СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП: СПЖ і Перший Козацький (фото, відео)

Служба безпеки нейтралізувала у Києві СПЖ (Спілка православних журналістів) і Перший Козацький, які проводили замовні інформаційні диверсії, масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП СПЖ і Перший Козацький (ФОТО, ВІДЕО)

Зловмисники масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП СПЖ і Перший Козацький (ФОТО, ВІДЕО)

У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби, пише прес-служба СБУ.

Наразі це одна із найбільших мереж фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ рф, які одразу підхоплювали «потрібний» контент.

За даними слідства, координатором мережі в Україні був затриманий СБУ клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП СПЖ і Перший Козацький (ФОТО, ВІДЕО)

Для цього фігурант особисто інструктував «виконавців» – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Підготовлений контент розповсюджували через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП СПЖ і Перший Козацький (ФОТО, ВІДЕО)

Одразу після оприлюднення «замовних» матеріалів їх миттєво «підхоплювали» центральні телеканали та інтернет-видання рф для поширення фейків про Україну.

СБУ нейтралізувала пропагандистські ресурси УПЦ МП СПЖ і Перший Козацький (ФОТО, ВІДЕО)

Здійснюючи інформатаки, ворог сподівався не лише розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але й дискредитувати нашу державу на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів у Києві виявлено мобільні телефони та комп’ютерну техніку, які використовували у злочинних діях на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації);
  • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
  • чч. 1, 2 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу тримання під вартою. Зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

ПІСЛЯМОВА

Послугами Першого козацького неодноразово користувався і голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош при створенні ряду відеосюжетів на Ютуб.

В сюжеті «Боже, Україну бережи! Інтерв’ю з митрополитом Павлом, намісником Києво-Печерської лаври» Олексій Фазекош виступає в ролі журналіста і  15 травня 2023 року бере інтерв’ю від колишнього  намісника Києво-Печерської лаври. Митрополита Павла.  В інтерв’ю робиться спроба «відбілити» митрополита Павла та створити з нього  щирого українського патріота.

Даний сюжет знімали, монтували оператори та журналісти Першого козацького.

Послугами “журналістів» та операторів Першого козацького Олексій Фазекош користувався при створенні відеопасквіля «Голова ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош про пробите дно окремих недоброзичлевці». в якому порушуючи всі норми моралі та правила адвокатської етики, обливав брудом патріотів України: блогера та шеф-редактора «Фенікс-слово» Степана Сікору, адвоката, доктора юридичних наук, голову громадського об’єднання «Антикорупційний фронт Лариси Криворучко» Лариси Криворучко та адвоката Вадима Хабибулліна.

Інтерв’юером був екслейтенант поліції Фастівського РУ ГУП Київської області Олександр Красовицький, якого співробітники СБУ затримали  при отриманні хабаря в розмірі 5000 дол. США.

Красовицький часто виступав  «інструктором» священників УПЦ МП: «Кандидат юридичних наук (прим. цікаво, як бакалавр з права міг стати кандидатом юридичних наук), правозахисник (?) Олександр Красовицький дав інструкцію священникам УПЦ, в якій описується «дорожня карта» дій у разі захоплення. Відеозапис з інструкцією опублікували на YouTube-каналі «Перший Козацький».

«Ви повинні розуміти, що якщо ви дізналися про те, що, скажімо, завтра проходитимуть збори громади, на яких планується голосувати за перехід парафії до ПЦУ, то документи всі вже підготовлені заздалегідь», – зазначив Красовицький, говорячи про те, що й священникам також важливо бути «у всеозброєнні».

Дома в Олексія Фазекоша зберігається багато російської літератури пропагандистського напрямку. Для чого? Чому цим ще не зацікавилась СБУ? Може й в працівників цієї структури є багато незаконно виданих свідоцтв про право на зайняття адвокатською діяльністю?

Не забуваймо, що Олексій Фазекош, як адвокат захищає священника УПЦ МП о. Дмитрія Сідора в суді, якого підозрюють в розпалюванні міжрелігійній ворожнечі (ст. 161 ККУ). Олексій Фазекош не просто захищає о. Дмітрія, як адвокат, але порушуючи всі норми адвокатської етики, займається необґрунтованою критикою правоохоронної системи України.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *