Космічний телескоп LIFE виявив планету з ознаками життя

Вченим відомо про тисячі екзопланет, що існують у Всесвіті, проте більшість з них не придатні для життя. Лише невелика кількість може бути придатна для заселення. Щоб визначити це, необхідно дослідити їхні атмосфери. Саме тут на допомогу приходить новий космічний телескоп LIFE, розроблений Швейцарською вищою технічною школою Цюріха (ETH Zurich).

Телескоп LIFE створений для виявлення біосигнатур на екзопланетах. Під час перших випробувань він успішно знайшов ознаки життя на Землі, що є першим кроком до майбутніх відкриттів.

LIFE складається з п’яти телескопів, що працюють у координації, спостерігаючи у середньому інфрачервоному діапазоні. Це дозволяє йому ефективно виявляти хімічні речовини, важливі для життя, такі як озон, метан та оксид азоту.

Телескоп планують розташувати в точці Лагранжа 2, яка знаходиться на відстані приблизно 1,5 мільйона кілометрів від Землі. Там вже працює космічний телескоп James Webb (JWST).

Художнє зображення місії LIFE.
Зображення: LIFE Initiative / ETH Zurich

Наразі LIFE ще є концепцією, але вже проведені дослідження показують його потенціал. Вчені використовували атмосферу Землі як тестовий об’єкт і опублікували свої результати досліджень у журналі The Astronomical Journal.

У реальному сценарії Земля була б віддаленою точкою, а LIFE міг би спостерігати лише спектр її атмосфери. Важливим питанням було, як геометрія спостережень та сезонні зміни вплинуть на результати.

Дослідження використовувало дані з різних спостережень та сезонів, показуючи, що LIFE може виявити CO2, воду, озон та метан на відстані близько 30 світлових років, а також деякі поверхневі умови, що свідчать про наявність рідкої води.

Як заявляють науковці, для виявлення біосигнатур, телескопу може знадобитися від 50 до 100 днів залежно від складності завдання. Результати експерименту звучать дуже обнадійливо не лише для наукової спільноти, але й для всього людства. Наразі залишилося дочекатися повноцінного запуску LIFE. Але поки що вчені не називають навіть приблизні терміни старту місії.

Т4

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *