Нові відкриття руйнують гіпотезу про існування органічного життя на супутнику Юпітера Європі

Попри це вчені планують продовжити вивчення підземного океану Європи

На думку деяких учених, наша галактика переповнена життям, але наявні технології надто примітивні, щоб усе це виявити. Передбачається, що Чумацький шлях містить мільйони планет, на яких може існувати мікробне або навіть розумне життя.

У спробі зазирнути якомога глибше за межі Сонячної системи астрономи будують величезні телескопи, але поки що не досягли значного прориву. За останні два десятиліття було виявлено кілька екзопланет, жодна з яких не здається придатною для життя.

У деяких випадках існують складні припущення, але загалом температурний режим для існування звичного нам життя сильно обмежений, а пошуки не дали результатів.

Поки одні вчені дивляться з надією в космос, інші говорять про високий потенціал деяких об’єктів у нашій Сонячній системі. Мабуть, найцікавіший для вивчення супутник Юпітера під назвою Європа. Уже кілька десятиліть ця крихітна куля вважається одним із найперспективніших місць для пошуку життя в Сонячній системі. Тепер завдяки місії “Юнона” ми вперше отримали детальне уявлення про атмосферу супутника.

Схоже, результати здадуться багатьом нашим читачам дещо розчаровуючими, оскільки крижана поверхня Європи виробляє набагато менше кисню, ніж раніше вважалося. Це означає, що шанси виявити життя стрімко наближаються до нульових.

Нагадаємо, згідно з раніше зібраними даними, під щільним багатокілометровим шаром льоду на супутнику Юпітера може бути виявлено життя. Вчені не сподіваються зустріти там гігантських водоплавних, але не виключають, що для мікроорганізмів підземні джерела можуть бути придатні для життя.

Водночас дані місії Галілео встановили, що під поверхнею супутника міститься у 2 рази більше води, ніж вміщають усі океани Землі. Не так давно було доведено, що на дні супутника присутні гірські хребти, хімічна взаємодія яких з водою здатна створювати енергію, необхідну для підтримки життя. Ну а нещодавно спостереження за допомогою телескопів виявили наявність слабкої, але багатої киснем атмосфери.

Цікаво, що з океану періодично викидаються шлейфи води. Є також свідчення присутності на поверхні основних хімічних елементів, включно з вуглецем, воднем, азотом, киснем, фосфором і сіркою, які так чи інакше використовують для життя різні організми на нашій планеті.

На думку вчених, нагрівання Європи відбувається через приливні сили, спричинені обертанням навколо великого Юпітера.

А ось щодо біологічного життя нічого конкретного виявити не вдалося. Наразі вчені дійсно знайшли на супутнику всі три інгредієнти для зародження життя. Це: вода, численні хімічні елементи та джерело тепла. Ось тільки навіть це не завжди призводить до розвитку мікроорганізмів.

На цьому дослідження Європи не завершуються. Уже незабаром американське космічне агентство відправить до супутника місію Europa Clipper. Зонд зробить два обльоти Європи, а також отримає масу нового обладнання, що дає змогу фіксувати викиди кисню та інших хімічних сполук. Це означає, що дослідники поки що не ставлять крапку, оскільки отримані дані могли бути сезонними, або невірними через недосконалість електронної частини попередньої місії.

Вчені пишуть, що на цьому потенціал нашої Сонячної системи для виявлення життя не вичерпано. Так, Марс є ще одним потенційним кандидатом на виявлення життя, а у 2028 році до нього вирушить високотехнологічний марсохід Розалінд Франклін.

Чинні ровери вже знайшли на Червоній планеті поклади з водою, ну а під час нової місії проводитимуться експерименти просто на Марсі, без необхідності надсилання зразків на Землю.

Третім потенційним кандидатом на виявлення мікробного життя вважається супутник Сатурна, Енцелад, де місія Кассіні-Гюйгенс виявила шлейфи води з підземного океану, що контактує з камінням на самому дні.

Величезний інтерес представляє третій супутник Сатурна під назвою Титан. Він містить щільну атмосферу, що складається з великої кількості органічних сполук. Вчені вважають, що подібна атмосфера може створювати унікальні умови для розвитку життя на поверхні супутника або під землею.

Дослідники вважають, що подальше вивчення Європи дасть змогу розширити наше розуміння зародження життя у Всесвіті.

Насправді ми вкрай мало знаємо про цей процес, а наразі єдина позиція все ще не вироблена. Навіть у наймасовішому погляді залишаються слабкі місця, а нові відкриття стримуються повільним розвитком космічних технологій.

Людство поки що не здатне створювати швидкісні двигуни, які зможуть доставити роботизовані зонди в усі кінці нашої Сонячної системи. Ну а комерційні екземпляри все ще роблять дослідження найближчого космосу вкрай складними й повільними. Значних проривів на цьому напрямі немає, тож людству доведеться запастися терпінням, адже прискорити процес може лише випадкова знахідка одного з наступних зондів.

ДжерелоНові відкриття руйнують гіпотезу про існування органічного життя на супутнику Юпітера Європі

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *