Ексклюзив: Іран попередив Росію про загрозу безпеці до нападу на Москву

ДУБАЇ, 1 квітня (Рейтер) – Іран попередив Росію про можливість проведення великої “терористичної операції” на своїй території напередодні масового вбивства в концертному залі під Москвою минулого місяця, повідомили три джерела, знайомі з цим питанням.

Під час найсмертоноснішого нападу в Росії за останні 20 років 22 березня в концертному залі “Крокус Сіті Холл” бойовики відкрили вогонь з автоматичної зброї по відвідувачах концерту, в результаті чого загинуло щонайменше 144 людини, відповідальність за який взяло на себе бойове угрупування “Ісламська Держава”.

Сполучені Штати також заздалегідь попередили Росію про ймовірну атаку бойовиків-ісламістів, але Москва, глибоко не довіряючи намірам Вашингтона, применшила ці дані розвідки.

Однак Росії важче відкинути розвіддані дипломатичного союзника Ірану про напад, що також поставило під сумнів ефективність російських служб безпеки. Москва і Тегеран, які перебувають під західними санкціями, поглибили військову та іншу співпрацю під час дворічної війни в Україні.

“За кілька днів до теракту в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт всередині Росії, яку було отримано під час допитів заарештованих у зв’язку зі смертельними вибухами в Ірані”, – повідомило одне з джерел Reuters.

У січні Іран заарештував 35 осіб, у тому числі командира афганської філії “Ісламської держави” “ІДІЛ-Хорасан” (ІДІЛ-К), які, за його словами, були пов’язані з подвійними вибухами 3 січня в місті Керман, що забрали життя майже 100 осіб.

Ісламська держава взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року. Джерела американської розвідки заявили, що ІДІЛ-К здійснила і теракти 3 січня в Ірані, і стрілянину 22 березня в Москві.

Колись “Ісламська держава” окупувала значні території Іраку та Сирії, запровадивши там панування терору та надихаючи на атаки “вовків-одинаків” у західних країнах, але у 2017 році була оголошена територіально переможеною.

Однак ІДІЛ-К, одне з найстрашніших її відгалужень, знову підняло авторитет угруповання, спричинивши масштабне кровопролиття.

ІДІЛ-К, названа на честь старого терміну для регіону, що охоплює частини Ірану, Туркменістану та Афганістану, з’явилася на сході Афганістану наприкінці 2014 року і швидко зарекомендувала себе як організація, що відрізняється надзвичайною жорстокістю.

«ВАЖЛИВА ОПЕРАЦІЯ»

Друге джерело, яке також побажало залишитися невідомим через делікатність питання, повідомило, що в інформації, яку Тегеран надав Москві про майбутню атаку, не було конкретних деталей щодо часу і точної цілі.

“Їм (членам ІДІЛ-К) було доручено підготуватися до важливоїоперації в Росії… Один з терористів (заарештований в Ірані) сказав, що деякі члени угруповання вже поїхали до Росії”, – повідомило друге джерело.

Третє джерело, високопоставлений співробітник служби безпеки, сказав: “Оскільки Іран роками був жертвою терористичних атак, іранська влада виконала своє зобов’язання і попередила Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів”.

Відповідаючи на запитання про повідомлення Reuters, прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у понеділок: “Я нічого про це не знаю”.

Міністерство закордонних справ Ірану не відповіло на прохання прокоментувати цю історію. Білий дім також не коментує це питання.

Джерело, знайоме з розвідданими США про майбутню атаку в Росії, повідомило, що вони базуються на перехоплених “розмовах” між бойовиками ІДІЛ-К.

Заперечуючи твердження США, Росія заявила, що вважає Україну причетною до нападу, не надавши при цьому жодних доказів. Київ рішуче заперечив це твердження.

ГРОМАДЯНИ ТАДЖИКИСТАНУ

До нападів у Кермані та під Москвою причетні громадяни Таджикистану. За словами експертів з питань безпеки, ІДІЛ-К агресивно вербує бойовиків з бідної колишньої радянської республіки Таджикистан.

Джерела повідомили, що Іран обговорював з Таджикистаном свої проблеми безпеки. Дипломатичне джерело в Таджикистані підтвердило, що Тегеран нещодавно обговорив з Душанбе питання про збільшення участі етнічних таджиків у бойових діях.

Reuters

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *