Хто такий генерал Сирський: 10 фактів про нового головнокомандувача ЗСУ

8 лютого президент України Володимир Зеленський призначив новим головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського. На цій посаді він змінив Валерія Залужного.

Нагадаємо найголовніші факти з життя нового командувача Силами оборони.

1. Народився в росії

Олександр Станіславович Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Кіржацького району Владимирської області РРФСР.

У 1982 році закінчив Московське вище загальновійськове командне училище — аналог американського Вест-Пойнта. З 1986 року Сирський служив коман­диром мотострілецького взводу 426-го мото­стрі­лець­кого полку 25-ї мотострілецької ди­ві­зії 1-ї загально­військової армії.

Батьки Сирського — Людмила та Станіслав Сирські, а також рідний брат Олег досі мешкають у Владимирі. 84-річний батько та 82-річна мати головкома зараз на пенсії. Станіслав Сирський є полковником армії рф у відставці.

2. Кадровий військовий

У 1982 році Олександр Сирський закінчив Московське вище загальновійськове командне училище.

У 1996 році закінчив з відзнакою Академію ЗСУ (оперативно-тактичний рівень), а у 2005-му – Національну академію оборони України (оперативно-­стратегічний рівень) з золотою медаллю.

Командував мотострілецьким взводом, а згодом мотострілецьким батальйоном 6-ї дивізії Нацгвардії України, був командиром полку цієї дивізії та командиром 72-ї окремої механізованої бригади, яка дислокується у Білій Церкві.

Станом на 2013 рік був першим заступником начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ, займався співпрацею з НАТО. 23 серпня 2020 року отримав звання генерал-полковник.

3. Початок війни з рф

З початком бойових дій на сході України Сирський став начальником штабу АТО. Був одним з головних командирів під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року.

Керував боями у Вуглегірську, селі Рідкодуб, був причетний до невдалої спроби відбити Логвинове.

Посади Сирського:

  • 2014 – заступник командувача Антитерористичної операції на сході України.
  • 2014-2015 – начальник штабу — перший заступник командувача Антитерористичної операції.
  • 2016-2019 – очолював Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил Украї­ни.
  • 2017 – командувач Антитерористичної операції,
  • травень-серпень 2019 року — командувач Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ.
  • 5 серпня 2019 – командувач Сухопутних військ ЗСУ.

4. Бої за Дебальцево

У ніч на 16 лютого 2015 року Сирський отримав наказ забезпечити вихід угруповання ЗСУ з Дебальцевого. На той момент під командуванням Сирського перебували 4,5 тис. українських військових, яким протистояли 19 тис. росіян і сепаратистів.

Саме сформована Сирським група “Барс” прикривала вихід ВСУ з Дебальцевого.

Під управлінням Сирського підривали можливі шляхи переходу через річку Карапульку. За словами генерала, йому завадив довести це до кінця керівник сектора, через що переправи захопив ворог.

5. Київська оборонна операція

З початком російського вторгнення в Україну Олександр Сирський з позивним “Барс” командував обороною Києва.

У лютому 2022 року, коли путінська армада зосередилися на кордоні, генерал наказав прибрати військову техніку з баз, щоб її не знищили ворожі авіаудари.

Поки Зеленський заперечував підготовку нападу на столицю Київ, генерал Сирський готувався до нього. Він звів навколо Києва два кільця оборони та призначив командувачів секторів оборони з повноваженнями ухвалювати тактичні рішення.

У лютому-березні 2022 року, аби перешкодити просуванню окупаційних військ до української столиці, наказав зруйнувати мости в Київській області.

26 лютого 2022 року наказав підірвати дамбу на річці Ірпінь у Козаровичах, що призвело до затоплення позицій російської армії та зірвало наступ на столицю. Загарбники відступили.

6. Харківська визвольна операція

У липні 2022 року Сирський спланував і провів успішну операцію з відкинення російських військ від Харкова, щоб їхня артилерія не діставала міста. Після цього життя в другому місті України стало набагато стерпнішим.

У вересні очолив ударний контрнаступ України, який прорвав російський фронт на лінії і звільнив Балаклію — Ізюм — Святогірськ — Лиман — Кремінну. Саме генерал Сирський підняв український прапор у звільненому місті Балаклія.

За успішну оборону столиці та звільнення півночі України 18 березня 2022 нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року здобув найвищою державну відзнаку Героя України.

7. Оборона Бахмута 

З 2022 року Сирський — командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця”. Восени 2022 – навесні 2023-го керував обороною Соледара та Бахмута.

Через виснажливу оборону Бахмута від орди “вагнерівців” його критикували американські військові стратеги, які закликали не витрачати стільки сил на захист “стратегічно незначного міста”. В українській армії деякі військові поза очі звуть його “М’ясником”.

З іншого боку, існує думка, що залучення значних сил російської армії до штурму міста та тривалі позиційні бої  були тактично виправданими й росіяни “спалили” ресурси.

8. Як характеризують колеги

Колеги характеризують 58-річного генерала Сирського як аскета, який звик до спортзалу. Його називають переконаним планувальником.

Деякі західні аналітики кажуть, що його тактика бою відбиває його ієрархічну радянську підготовку. Але його оперативна гнучкість вирізняє його підхід від підходу російських генералів.

Він проповідує принципи децентралізованого командування НАТО, засвоєні під час перебування у Брюсселі у 2013 році, де він зустрічався із представниками альянсу, щоб обговорити способи модернізації українських збройних сил.

Наголошує на важливості “гібридної війни”. І приділяє пріоритетну увагу моральному духу своїх солдатів і регулярно відвідує війська на позиціях і радиться з командирами.

9. Стосунки з Залужним

У липні 2021 року генерал Залужний, який на вісім років молодший за Сирського і перебував тоді під його командуванням, обігнав свого шефа й очолив Збройні Сили України.

Після повномасштабного вторгнення генерал Залужний став настільки популярним, що союзники президента Зеленського почали непокоїтися, що він може становити політичну загрозу.

Минулого літа деякі інсайдери стверджували, що його має замінити генерал Сирський. І командувач Сухопутних військ ніби-то може погодитись.

Тріщини у відносинах між воєначальниками стурбувала західних військових чиновників. Принаймні публічно генерали заявляли, що повністю довіряють один одному і “армія має бути поза політикою”.

Про свої поїздки та діяльність Сирський регулярно пише у своєму Telegram-каналі.

10. Статки та сімя

Дружина — Харченко Тамара Іванівна, подружжя виховує 6-річного сина Олександра. Від першого шлюбу у генерала є 28-річний син Антон Сирський, який живе у Сіднеї (Австралія) щонайменше з 2012 року.

У 2016 році Сирський придбав земельну ділянку розміром 1000 кв.м під Білою Церквою Київської області. У жовтні 2018 року генерал-лейтенант отримав від Міноборони службову квартиру в Києві площею 105,6 кв.м.

На дружину Сирського задекларовано присадибний будинок площею 159,2 кв.м, а також дві земельні ділянки — площею 2015 кв.м та 467 кв.м у селі Шамраївці Київської області.

Також Сирський володіє машиномісцем в гаражі (13 кв.м) і автомобілем Renault Megane.

Подробиці

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *