Вирощена в космосі їжа виявилася непридатною для харчування

Nature: овочі та фрукти, вирощені на борту Міжнародної космічної станції (МКС), виявилися отруйними. Згідно з результатами проведеного дослідження, невагомість послаблює імунну систему рослин, роблячи їх більш уразливими.
Подорожувати в космосі — це захоплива перспектива для багатьох людей. Але для астронавтів, які перебувають на Міжнародній космічній станції (МКС), проживання на орбіті представляє деякі проблеми, особливо коли справа стосується харчування. Фрукти, овочі та свіжу зелень неможливо отримувати в достатній кількості постійно.

Тож, щоб розв’язувати проблему дефіциту харчування, науковці почали розробляти технології космічного землеробства. І ось, з’явилися перші космічні оранжереї на станції “Салют-7” у 1980 році. Космонавти почали вирощувати різні культури, але зіткнулися з кількома проблемами. По-перше, рослини страждали від нестачі гравітації, що призводило до погіршення їхнього смаку та поживних властивостей. По-друге, радіація завдавала ушкоджень ДНК рослин, викликаючи мутації. І, нарешті, недостатня вентиляція призводила до задихання рослин через накопичення летких речовин у навколишньому середовищі.

Але наукові дослідження тривали, і вчені сподівалися знайти розв’язання цих проблем. Нещодавнє дослідження показало, що рослини, вирощені в умовах невагомості, відчувають стрес і дезорієнтацію. У результаті цього їхні продихи не закриваються, що робить рослину вразливою перед бактеріями.

І тут, починаються проблеми. У космосі існує величезна кількість бактерій і грибків, які можуть бути небезпечні для астронавтів. Ці мікроорганізми взаємодіють з усім навколишнім простором, включно з вирощеними на станції космічними салатами. У результаті, астронавти часто страждають від застуд і захворювань шкіри.

Щоб розв’язувати ці проблеми, вчені планують генетично модифікувати рослини, щоб вони стали більш стійкими до стресу і не могли бути заражені бактеріями. Вони сподіваються порівняти генетику різних видів рослин, щоб знайти оптимальні зміни для створення більш здорової їжі для астронавтів.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *