Які зміни чекають на українських водіїв з 1 травня: що потрібно знати, щоб не потрапити на штраф

Вже менше, ніж за місяць, на автошляхах почнуть діяти нові зміни, що потрібно знати кожному водієві.
Згідно з Правилами дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня всі водії транспортних засобів в Україні, які рухаються автошляхами поза населеними пунктами, повинні включати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Це правило має дотримуватися цілодобово, навіть у сонячну погоду.

Але у жовтні 2023 року було внесено правки до Правил дорожнього руху і тепер, відповідно до змін до абз. 8 п. 9.8 ПДР передбачено, що на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами мають бути включені денні ходові вогні, а у разі їх відсутності у конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар (у попередній редакції включення вогнів вимагалося з 1 жовтня по 1 травня).

Тепер денні ходові вогні, або ближнє світло фар має бути включене завжди.

Штраф за невключене ближнє світло – від 425 до 510 гривень.

Тому з 1 травня у житті водіїв нічого не змінюється, тобто навіть улітку українським водіям доведеться їздити із включеними денними ходовими вогнями чи ближнім світлом.

Коли водіям потрібно міняти зимову гуму на літню

20 лютого 2024 року Верховною Радою отримано законопроєкт, в якому передбачено обов’язок змінювати шини залежно від сезону та штрафи за невиконання цього правила. Зазначимо, що такий обов’язок діє у багатьох країнах. Але у нас проєкт поки що не прийнято. Тому водії самі ухвалюють рішення, коли «перевзувати» свій автомобіль.

Але, на думку виробників, міняти зимову гуму на літню потрібно, коли середньодобова температура повітря не менше +7 ℃. Оптимальним часом для цього вважається кінець березня – початок квітня.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *