Як зрозуміти, що хтось заліз у ваш смартфон: відповідь професійного хакера

Наші смартфони давно стали цифровим відбитком нашої особистості. Вони зберігають всі фото, приватне листування, мають доступ до наших соцмереж і банківських рахунків. Звісно, з таким набором вони є ласим шматком для шахраїв. І експерти кажуть, що ми не завжди можемо помітити, як хтось сторонній проник у наш смартфон.

“Білий хакер” Лаура Канкаала, яка вивчає методи шахраїв зі зламу цифрових гаджетів, щоби краще їм протистояти, розповіла, за якими ознаками можна помітити, що щось не так. Її поради опублікувало видання Mail Online.

Експертка, яка очолює відділ аналізу загроз у фінській компанії з кібербезпеки F-Secure, попередила, що перегрів пристрою або несподіваний зелений вогник на екрані можуть означати, що за вами хтось спостерігає. Також до списку подібних ознак можна віднести деякі набридливі електронні листи та телефонні дзвінки.

На екрані з’являється точка

Якщо ви бачите зелену точку на екрані Android або помаранчеву точку на iPhone у правому верхньому кутку, це може ознакою зламу або того, що на ваш телефон було встановлено підозрілий застосунок. Такі точки є індикаторами увімкненої камери або мікрофону. Якщо гаджет робить так без вашого відома, це може свідчити про те, що вас прослуховують, читають ваші повідомлення чи відслідковують ваше місцезнаходження. Вправні хакери вміють встановлювати подібне ПЗ на телефони, не тримаючи пристрій фізично в руках.

Щоби позбутись проблеми, перегляньте список програм, встановлених на вашому пристрої, і видаліть невідомі та ті, якими ви давно не користувались. Також може допомогти скидання налаштувань телефону або перевірка антивірусом.

На iPhone ви можете перевірити, який з ваших програм використовує камеру або мікрофон, зайшовши до Центру керування телефону та переглянувши піктограму точок вгорі. Вона вкаже, які застосунки мають доступ до мікрофона, камери або геолокації. Також можна зайти в “Параметри” та увімкнути “Звіт про конфіденційність додатків”, щоб побачити поточний журнал того, які програми використовували ваші конфіденційні дозволи й коли.

Ваш телефон нагрівається

Несподіване нагрівання телефону та занадто швидке розряджання батареї, за словами Канкаала, може означати, що на ньому встановлено шкідливе програмне забезпечення. Якщо якась програма потайки від вас використовує ресурси пристрою, це може позначатись на його продуктивності та автономності. В такому разі перевірте телефон на наявність дивних програм, які ви не пам’ятаєте як встановлювали. Також перегляньте, чи є на вашому пристрої застосунки не з офіційного магазину. Інколи вони намагаються маскуватись і мають назви, схожі на назви безпечних програм. Проблема з таким ПЗ в тому, що його може бути складно повністю видалити з пристрою.

Ви отримуєте електронні листи із додатків соціальних мереж

Якщо на вашу пошту, до якої прив’язаний акаунт мобільного телефону, почали приходити електронні листи від соцмереж чи інших застосунків з питанням, чи хочете ви змінити пароль, це може бути ознакою того, що ваші особисті дані були вкрадені. Так можна зробити через прийом, відомий, як фішинг. Вам надходить лист, дуже схожий на щось офіційне – повідомлення від банку, сповіщення від якоїсь державної служби тощо. Але при цьому він містить лінк, який веде на завантаження шкідливого ПЗ. В такому разі важливо діяти швидко. Зловмисник не обов’язково зламав ваш телефон. Можливо, все, що він вкрав – це доступ до ваших онлайн-сервісів, таких як електронна пошта, облікові дані iCloud, або навіть до соцмереж. Що вже дуже немало. В такому разі ви ризикуєте втратити доступ. Тому не погоджуйтесь на такі пропозиції й міняйте пароль, але проходьте всю процедуру від самого початку. Також не забувайте перевіряти адреси у підозрілих листах. Фішинговий лінк може бути дуже сходим на правильний та офіційний і відрізнятись від нього всього однією літерою.

Вам почав дзвонити ваш банк

Якщо вам почали часто надзвонювати з вашого банку і розпитувати вас про дані картки та різні операції, будьте уважні – це може бути спроба зламу. Ніколи не повідомляйте в телефонному режимі жодних паролів та кодів доступу до рахунку. Справжній оператор завжди має інші інструменти, щоби підтвердити вашу особу. Наприклад, він може поставити секретне запитання або поцікавитись вашою датою народження.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *