“Джеймс Вебб” допоміг знайти потенційно населену планету-океан

В атмосфері переважають азот і вуглекислий газ. Але є проблема із зіркою-господаркою.

Система LHS 1140 розташована приблизно за 50 світлових років від нас. У ній раніше були відомі дві планети, які віднесені до категорії суперземель. Нове дослідження, проведене за допомогою космічної обсерваторії “Джеймс Вебб”, дозволило уточнити параметри однієї з них. Астрономи дійшли висновку, що вона може мати умови, придатні для життя.

Автори дослідження використали два транзити планети LHS 1140b на тлі її зірки, щоб отримати спектральні дані атмосфери, а також конкретизувати фізичні параметри об’єкта. З’ясувалося, що маса екзопланети становить 5,6 земної, а радіус – 1,73 земного. Вона набагато ближча до своєї зірки, ніж Земля до Сонця. Однак LHS 1140 належить до класу червоних карликів типу М, тож істотно холодніша за наше світило. Це передбачає, що середня температура біля поверхні LHS 1140b тримається в районі 226 К (близько мінус 47 за Цельсієм).

До огляду “Джеймса Вебба” передбачалося, що ця суперземля має щільну газову атмосферу з переважанням водню. Однак переоцінка маси планети і свідчення спектрометра NIRSpec свідчать про те, що цю гіпотезу варто переглянути. Найімовірніше, в атмосфері присутня значна частка азоту, водяної пари та вуглекислого газу. У такому разі, щоб маса LHS 1140b відповідала спостережуваній, вона повинна на десять відсотків складатися з води, що вказує на великий океан.

Температурні умови і наявність рідкої води на поверхні LHS 1140b роблять цю планету привабливим кандидатом на підтримання життя у звичному нам вигляді. Ще одним важливим компонентом є наявність певних хімічних сполук. Їх можуть виявити додаткові спостереження.

Утім, у планет на орбіті червоних карликів є додаткові проблеми з населеністю. Через близькість до зірок вони можуть перебувати в приливному захопленні, тобто повернуті одним боком до світила. Крім того, червоні карлики схильні до потужних спалахів, які можуть “стерилізувати” близькі до них планети. Тому навіть якщо якась із них перебуває в зоні населеності М-зірки, це ще не гарантія придатних для життя умов.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *