціонального континуїтету Національної асоціації адвокатів України та організаційних форм адвокатського самоврядування»:

«Керуючись статтями 55, 57 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Положенням про Раду адвокатів України, вирішила:

  1. Затвердити роз’яснення щодо інституціонального континуїтету Національної асоціації адвокатів України та організаційних форм адвокатського самоврядування (додається).
  2. Секретарю Ради адвокатів України про прийняте рішення повідомити на офіційному вебсайті Національної асоціації адвокатів України.»

Уважно, декілька раз, прочитав рекомендований додаток до рішення №69. Шукав, яким законодавчим актом встановлюється інституціональний континуїтет для недержавної некомерційної професійної організації, якою є, згідно з законом, Національна асоціація адвокатів України.

Читаємо:

«В міжнародному праві безперервність держави як суб’єкта міжнародного права і безперервність міжнародних державних зобов’язань називається континуїтетом. Це фундаментальна конституційна цінність держави, яка потребує всебічного захисту.

Безперервність є гарантією належного функціонування інститутів публічної влади та розглядається як важливий чинник забезпечення прав людини, оскільки конституційна система ґрунтується на наступності правил, процедур та інституцій…

В чинній Конституції України закріплений принцип безперервності державної влади…

З тим, щоб забезпечити та гарантувати стабільне функціонування органу конституційної юрисдикції, Венеціанська Комісія рекомендує ухвалити відповідні конституційні та законодавчі зміни, спрямовані на вдосконалення українського законодавства в цьому питанні, зокрема: … передбачити, що суддя залишається на посаді допоки його наступник не вступає на посаду…

Відповідно до статті 90 Конституції України, повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. Тобто, діяльність парламенту здійснюється, до моменту формування нового складу за результатами виборів, а до цього часу діє орган попередньої каденції. Разом з тим, і Кабінет Міністрів України, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою України або відставку якого прийнято Верховною Радою України, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України (стаття 115 Конституції України)…»

І все такому ж дусі. Жодного слова про законодавчий акт, згідно з яким недержавна некомерційна професійна організація має право на інституціональний континуїтет. Жодного.

Використовується досить поширений принцип серед адвокатів: великою кількістю нібито правильних, для даного випадку, законодавчих та підзаконних актів сховати свої не зовсім законні наміри. В народі про такі дії кажуть: «Наводити тінь на ясний день».

І все-таки де «собака зарита»? Читаємо два передостанні абзаци додатка:

«Виходячи з системного аналізу зазначених норм, а також з урахуванням аналогії закону щодо забезпечення безперервності діяльності органів адвокатського самоврядування, Рада адвокатів України роз’яснює (примітка моя: Рада адвокатів України самовільно наклала на себе повноваження Верховного Суду що роз’яснення законодавчих актів), що задля недопущення інституційного дисконстинуїтету в адвокатурі, доцільним та обґрунтованим є застосування принципу інституційного континуїтету Національної асоціації адвокатів України та відповідних організаційних формах адвокатського самоврядування.

Звідси випливає, що продовження строків повноважень органів адвокатського самоврядування має становити виключення і допускається лише за наявності об’єктивних підстав, які виключають можливість проведення безперешкодного та безпечного для життя та здоров’я осіб відповідних виборів, як-от неможливість вчасного проведення таких виборів в умовах пандемії

Лідіє Павлівно, браво і бурхливі оплески!

Хто проти цього може заперечити. Адже «на дворі» лютує пандемія коронавірусу. Не дивлячись на воєнний стан, який оголошений президентом Зеленським, у зв’язку з війною росії проти України, в країні ще діяв карантин, який був оголошений Кабінетом Міністрів України 9 грудня 2020 року Постановою №1236: «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Заборонялось проведення масових заходів… без одягнутих усіма учасниками та організаторами засобів індивідуального захисту. Рекомендувалось взагалі не проводити, без необхідності, масові заходи, до яких можна було віднести конференції та з’їзд адвокатів.

Як ми бачимо в рішенні №69 немає жодного слова про воєнний стан.

Хоча на регіональних адвокатських структур була спущена інформація, що НААУ застосувало принципи інституційного континуїтету у зв’язку з воєнним станом.

І тут починається саме цікаве

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2023 року № 651 на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 скасовувано з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року.

А це означає, що Рішення №69 від 21 вересня 2022 року стало не чинним з 30 червня 2023 року.

На календарі зараз середина травня 2024 року. Уже майже рік, як рішення №69 не дійсне (хоча продовження своїх повноважень у зв’язку з карантином теж викликає багато запитань).

Так чому РАУ не прийняло рішення про проведення з’їзду та регіональних конференцій хоча б в перших числах липня 2023 року?

Адже вже майже рік всі дії НААУ, РАУ, КДКА, ВКДА є не законними і злочинними. Названі структури нелегітимними.

За названий період тисячі юристів отримали свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю і представляли своїх клієнтів в судах. Такі свідоцтва, які видані неповноважними органами, є не дійсними. Рішення, вироки судів, в яких брали участь такі не дійсні адвокати, можна легко скасувати в судах. За цей період на рахунки нелегітимних  органів адвокатського самоврядування поступило  мільйони гривень членських внесків адвокатів та оплата за свідоцтва адвокатів тощо

Чому такі злочинні та протизаконні дії робить нелегітимна голова НААУ і РАУ Лідія Ізовітова та її оточення?

Жадоба грошей? Влади? Чи просто за вказівкою зрадника України Віктора Медведчука, який продовжує негласно впливати на керівництво НААУ і РАУ, Лідія Павлівна Ізовітова розвалює інститут адвокатури України? Для чого? Щоб дестабілізувати судову систему України й створити правовий хаос в Україні та розвалити державу з середини?

Чому на злочинні дії керівництва НААУ та РАУ не звертають уваги правоохоронні структури України та Офіс Президента? Можливо в їх кишенях, на всякий випадок, теж знаходяться пластикові «корочки» свідоцтв адвоката?

Чекайте продовження….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *