Чи є у Всесвіту фізичні межі?

Чи є межі у Всесвіту? Якщо він розширюється і робить це зі швидкістю, що наростає, то з кожним моментом часу Всесвіту стає “більшим”?

© quantamagazine.org© quantamagazine.org

Отже, Всесвіт дійсно розширюється з наростаючою швидкістю, але Всесвіт – це не “міхур”, що розширюється в якийсь уже наявний об’єм. Всесвіт існує скрізь, у всіх напрямках і він скрізь приблизно однорідний. Однак розширення не означає, що створюється “більше Всесвіту”! Розширення свідчить про те, що відстані між об’єктами в середньому збільшуються.

Тепер поговоримо про Всесвіт і його межу

Межа спостережуваного Всесвіту визначається віком Всесвіту: ви не можете спостерігати частини Всесвіту, які знаходяться занадто далеко, щоб світло від них досягло вас, враховуючи кінцевий вік Всесвіту і ліміт швидкості, який визначається швидкістю світла.

Зверніть увагу, ми сказали, що “ви не можете спостерігати”. Це тому, що наш Всесвіт, який ми спостерігаємо, відрізняється від того Всесвіту, який бачить гіпотетична людина, яка проживає на відстані, припустимо, 12 мільярдів світлових років від Землі. Можна навіть припустити, що у Всесвіті є дуже далекі місця, де можуть проживати розумні істоти, для яких межа Всесвіту — це наш Чумацький Шлях.

© pixabay.com© pixabay.com

Таким чином, раннє світло, яке ми бачимо, випускалося не тоді, коли Всесвіту було 0 секунд від народження, а коли йому було вже приблизно 385 000 років. І це навіть не світло, а космічне мікрохвильове фонове випромінювання. Для нас 385 000 років від народження Всесвіту – умовна межа.

Висновок: Кордон Всесвіту залежить від вашого положення у просторі. Для всіх, хто живе на Землі, вона однакова.

Як складно! Кінцевий Всесвіт чи ні?!

Це питання все ще залишається відкритим. Проте, згідно з сучасними дослідженнями, астрофізики сходяться на думці, що Всесвіт обертається навколо себе у вищому вимірі так само як двомірна поверхня сфери обертається навколо себе у трьох вимірах.

Грубо кажучи, наш Всесвіт може бути замкненим у трьох вимірах і мати форму тривимірного бублика.

Висновок: Так, швидше за все, Всесвіт справді нескінченний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *