“Хочеш померти швидко чи повільно?”: 19-річному громадянину України у Чехії загрожує довічне ув’язнення

Чеським журналістам стало відомо про обвинувальний висновок у справі 19-річного громадянина України Віктора В., який влітку минулого року заманив свою 15-річну знайому до лісу, де зґвалтував, а потім спробував убити, завдавши жертві кілька ударів ножем.

Злочин стався у місті Плзень. Потерпіла прикинулася мертвою, що врятувало їй життя.

За статтями «зґвалтування» та «замах на вбивство» покарання може становити від 15 років до довічного ув’язнення. Суд у Плзені розгляне справу у другій половині березня.

Сам злочин стався 8 серпня 2023 року. Іноземець і дівчина були знайомі довгий час, тому вона прийняла його запрошення прогулятися вздовж річки. А далі почалося пекло. Дівчині вдалося вижити лише завдяки стійкості, сміливості та кмітливості. У слідчих немає сумнівів, що Віктор В. хотів убити жертву і позбутися тіла.

«У рюкзаку у обвинуваченого були скотч, поліетиленові пакети, кілька ножів та пляшка з їдкою речовиною. Він зв’язав дівчину скотчем, повалив на землю і здійснив із нею статевий акт. Потім він відвів її до довколишнього лісу, де під загрозою розправи змусив зайнятися оральним сексом», – йдеться у документі.

Проте найстрашніше на дівчину чекало попереду.

«Він посадив її на огорожу та наніс поріз у передній частині шиї. Причому обвинувачений прокоментував цю дію словами, що перш ніж вона спливе кров’ю, пройде два дні, тому вона має вибір – померти швидкою і безболісною смертю або ж довгою і болісною», – описує те, що сталося прокурор.

Потім ґвалтівник вдарив жертву ножем у шию, дівчина впала на землю і прикинулася мертвою. “Обвинувачений, намагаючись приховати докази, роздягнув її, загорнув у пакет і облив хімічним засобом SAVO. Потім він скинув тіло з урвища в лісові чагарники, де прикрив його корою та гілками, після чого пішов геть», – сказано у документі.

Школярці вдалося вибратися з лісу та дійти до будинку подруги, яка викликала допомогу. Ґвалтівника затримали через дві години. Через три дні суд розпорядився взяти його під арешт, де він перебуває досі.

За словами адвоката дівчини, вона, як і раніше, потребує спостереження психологів.

Обвинувачений не є біженцем. Він давно переїхав до Чехії разом із батьками й навіть ходив до чеської початкової школи, у минулому мав проблеми з поліцією через крадіжку.

Жахливий злочин викликав хвилю антиукраїнських настроїв у країні. Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан закликав громадськість не застосовувати до українських громадян принцип колективної провини.

«У разі кримінальних злочинів колективної вини немає. Це вчинки окремих, конкретних людей. У кожному народі є однаковий відсоток, як то кажуть по-простому, невихованого бидла. Усі злочини, хто б їх не скоїв, будуть належним чином розслідувані, а винні будуть покарані. Наша мета – щоб кожна людина відчувала себе в Чехії у безпеці», – сказав глава відомства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *