Які планети “виживуть”, коли згасне Сонце і що станеться із Землею

Навіть “вічне” за людськими мірками Сонце через 5 мільярдів років наблизиться до своєї смерті. Воно змінюватиме свої розміри та кількість випромінювання тепла, а це вплине на планети у Сонячній системі. Деякі із них не переживуть цих змін.

Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на відео каналу завідувача лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Івана Крячка “Все про всесвіт” у You Tube.

Які планети “виживуть”, коли згасне Сонце

“Приблизно через 5 мільярдів років Сонце буде не таким, як нині. На той час воно стане червоним гігантом, суттєво збільшить розміри, тому поглине Меркурій і, ймовірно, Венеру. Навіть, якщо Сонце до Землі та Марса не дотягнеться, то може знищити їх, спричинивши сильні відпливи та припливи, що розірвуть на шматки ці планети”, – каже науковець.

Крячко додає, що після червоного гіганта Сонце перетвориться на білого карлика. Це дуже щільні гарячі зорі, розміром із Землю, це кінцева стадія еволюції зорі.

“Донедавна астрономи не мали уявлення, що може трапитися із планетами на далеких орбітах, коли їхня материнська зоря переходить у стан білого карлика. Спостерігати екзопланети біля таких зір методом транзиту чи променевих швидкостей важко. Попри ці складнощі, астрономи вже знаходили свідчення про екзопланети навколо таких “огарків зірок”, – додає астроном.

Також науковець зазначає, що у 2011 році телескоп NASA помітив потенційну планету, що обертається навколо білого карлика, але її орбіта була у 2500 разів більшою, ніж орбіта Земля-Сонце. А от з орбітами, схожими до Юпітера і Сатурна астрономи досі не спостерігали навколо білих карликів.

“Але все змінилось, коли з’явився телескоп Джеймса Веба. Саме цей телескоп обрала група вчених для вивчення білих карликів, які лежать у межах 75 світлових років. Вони виявили планети, схожі за розміром на Юпітера і Сатурна. Таким чином, вчені отримали докази того, що ці планети “виживуть”, коли наше сонце перетвориться на білого карлика”, – пояснює Крячко.

Якщо відкриття буде підтверджено, то це означатиме, що є багато подібних планет, які можна досліджувати за допомогою телескопа Джеймса Веба, адже два із чотирьох вивчених білих карликів, мають екзопланети.

“Це також буде свідчити, що у зовнішніх планет Сонячної системи є шанс залишитись неушкодженими, коли сонце стане білим карликом”, – додає астроном.

Нагадаємо, що до зовнішніх планет нашої системи належать Юпітер, Сатурн, Уран та Нептун.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *